SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Världens bästa farmor och farfar

Kategori:

I helgen, när U och jag var helt utslagna pga sjukdom, tog farmor och farfar hand om H&L. De hämtade från dagis på fredagen och sen fick barnen stanna hos dem till söndag middag. Jag vet inte vad vi hade gjort utan dem i helgen och det måste man ju tala om för dem. Stackars farmor råkade dessutom bli smittad och har legat sjuk sedan i måndags men är nu på bättringsvägen. Hur visar man då världens bästa farmor och farfar att de är guld värda? Köper en blomma och ett tack-kort? Nej, inte särskilt kreativt och därför har jag ikväll sytt en H&L-kudde som tack för helgen. Tänkte åka införbi svärmor imorgon fm med den, om hon inte släpar sig iväg till jobbet förstås.

Så till kudden: Jag ville inte göra ett örngott till sängen utan en prydnadskudde att ha i soffan. Sådana behövs inte tvättas lika ofta som ett örngott(litar inte helt på tvättäktheten på transferfilmen). Som mittenstycke offrade jag ännu en bit av mormors gamla underlakan. På den strök jag ett transferfoto(transferfilm finns på Panduro) som jag först skrivit ut på den vanliga skrivaren. Sidstycken och bakstycken är svart lintyg från Stoff & Stil. Runt bilden ett sammetsband från samma ställe. Bandet limmade jag först på med textillim innan jag fäste det med två raksömmar runt om.
Lite nervöst att sy till andra, jag syr ju mest till mig och barnen och de är ju inte särskilt kräsna när det gäller sömnaden, men jag hoppas att de ska uppskatta kudden trots att den inte är helt perfekt. Någon innerkudde som passade hade jag inte hemma så det blir till att besöka Jysk imorgon innan svärmor.

image44

Sjukstuga

Kategori:

Under den senaste veckan har barnen varit sjuka, maken varit sjuk och slutligen även jag själv blivit sjuk. *suck* Kommer igen med nya krafter när vi alla tillfrisknat.

Mer på biltema

Kategori: barnkläder

För ett bra tag sen sydde Ulrika P på sysidan en kudde med traktormotiv i ett tyg som jag tyckte var supersnyggt. Hon var så himla snäll och köpte lite av det tyget för min räkning och nu så har det äntligen blivit något av det. Sydde två stolsdynor till H & L. Tog två gamla (oanvända) stolsdynor och klippte bort tyget och använde sedan skumgummidynan som mall när jag klippte till traktortyget. Sydde samman de två bitarna aviga mot aviga med skummgummit emellan och kantade därefter med blå snedslå. Sydde först fast kantbandet räta mot räta på kudden och försökte sy mitt i diket på kantbandet hela tiden.Vek sedan över kantbandet och sydde en söm i ytterkanten av kantbandet från rätsidan. Själva kantningen strulade lite på dyna nr 2 men slutligen fick jag till det någorlunda.



Jag har länge tänkt sy kallingar till H & L eftersom det aldrig tycks finnas tillräckligt hur många par man än har. Under söndagskvällen tog jag så äntligen tag i det hela och ritade ett mönster från ett par befintliga (köpta) boxershorts. Pappan råkade köpa en storlek för stora kallingar för ett tag sen som nu fick sätta livet till för provmodellen. Sydde ihop delarna med overlocksömmen på vanliga maskinen. Gylfsömmen, nedviket vid resåren och bensluten sydde jag raksöm med tvillingnålen. Tyckte att kallingarna blev ganska bra, det är en del ändringar som ska göras till nästa gång, men de funkar.

                     

