SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Gjort hjorttröja och mössa

Kategori: barnkläder

 
När jag såg hjorttyget hos Gittes tänkte jag direkt på barnens farbror, som lever för jakten och som av en händelse snart fyller jämnt. En mössa fick det bli till honom, efter egenhjort(!) mönster då jag inte hade något mössmönster i så stor storlek tidigare. Sen blev det ju en del tyg över, och hjorttyget råkade stämma nästan exakt i nyans med jofotex turkosa stjärnor, så då fick det bli en tröja till lillebror också. Fast han egentligen kanske inte behöver fler tröjor just nu, men kombon var ju bara så snygg! Har ni förresten lagt märke till att alla de tröjor jag sytt till lillebror på sistone är helt eller delvis turkosa? Jag tycks ha snöat in på turkost, men det är en himla fräsch färg.
 
Mönstret till tröjan är ur Ottobres nya, "formal or fun" i stl 104. Fastnade för den annorlunda kantningen av halsringningen. Och den gav mig lite tanketrubbel vid sömnaden, då jag först stickade ner kantbandet som vanligt nära tröjkanten. Men det funkade ju inte vid axelsömmarna som blev lösa mot framstycket - sprättdags. Bara en stickning nära den främre kanten, såsom det ser ut på bilderna i tidningen, prövade jag inte ens eftersom själva ringningen då inte fästs. Det fick bli ett mellanting - den breda täcksömmen och på axelsömmen körde jag nära framstycket för att i ringningen sy närmare tröjkanten. Inte helt perfekt, men tillräckligt bra enligt mig. Hur har ni andra som prövat mönstret gjort? 
 
Ja, fållandet är ju en historia i sig... Runt elvatiden igår när jag tänkte stryka fållen, gick strömmen precis när jag skulle börja. Förmodligen något överslag i strykjärn eller strykbräde( har ett där man kopplar in sitt järn) för hela huset släcktes ned. Upp och leta ljus att lysa med så jag kunde slå på strömmen igen, men lyckades väcka min stackars man som sov framför tvn. Han fick komma ner och slå på strömmen för jag nådde ju så klart inte upp heller. Han morrade en del om galna kvinnor som syr när man borde sova...
 
 
 

Påsvantar XL

Kategori: snabbt & enkelt

 
Fick en rolig beställning häromdagen: ett par påsvantar i vuxenstorlek. Rolig för att den kom från en assistent till en brukare som jag arbetat hos tidigare. När jag arbetade med brukaren sydde jag ett par likadana vantar till honom fast lite mindre och nu tyckte alltså en av assistenterna att det var dags för ett par nya.
 
Jag fick fria händer i tygvalet, men det skulle vara fleece så de blev varma. Jag valde en polarfleece med renar på som jag köpte i min lokala tygbutik förra vintern. Som foder en hallonröd, egenfärgad interlock. Svart mudd från Stoff & Stil. Vantarna är vändsydda så det går att ha det röda utåt om man så skulle vilja. Detta för att det inte skulle bli någon sömsmån inuti som kan skava. På bilden ser vantarna olika stora ut, men det är de inte. Bilden fick jag bara ta lite snabbt innan vi åkte för att lämna vantarna igår, då lillebror tyckte synd om brukaren som måste frysa om händerna i iskylan. Gullunge!
 
 

Lejontröja

Kategori: barnkläder

 
 
Den här tröjan till lillebror har jag haft i huvudet länge nu - så skönt att äntligen sy den och få till det riktigt bra! Jag har använt mig av samma mönster som till Jurassictröjan och tröjan med stjärnorna. Det hela började när jag ville klippa till lite tyger för att tömma av på lagret. Den grönrandiga rundstickade trikån från MG-tyger räckte precis till fram- och bakstycke och ärmarna klippte jag i JNYs turkosa interlock utan kanintrycket. Tillsammans fick de två tygerna mina tankar att gå till djungeln och dess djur. Gjorde något försök till att rita motiv för applikation, men fick inte riktigt till "det", men så en kväll på det nya året satt jag och inspirationssurfade och kom in på Lipfish härliga barnkläder i glada färger med djurmotiv. Då sa det bara klick, och så gick det upp för mig att jag ju skulle göra en lejonapplikation på djungeltröjan.
 
