SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Slutspurt!!!

Kategori:

Tävlingen avslutas ikväll och eftersom det inte finns någon ännu som har svarat rätt på båda frågorna kommer jag att dra en vinnare bland alla med ett rätt = stor vinstchans. Så fritt fram för alla galna gissningar !

Bolibompapyssel

Kategori: leksakerFortfarande sjuka idag, men mellan varven har barnen varit ganska pigga. Vi har pysslat ihop några skosmycken med utgångspunkt från Philofixs tips i Bolibompa. Enkelt och roligt, men eftersom vi använde kontaktlim fick jag stå för limmandet. Alltså, du tar två burköppnare från aluminiumburkar(öl/läsk) och limmar ihop dem med öglorna utåt från varandra. Medan det torkar är det dags att leta lämpliga bilder i tidningar. Använd en femtioöring som mall och rita runt motivet - detta klarade mina (snart) femåringar ut själva. Klipp ut lite innanför strecken - här fick jag assistera lite för jämna cirklar. Nu limmar du fast femtioöringen ovanpå burköppnarna och bilden ovanpå femtioöringen. Här limmade jag och barnen tryckte fast föremålen. Klart! När allt har torkat trär du skosmycket genom öglorna på skosnöret. Så här ser det ut färdigt:Ls pimpade gympadojor.Hs pimpade gympadojor.

Nu tittar H & L på tv, men strax ska vi gå ner och sy näsduksfodral - det behövs nu när näsorna rinner.

Tävling

Kategori:Vad är detta? Du behöver inte kunna namnet på "saken" men du ska veta vad den används till egentligen och vad jag använder den till. Lätt/ svårt? Kom med gissningar! Tävlingen är öppen augusti ut och på måndag dras en vinnare om det är flera som har svarat rätt. Du vinner en liten handgjord gåva från mig.

TILLÄGG 26/8 21.00: Dess egentliga användning är relaterat till mannens jobb, kanske ingen jättelätt ledtråd men det ska ju inte vara FÖR lätt heller ;-) Endast EN gissning från varje person.

Eh...jaha???

Kategori:

..tänker du kanske nu. Varför har hon tagit kort på en lampa med bara en lampskärm?Ja, lampan har bara fått en lampskärm. Jag har inte riktigt bestämt ännu för om det blir fler gjorda. Ja - jag har gjort den själv. Från början hade lampan lampskärmar från Ikea, men jag, min klantskalle, lyckades ta sönder en av dem när jag skulle räta till den och sen dess har lampan varit utan skärmar eftersom jag inte hittat några passande, trots flera besök i den lokala lampaffären. Alltså inga nya skärmar förrän nästa Ikeabesök : (Igår fick jag för mig att jag skulle göra nya lampskärmar själv. Gjorde först en mall i kraftigt papper. Ett handgjort papper hade jag köpt på Systrarna Grenes vid något Malmöbesök. När jag öppnade rullen visade det sig dock att pappret var mycket tunnare och mjukare än jag tänkt mig. Någon astralit hade jag ju inte hemma heller. Bestämde mig ändå för att göra ett försök - klippte ut skärmen med en centimeters "vikmån" runt om. Avlägsnade gamla skärmrester och lim från lampstommen och limmade  med vanligt kontaktlim på insidan av stommen. Vek skärmen runt om och fäste den tillfälligt omlott med hjälp av två gem. Vek ned runt stommen och klippte bort överflödigt papper. Tada! Nåja, lite vind och sned är den förstås...Tyvärr är skärmen ganska så mjuk så den tål inte alltför mycket pillande. En bra idé- i tanken iaf...

Idag är vi hemma för H är sjuk - feber och hosta. Medan de sydde dinosaurer i filt passade jag på att fästa lite trådar på två par byxor som är på g - nåja, några trådar hann jag med mellan varven ;-) De är så roliga nu när de pysslar och ritar och bygger lego. I fredags när jag hämtade på dagis fick jag en teckning av H:Det är jag på bilden med två blommor i håret, hjärtan, en sol, ett moln, en flagga och en blomkruka och sen har han skrivit KÄRLEK. Lite Oidipuskomplex har han visst för tillfället - men inte gör det mig något att han tycker om sin mamma - tycker att de  växer så fort och snart är de STORA - undrar om mamma får några kramar då?

Idag har jag antagit á Yeliqas utmaning att ha alla julklappar klara tills sista november - såväl hemmagjorda som köpta - får se hur de går... Går också och funderar på att beställa namnband att sy på mina alster - är ju roligt med ett litet "signum" så alla kan se vem som sytt , men kan inte bestämma mig, vilken färg? vad det ska stå?

Redo-jeans

Kategori: barnkläder

Dessa jeans "hittade" jag i att-göra-lådan i stort sett färdiga sånär som på benfållarna. De är de första byxorna jag sydde för ca 1 ½ år sedan och de är fortfarande lite stora :). De är sydda på min gamla Husqvarna från 70-talet med bara raksöm och zigzag. Det var min mammas första egna symaskin som jag sen fått "ärva".  Till jeansen slaktade jag två par gamla avlagda vuxenjeans. Mönstret är i storlek 4 år och kommer från Stoff & Stil, men att döma av storleken la jag till sömsmån( S&S mönster har redan sömsmån) och det är troligen därför som de hamnat i att-göra-lådan.