Tetranecessärer

Kategori: pyssel

För ett tag sen var det många bloggare och även en hel del sygalningar på sysidan som sydde trekantiga necessärer på löpande band. Jag tänkte sy två till killarna att ha med sig på övernattningar hos mormor och morfar eller farmor och farfar men det blev aldrig av...då. Idag har jag sytt tre stycken, en varsin till H och L och en som jag inte riktigt vet, kanske behåller jag den själv eller så ger jag bort den. Tetrorna är oerhört enkla att sy och tar inte alls lång tid heller, kan säkert gå på under kvarten, så de är den perfekta presenten att ge bort. Jag utgick från dragkedjornas längd = kortsidan och tog dubbla densamma till långsidan. Jag började med att sy fast dragkedjan i båda kortsidorna och sy dde sedan en stickning för att fästa sömsmånerna. Därefter vek jag necessären så att dragkedjan hamnade mitt fram och sydde botten. Vek därefter necessären så att dragkedjan hamnade överst och sydde kvarvarande söm(sidosömmen) . Om man vill ha en flärp att bära necessären i läggs den i innan man syr sidosömmen. Jag har använt vitt bomullsband och röd och blå snedslå som jag vek på mitten (fyrdubbelt). Vräng nu så att rätsidan kommer ut - voila! Vaxduken med glassarna på är en gammal rest, jag har bland annat sytt förkläden till H & L i den. De blå dragkedjorna har jag sprättat från U:s gamla kasserade arbetsbyxor. Det lila "tyget" är från ett par av mina gamla byxor(huha, inget jag direkt tagit på mig i dagsläget men så hade jag aldrig kommit i dem heller :-). Dragkedjan är köpt på Domus här i stan för en femma. Så här i efterhand inser jag att jag skulle ha valt en annan färg på flärpen till den lila, vitt ser så fesigt ut. Annars är jag rätt nöjd med resultatet i förhållande till arbetsinsatsen. Det som tog längst tid var sprättandet av dragkedjorna från byxorna och sen var det lite bök med stickningen på den lila tetran, symaskinenville inte mata fram tyget. Det löste jag med lite bakplåtspapper ovanpå tyget och vips gick det som smort! ( hade varit roligare med smörpapper här men, men...)
 
      

Bildraperier

Kategori:

Igår fick jag tag på fler krokar till spiralerna på Jysk och idag har resterande draperier kommit på plats. Är hemma även idag med sjukt barn, nästa killes (o)tur att få hosta och feber.Har en del lagningar kvar att göra men är sugen på att göra något mer kreativt och gärna snabbgjort så det blir färdigt idag, typ näsduksfodral, necessär eller liknande. Får se om det blir något då L helst vill att mamma ska sitta i soffan med honom. Ikväll ska jag och H på 4års kalas, det är min kusin O som fyller år, kul men synd bara att L är sjuk så att vi inte kan åka hela familjen.

Raksömmar...enkelt eller?

Kategori:

Gardiner består ju bara av raksömmar, det går ju snabbt och enkelt, jovisst! Kan någon förklara för mig varför det ska ta sån tid att vika in sömsmåner och nåla när man syr gardiner eller, som i detta fall, draperier till myshörnan under barnens sängar? Draperier har långa sömmar som bör vara så raka som möjligt och således BÖR man kontrollmäta och eventuellt justera invikningen av sömsmånen med jämna mellanrum. Det är SÅÅ tråkigt men jag har härdat ut och vikt och nålat och nålat och vikt igen...Nu får jag min belöning när jag ser att mina killar är stormförtjusta i sitt nya draperi och de leker TV under sängen. Tyvärr hade jag inte krokar nog till att sätta upp all spiral så det fattas tre draperier ännu. Får se om jag hinner åka och köpa mera krokar idag. I så fall kommer bilder upp imorgon eller på fredag.

L har börjat prata om att han vill ha nya kuddar att sitta på och mysa med under sängen och jag har ännu en hel del kvar av biltyget så jag tänkte att det räcker även till kuddar. Frågan är bara vad jag ska göra för typ utav kuddar. Har två varianter som jag tycker skulle kunna passa, antingen sittsäckar(zacko) eller runda lite "hårdare" golvkuddar typ marockanska sittpölar(sådana som man fyller med allsköns gamla urväxta,-tvättade kläder eller annat textilt man vill bli "av" med hemma). Kan inte riktigt bestämma mig för vilket jag ska göra, suck, nu är jag där igen... Ända sedan jag som liten inte kunde välja mellan Bamse och Kalle Anka har jag haft beslutsångest när det gäller två, till synes, lika bra val. Hjälp!