Mönster på lejonansikte snodde jag fräckt ur en gammal handarbetstidning, där den dock var tänkt som kudde. Snabbt ströks vlisofix på lite olika spillbitar som fanns i lådorna hemma. När väl inspirationen kom, ville jag sätta igång med sömnaden på en gång, men min Totally Stable hade kommit bort i julstädningen, så jag tänkte för mig själv att jag kör med något annat mellanlägg på baksidan. FEL tänkt! Det var bara att sprätta knögglig söm och lägga en beställning hos Bibbi. Med rätt mellanlägg på avigan av tröjan gick det hur enkelt som helst att sy applikationerna. Morrhår, mun och ögon paketerades in med ett lager vattenlösligt mellanlägg, typ Solvy, för att sömmarna skulle bli sådär jämna och fina.
Öronen vändsydde jag eftersom jag ville att de skulle stå uppåt och vara lite rörliga. Till nästa gång ska jag ha stadgande mellanlägg inuti så öronen kan stå av sig själva. Efter att jag låtit dem följa med i raglansömmen, sydde jag bara fast dem mot ärmen med raksöm en bit i den svarta satängsömmen. Tyvärr tyckte lillebror att de var väldigt roliga att vifta med, så raksömmarna lossnade snabbt...Jag får göra ett försök till och sy lite längre raksömmar fram och tillbaka ett par gånger så får vi se om det håller. Annars får jag väl frångå min idé och helt enkelt sy en söm runt hela örat så att lillebror inte får något att dra i .
 
Eftersom det här var tröja nummer tre efter samma mönster, flöt ihopsömnaden fint. Jag börjar få till bandkantningarna nu och efter att ha sett Kokalals tut på hur hon stickar ner ärmmuddar beslöt jag mig för att pröva att sy stickningen på själva ärmen, istället för på sömmen mellan mudd och ärm. Det blir bra och fint båda två tycker jag.
 
Jag är supernöjd med tröjan och lillebror gillar den. Färgkombinationerna är glada och färgstarka utan att bli "för mycket". Applikationerna blev bra och gör att jag inte stör mig på att ränderna i det gröna går i vågor. Det enda problemet med att sy den här tröjan är egentligen att vanlig "behovssömnad" nu känns ganska tråkigt och trist.
 

Två till i familjen

Kategori: leksaker

Det var så lätt och roligt att sy fingerdockor till lillebror att det genast blev två till i familjen Filt. Så föddes hajen och tuppkycklingen.
 
 
Kortfattat inlägg ikväll, men jag ska försöka slita mig från datorn och fb-grupperna, som jag på kort tid blivit gravt beroende av, och sy färdigt en tröja och en mössa innan läggdags.
 

Kunglig baggymössa

Kategori: mössor

 
Tidigare har jag "stickat" två baggymössor med quickknitten, en till mig och en till H. Hans har dock inte fastnat på något foto då H började använda mössan på en gång den blev klar. Den blev dock inte så värst baggy utan står mest rakt upp. Jag antar att det beror på att stickningen är för fast. Mössan till L påbörjade jag och gjorde ungefär halva på en gång, sen försvann lusten och den blev liggande.
 
Strax innan jul såg jag så superfina virkade mössor på bloggen Kungen och Majkis och häromdagen skred jag till verket. Mitt garn var mycket tjockare än det i beskrivningen, så jag la upp färre luftmaskor och virkade färre varv. Snabbt gick det! Och L är så nöjd så. Men nu vill H ha en likadan mössa...Säg den lycka som varar för evigt.

Ambivalens

Kategori: barnkläder

Tvekans drottning här. Ena stunden surfar jag runt bland diverse tygshoppar/ -sidor och vill bara HA ALLT. NU! För att i nästa stund komma på att jag inte har plats för mer tyg och alltså borde sy upp lite av det jag redan har här hemma. För att minuten efter komma på att jag bara MÅSTE köpa det där alldeles speciella tyget. GALET! Jag vet. 
 
De här byxorna till lillebror är iaf ett litet försök att minska tygförrådet här hemma.Jag testade ett mönster från Ottobre 4/2008 - nu när lillebror kommit ur småbarnsstorlekarna finns det mycket nytt att prova på även i de gamla tidningarna.
 