Jeansen var som sagt nästintill färdigsydda, men vid provningen beslutade jag mig för att sänka midjan lite - killarna gillar inte att byxorna går för högt upp på magen. Jag sprättade loss linningen och klippte bort ungefär 3 cm runt om på byxan innan jag sydde fast linningen igen och stickade ner sömsmånen mot byxan. Eftersom byxbenen fortfarande var lite långa valde jag att göra benfållen som en kanal med resårsnodd i, på det viset kan jeansen användas längre. Först sydde jag två knapphål för resårsnodden att komma ut genom - här var jag lite lat och tänkte att jag inte behövde byta från jeanstråden till vanlig tråd. Men det blev inte bra så jag fick sprätta och sy med vanlig tråd. Vek upp dubbelt och sydde därefter kanalen så att knapphålen hamnade på insidan av byxbenet. Hittade en meter resårsnodd och  2 snoddstoppers i lådan - det räckte precis. För att killarna inte ska snubbla på resårsnodden sydde jag fast en liten "hållare" i sömsmånen på benet. Här hittade jag lite randigt band från Panduro- egentligen är det avsett för scrapp så vi får se hur kvaliteten är, men skulle det tappa färg så syns det ju inte från utsidan. Som avslutning sydde jag lite förstärkningar på bakfickorna - lite snett fram-och-tillbaka med förstärkt raksöm.Bildkvaliteten är inte den bästa här, men H vägrade att ta av sig byxorna sen han väl fått på sig dem - så jag antar att det blir hans jeans, L får ha ett par andra. Särskilt nöjd var H med "rejserbilen" på ena framfickan och att byxorna inte satt åt för hårt i midjan.

++++: Byxorna blev klara - till slut - och innan de var urvuxna. Sen måste jag ju säga att jag är stolt över mig själv som fick till dessa byxor som allra, allra första alster på en så gammal och enkel symaskin. Eftersom jag bara använt saker från mina lådor fixade jag ta-vad-du-har grejen även denna gång. Positivt även att H gillade byxorna så mycket!

----: Kamerans minneskort flippade ut och krävde en formatering. Tack vare min tekniksmarta bror lyckades vi rädda bilderna som fanns på genom att ladda in dem i datorn före formateringen. Så tack R! Annars inget negativt - det skulle i så fall vara att jeanstråden som jag använde först var slut och jag nu fick ta en som var nyansen mörkare istället.

Inte mycket nytt under solen...

Kategori:

Jag har jobbat mycket nu, men även sytt en del (jag lovar), men tyvärr inget som kan visas upp här. Har även dragit upp (för femtioelfte gången) det jag hade stickat och börjat om igen, denna gången kom jag på att om jag använder dubbelt garn får jag den fina randeffekten, som rätstickning ger, att bli tydligare. Har nog kommit halvvägs på bakstycket igen och det kan bli en del stickat denna veckan eftersom jag jobbar natt.

Har lite grejor tillklippt så med lite tur kan det bli något sytt också denna veckan. Sen tror jag att jag hittat ett mönster på byxor som kan funka till killarna, ska kontrollmäta först bara. Har även lite tankar på presenter och julklappar snurrandes i huvudet även om det är långt till jul ännu så vet jag ju att det bara kommer svischa till och sen är det december.

Avslutar med en bild, som jag fått av lilla Hs mamma, där man ser hur klänningen sitter på lite bättre.

Topp enligt ta-vad-du-har

Kategori: vuxenkläder

Den här toppen klippte jag till och började sy på när resten av familjen var på Öland, men den blev liggandes när jag först sydde Hs klänning istället. Den är sydd av en stuv från Stoff & Stil (om nu enmeters bitar kan kallas stuv), som om jag inte minns helt fel inhandlades strax före jul. Toppen går även den under mitt man-tar-vad-man-har-hemma tema. Men jisses vad det var nära att jag häromdagen spräckte mitt löfte till mig själv om att inte handla något syrelaterat denna månaden. Skulle bara handla lite mat, men det var som om högre makter drog mig mot systället och jag hade en paket Prymknappar i handen innan jag insåg på vad jag höll på att göra...Mönster till toppen  med raglanskärning kommer från Allt om Handarbete nr 4 (lånat från biblioteket) och var egentligen ämnad för stumt tyg, men jag tog en storlek mindre än vad jag normalt brukar ha och det blev bra. Uteslöt en knappslå fram och kantade halsringningen istället för att sy halsinfodringar. Som vanligt när jag kantar med trikå så drar jag inte tillräckligt i kantremsan under sömnaden så slutresultatet blir lite för slappt - måste komma ihåg detta till nästa gång.