Som belöning till mig själv för att jag varit så duktig och sytt de där draperierna har jag ägnat en liten stund varje kväll åt att virka på min sjal . Under virkningens gång har jag förändrat stjärnorna lite eftersom jag inte tyckte att de blev riktigt bra om jag följde beskrivningen till punkt och pricka (eller så KAN det vara så att jag inte läst beskrivningen riktigt, skyller inget på Petronella vars sida jag fått beskrivningen ifrån) så nu är jag nöjd med både den lilla och den stora stjärnans utseende. Det går väldigt sakta med virkningen, jag har väl hunnit ungefär halvvägs nu eller så, men nu är jag säker på att garnet kommer att räcka. Puh! Vilken lättnad, det är ju köpt på second hand och säkert typ från 80-talet eller så...

Har sett att min bror och hans fru (de nyblivna föräldrarna) båda två har hunnit sitta lite vid datorn (dottern sover väl på dagarna). Hoppas att de inte har kollat in bloggen och redan sett presenten till H för då blir det ju ingen överraskning ikväll. Minns inte om jag själv gjorde något annat än ammade, åt, bytte blöjor och sov när mina var så små, men de var ju två. Jo, jag såg ju på alla dåliga serier på TV också (tidsfördriv under amningen). Har för övrigt fått hindra mig själv flera gånger faktiskt från att sy något mer till lilla H. Har ju en del annat på G men det är ju så underbart sött allt man kan sy till såna små. Kommer definitivt att bli en hel del sytt till den tjejen allt eftersom.

Nytt och nostalgi

Kategori:

I helgen har det inte blivit mycket tid till pyssel, ledighet till trots. Men i söndags sydde jag ett påslakansset till vaggan till brorsans lilla söta H som vi hoppas kunna hälsa på snart. Zootyget kommer från Åhléns och den vita lakansväven är en bit av min mormors gamla underlakan med virkad mellanspets. I ren nostalgisk anda kommer även den lila sytråden som använts till dekorsömmen ur mormors gömmor.

image31

H & L blev lite avundsjuka när de såg bäddsetet och ville ha ett likadant. Tyvärr köpte jag inte så mycket av zootyget så det räckte men jag föreslog örngott i biltyget, som vi köpte på Jysk. Det fick det bli och så fick jag sy två örngott i hejdundrande fart för nu var det egentligen läggdags men ingen av pojkarna kunde tänka sig att vänta till i morgon på örngotten.

image32

När killarna väl var i säng tänkte sy lite mer och eftersom maskinen redan var trädd med tråden fortsatte jag med draperier i biltyget som ska hänga under deras sängar. Har gjort ett nu och fler väntar, men det är så tråkigt  att nåla och sy långa raksömmar, så det får vänta tills i morgon. I morgon ska jag och H vara hemma eftersom han haft feber under söndagen och då hinner jag förhoppningsvis sy fler draperier. Nu tänkte jag (som belöning för att jag varit så duktig och sytt draperiet) virka lite på sjalen som är på G.

Faster Mia

Kategori:

Måste bara kort berätta att jag blivit faster för första gången. Nästan lika nervöst som att föda själv, men allt gick bra och det blev en liten flicka. Jippi, nu får jag också sy flickkläder! Har varit lite avundsjuk på alla er andra bloggare som får sy en massa söta klänningar... Har inte träffat underverket ännu, kanske blir det till helgen, men först måste jag sy en välkommen- till- världen-present. Tror det blir påslakanset till vaggan, har redan köpt tyg för länge sedan till detta. Vågar blogga om det för jag tror inte att mamma M och pappa R har tid att sitta vid datorn nu :-)

Blogginspiration

Kategori:

När man kikar runt på andras bloggar kan man inte låte bli att inspireras av allt fint alla gör och försöka sig på samma sak. Denna gång kommer inspirationen från Syfröken som virkat flera fina mössor. En snygg mössa kände jag att jag också behövde nu när vindarna yr så jag letade på Garnstudios sida och hittade en mössa som jag tycker liknade dem Syfröken gör. Virkade det mesta i lördagskväll, men sen tog det stopp pga garnbrist. Igår kväll kom jag så på att jag ändå kanske hade ytterligare en liten rest av samma garn liggandes. Hittade det längst ner i garnkorgen. I natt har jag jobbat, men allt har varit lugnt så jag hann färda mössan. Nu funderar jag bara på om jag skulle brodera något på typ snöflingor eller pryda med virkad blomma för den ser lite, ja, lite vanlig ut...