 Den randiga velouren är ett gammalt traderaköp som blev aningens fel. Jag fattade aldrig att rändernas ledd var på diagonalen mot ludden och således stämmer vare sig lyster eller stretch. Men det har inte hindrat mig från att tidigare ha sytt två par byxor av tyget och nu blev det alltså ett tredje par. Det visade sig emellertid när jag börjat klippa till att jag omöjligt kunde få till mer än ett bakstycke så jag fick skarva med en mörkblå stuv velour. Mudden kommer från min lokala sybehörsaffär och är helt gudomlig. Hållfast och supermjuk, MEN den töjer inte lika bra som Stoff & Stils. Bakfickan fållades med dekorsöm i rött med bilar, men den syns inte särskilt väl så det var bortslösad tid. Ränderna fick jag inte att stämma på något som helst vis vid sömnaden, trots att jag lagt ned extra tid på att klippa i enkelt tyg och trixa för att få det rätt. Men byxorna duger som lekbyxor på dagis och kanske är det inte så många mer än vi synördar som bryr oss om ränder som stämmer. Alldeles säkert inte treåriga buspojkar!
 
 

Randiga leggings

Kategori: snabbt & enkelt

Årets första plagg blev ett par jobbleggings till mig själv. Så skönt att slippa jeansen någon dag till nu efter all god mat under ledigheten.
 
 Tyget köpte jag redan tidigt i höstas på Stoff & Stil och FAKTISKT var tanken just att sy leggings av det, men sen kom jag aldrig till skott. I mellandagarna bläddrade jag lite i olika sömnadstidningar för lite inspiration och ett tag funderade jag på ett par byxor med lite pös upptill, fickor och så avsmalnande ben. Det hade nog varit supersnyggt, men då tog fegisen i mig överhanden, ja, det hade ju varit mycket svårare att få till mönsterpassningen så att ränderna stämde riktigt med sidsömmar också. Jag körde på säkra kort och sydde leggings efter ett beprövat Ottobremönster och förlängde det så leggingsen blev hellånga. När det var dags att fålla visade det sig att jag gott kunde förlängt dem ytterligare lite då fållen blev mikroskopisk. Men mönsterpassningen blev i varje fall nästintill perfekt!
 
 
 

Festblåsa

Kategori: vuxenkläder

Nyårsafton firade vi hemma med hela huset fullt med vänner och barn, totalt över tjugo små och stora. Lite stökigt och stimmigt var det ju förstås med så många gäster, men mycket trevligt. Alla åt och drack och umgicks till långt efter det magiska tolvslaget, eller ja, några av de mindre barnen däckade tidigare under kvällen. Till den skaran hörde lillebror, som somnade strax efter elva och var stört omöjlig att få liv i vid tolvslaget. Morgonen efter var han väldigt besviken över att ha missat raketerna, men storebrorsorna ritade fina raketteckningar och gjorde raketramper av skokartonger för att trösta honom.
 
Till denna kväll sydde jag mig en riktig festklänning, snygg och skön, men inget att ha till vardags eftersom den visar lite väl mycket hud. Hade lilamelerad glittrig trikå inköpt på Stoff & Stil hemma och hittade ett mönster i en Burdatidning på en asymmetrisk klänning/topp som fanns i flera olika längder och varianter.
 
Jag valde en klänning som slutar strax under knäna. Beskrivningen var krånglig så jag valde att köra efter eget huvud. Ärmhål och halshål kantades med vit "trosresår". Först funderade jag på vikbandsresår, men det föll på att jag inte hade någon passande kulör hemma. Dragskon på axeln åstadkom jag genom att sy fast ett brett vävt band under axelsömmen och sedan sy kanaler och sicksacka fast knytbanden nära halshålet.
För att få lite mer rörelsevidd och som en spännande detalj valde jag att inte låta den vänstra sidsömmen löpa hela vägen ned till fållen utan konstruerade ett sprund som börjar halvvägs ned på låret. Nu under vintertid använder man ju ändå färgade strumpbyxor så det blir inte alltför utmanande. En del småmissar i sömnaden, men på det hela är jag rätt nöjd med klänningen, även om den inte ser mycket ut för världen på fotona liggandes platt på ett bord. Men som man brukar säga " den ser bättre ut på". Jag funderar redan på att sy toppen, som ju är lite mer användbar eftersom man kan bära den med jeans och en kofta över till vardags.