Rynkningen under besparingen fick sys om ett par gånger. Först sydde jag två rynktrådar som vanligt, men tyckte inte att det hela blev särskilt bra och var nära att ge upp och förpassa toppen till UFO-lådan när jag kom på att min maskin faktiskt har en särskild rynkfot. Dags att testa den alltså- under testet gick det finfint att rynka det undre tyget samtidigt som det övre behölls slätt och de båda lagrena syddes samman. Tyvärr slog det hela inte fullt så väl ut när det var dags för toppen utan det blev till att sprätta igen. Rynkade således toppen för sig och sydde sedan fast rynket på besparingen med raksöm.

Ärmfållarna och fållen i nederkanten är sydda med tvillingnål, försöker annars undvika det så långt som möjligt för jag tycker inte att det blir så snyggt  som man kunde önska på baksidan. I fållen i nederkanten har jag trätt i ett smalt resårband för pös, men jag är inte riktigt hundra på om jag ska ha det så eller om det bara ska vara en vanlig fåll där.

 

Retrostickat

Kategori:

Efter att ha stickat en sjal, två mössor och två par strumpor kände jag mig redo för att prova på att sticka tröjor. Garn har jag redan fått av mamma - fem (eller sex kanske det var) nystan i en mörk blå nyans. Däremot har jag letat efter ett enkelt mönster länge. Provat två olika mönster, men repat upp båda eftersom jag inte varit nöjd med resultatet, men det är ju egentligen inget nybörjargarn vad jag kan förstå - stickor 2,5 - 3 mm. Så jag hade nästan givit upp hoppet om ett mönster som var enkelt nog för mig när jag hittade det perfekta mönstret. Mamma är en guldgruva: den här katalogen- Marks nr 77 låg bland hennes veckotidningar, som jag bläddrade runt  bland lite i jakt på något att sticka eller virka.Här fanns flera godbitar eller vad sägs om den här? Enkelt, snyggt och såå retro.


Jag hade tänkt göra ett försök iaf, givetvis fanns inte beskrivning i så stor storlek  som killarna drar och garntjockleken stämde inte heller : ( Men mönstret verkar så enkelt, i stort sett bara raka stycken i rätstickning, att jag stickade en provlapp och utifrån den räknade jag sen ut hur många maskor som behövdes för rätt bredd. Jag har nu stickat två kvällar i rad och tyvärr kommit fram till det föga imponerande resultatet av 10,5 cm på bakstycket. Om jag stickar i samma (långsamma) takt kommer tröja nummer ett att ta ungefär en månad att färdigställa(om jag stickar varje kväll)... och nummer två kommer väl var klar till jul, om ens då. Den som lever får se...

Under tiden tänkte jag bjuda på en bild med söta lilla H i klänningen jag sydde. Tyvärr syns inte klänningen så mycket men hon är ju bara såå underbart söt!
För övrigt går jag i väntans tider igen, alltså katalogväntan: längtar efter Stoff & Stils höstkatalog, som ju bör komma inom någon vecka. Hoppas att de har tagit med mer mönstrad jersey, gärna lite snygg manchester och så kanske någon ny nyans velour. Tänkte vänta med höstkläder till barnen tills den kommer, den brukar alltid sätta fart på idéerna.

Jobbar igen

Kategori:

Nu är semestern slut och jag har börjat jobba. Hösten kom samtidigt verkar det som, även om vi hoppas på lite mer sol och värme ännu.  Har inte haft någon tid att sy,  men vädret har iaf fått mig och börja tänka på killarnas höstgarderober och det tycks behövas mycket nytt där eftersom de vuxit en hel del i sommar.  Båda är nu ungefär lika långa eller t.om. längre än jag var när jag gick i första klass och de fyller ju fem först om en dryga månad!  De brås väl på sin pappa antar jag, så snart är jag minst i familjen : )

Har så smått börjat titta på lite olika byxmönster eftersom köpebyxor aldrig tycks passa i midjan om de är lagom långa, allt verkar vara så smalt, så smalt. Bägge killarna är rätt robusta även om de smalnat av något under sommaren. Hade först tänkt sy de supersnygga jeansen i senaste Ottobre, men de verkar också ha en smal passform. Jag får försöka mäta och jämföra mönstret med byxor  som passar bra och så får jag ta nya mått på H & L.

För övrigt så verkar det som om jag har fått min allra första "beställning", eller ska man räkna noga så har väl lilla Hs mamma lagt in en och annan önskan lite då och då. Iaf så är det på en likadan tunika/blus som den av mormors duk (efter viss övertalning vågade jag mig på att ha den på kräftskivan) - en av gästerna på festen blev mycket förtjust och ville genast beställa en till sig själv. Jaja, jag får väl ta och ringa upp henne i veckan och så vi får väl se hur pass allvarligt det hela var ; ), men det är ju alltid roligt med positiva respons på det man sytt. Lilla H var för övrigt supersöt i sin lilla klänning, får se om jag fick till någon bra bild på det, i så fall dyker den upp här vid ett senare tillfälle.