Eftersom det inte fanns något annat att göra än att hålla sig vaken påbörjade jag en sjal, även denna gång har jag tjuvkikat på andra, nämligen Petronella som givmilt delar med sig av beskrivningen till sjalen. Hon har virkat sin lila i ullgarn men jag tänkte mig mohair, som också anges i orginalbeskrivningen. Garn från secondhand 4 nystan mörkgrå och 2 nystan ljusgrå från Marks för en struntsumma(35 kr tillsammans med ett antal virknålar och stickor). Jag har tagit det mörkgrå, vi får se hur långt det räcker för det lär ju inte gå att få tag på mera...Hann en liten bit och har fortfarande en del kvar på första nystanet så det kan gå vägen.

Lappa och laga

Kategori:

I helgen har jag jobbat men även hunnit med lite sömnad, tyvärr mest lappa och laga. Dvs. fixa dragkedjor, byta knappar etc. För att bryta av med lite "roligare" sömnad tog jag tag i ännu ett ufo sent på fredagskvällen, nämligen ett par superenkla byxor med knytband i midjan till mig själv. Allt var redan färdigklippt sedan länge och har legat i månadsvis. Tyget var ett tunt chambrey och allt gick som smort tills jag skulle sy grensömmen, upptäcker då att bensömmarna inte överensstämmer hmmm??? Å mycket riktigt som den sömnadsvane säkert redan har gissat sig till hade jag i den sena timmen vänt tyget på avigan och åstadkommit två! vänsterben. Jippi! Det blir till att sprätta en annan gång... Under lördagskvällen påbörjade jag istället ytterligare ett projekt- nämligen en virkad mössa till mig själv - inspirerad av den bistra vinden under dagens promenad. Den är virkad enligt mönster från Drops design i restgarn från en kjol jag virkade i våras. Den är inte riktigt färdig än, givetvis visade det sig att jag hade lite, lite för lite garn så det blir antingen till att skarva och göra en nederkant som bryter av, eller till att beställa mera garn från Allt om Handarbete. De står ju inte så högt i kurs just nu efter de senaste två fiaskona med utgångspunkt i deras mönster så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Något förslag?

Josefin kommenterade den ärmlösa tunikan och påpekade att det är svårt att se passform på plagg när det inte är på. Ofta är det så att jag tar bilder på mina alster plant liggandes eftersom jag mest syr sent på kvällarna och då inte har tillgång till villiga provdockor eller fotograf, men hon har naturligtvis helt rätt och här kommer en bild på tunikan på. Det är min man som är fotografen och han lyckades kapa halva mitt ansikte och det såg rätt komiskt ut så jag kapade resten när jag redigerade bilden således ingen annan bakomliggande tanke.

image24

Spöktröja och tunikafiasko

Kategori: barnkläder

image21

Pojkarna har kommit överens om att spöktröjan är Ls. H vill hellre ha en "bockningströja". Tröjan är sydd efter mönster ur Allt om Handarbete storlek 4 år men var vid provning som sagt var för kort. Löste detta genom att ta en ca 10 cm bred bit i samma tyg som applikationerna och lägga den dubbel under den vikta tröjfållen och fålla med tvillingnål. En rätt bra nödlösning om jag får säga det själv. Tyget till tröjan är en färdigklippt bit trikå från Stoff & Stil. Applikationerna och den nedre fållen kommer från en av mina gamla H&M-toppar som "krympt" i garderoben. Inspirationen till spöken kommer från Ottobre vinternumret(07/6). De är först applicerade med hifix och sedan har jag sytt med raksöm runt konturerna och därefter med en bred zigzag. Ögon och munnar är sydda med brodyrgarn för hand med efterstygn. Inspiration till detta kommer från Geckos små velourdjur.

Jag har även sytt en ärmlös tunika till mig själv- eller rättare sagt misslyckats med att sy en. Mönstret kommer även denna gång från Allt om Handarbete och var egentligen en topp som jag förlängde till tunika. Problemen började med att ärmhålen var för vida så jag sydde insnitt ca 3,5 cm breda och 9 cm långa från ärmhål in mot bysten och trodde att jag löst problemet. Avslutade Ärm- och halshål med en kantremsa. Vet att man ska kunna vika remsan och sticka på den i ett moment men tog det säkra före det osäkra och gjorde på det "gamla hederliga sättet" = fäste remsan från rätsidan först och vek sedan över den och stickade fast med tvillingnål från rätsidan. Antagligen sträckte jag inte tillräckligt på kantremsan för jag tycker den bubblar sig men nu var det så sent att jag inte orkade sprätta och börja om. Vid provning tyckte jag fortfarande att ärmhålen var för stora och urringingen för vid så det blev till att ta in lite vid axelsömmen också. Resultatet talar för sig självt - ett stort oformligt tält. Kommer kanske att använda tunikan med en polo eller liknande under men ett som är säkert är att jag kommer att kasta mönstret. Det bästa med tunikan är att jag färdade den alla motgångar till trots.

image22

Igår var jag och barnen inne på jysk för att reklamera två par handskar som båda gått upp i sömmen och då hittade vi det här tyget:
image23

Jag köpte det som var kvar på rullen, ca 12 meter, för det fantastiska priset 21 kr/m. Det är tänkt att bli draperier till myshörnan under barnens sängar, nya gardiner och några kuddar och sen får vi väl se hur mycket som är över.

Idag på morgonen rengjorde jag tvättmaskinen och i luckan nertill på den hittade jag min försvunna vigselring! Det kommer bli en glad överraskning för mannen när han kommer hem från arbetet i eftermiddag. Nu ska vi gå ut i snön (ligger ett lager som precis täcker marken men mer är på väg) men jag hoppas hinna fixa brorsans arbetsbyxor under dagen.

Gott nytt år!

Kategori:

 Nyåret firades lugnt på hemmaplan då jag jobbade(igen). Det har varken blivit något bloggat eller särskilt mycket sytt med hela familjen ledig och hemma, och jag själv på jobbet emellanåt, men i morgon börjar mannen att arbeta och då ska väl vardagen återgå till sin vanliga lunk igen. Barnen och jag ska vara hemma två dagar till innan det åter är dax för dagis igen. Jag hoppas hinna sy lite imorgon medan de leker men vem vet?

Jag har gått och blivit med ny symaskin - det blev en Emerald 183 - och det är helt underbart att sy med den! Jag har förvisso inte sytt så mycket ännu men allt har flutit på smärtfritt. Färdade ett UFO häromdagen, en "spöktröja" som påbörjades någon gång i oktober men som vid provning visade sig vara för kort! Grrr, blir man inte sur när sådant händer helt utan förvarning. Man vet att man följt mönstret till punkt och pricka och ändå blir det fel. Nu plockades alltså tröjan fram igen och i nederkanten syddes en extra bit tyg som förlänging och ärmarna fållades, färdigt på en kvart! Blir dock inte en andra tröja av samma mönster så pojkarna får väl turas om eller så...Syr ju annars alltid två utav allt! Tyvärr har jag ingen bild på tröjan då L hade den på sig under nyårsfirandet och spillde lite på den. Hittade för övrigt inte den idag på morgonen när jag skulle reka smutstvätt, efter idogt letande återfanns den oskadd men skrynklig under Ls kudde. ..Han hade helt enkelt bytt plats på pyjamaströja och spöktröja under den sena timmen.

Tänkte svänga ihop en enkel ärmlös tunika/klänning till mig själv inför nyårsfirandet och påbörjade projektet under söndagskvällen men som vanligt när jag räknar med att något ska gå snabbt och lätt gick inget som jag ville. Tog mönstret från ett topmönster i Allt om handarbete och förlängde detta. Längden är bra, vidden nertill funkar ,men av någon outgrundlig anledning tycks mönsterkonstruktören tro att alla som kräver lite större storlekar automatiskt har enorma överarmar...Det är iaf den enda anledning jag kan komma på till varför tunikan glipar vid ärmhålen. Får väl sy insnitt ut från bysten och se om jag kan rädda spektaklet. Vilken tur att det inte var något "dyrt" tyg utan bara en stuv från Stoff och Stil. Funderar även på att bandkanta hals- och ärmhål men vi får se om jag har tyg så att det räcker. Ska nog gå och klippa till kantbanden nu på studs, annars är risken stor att även detta "enkla" projekt blir ett UFO i mina gömmor.