SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

På böljan blå

Kategori: återbruk

...skulle vi velat vara lite mera under semestern. Tyvärr har olika omständigheter, såsom (skit)väder, mindre rörläckage på bottenvåningen samt lite annat uppbokat, hållt oss från havet en del. Men då vi varit ute har jag uppmärksammat att båten saknat en del "förnödenheter", bl.a. ett par grytlappar. Under hemmatillvaron har jag bl.a. hunnit pyssla ihop ett par som passar i en båt.

Temat var ju självklart - något maritimt. Men vad? Inte segelbåtar la mannen in som veto (har man motorbåt så kan man tydligen inte ha segelbåtar på grytlapparna...). I "En lek med lappar och färger" av Gerd Gellein Merkesdal hittade jag mallen till applikationerna med fyren. Perfekta tygbitar till applikationerna fanns i lapplådan. Bakgrundstyget är en gammal jeanskjol som jag slaktat, under det qviltvadd som blev över från väskorna till fröknarna. Satängsöm runt alla delar, ljushuset kantades med en lite bredare söm än övriga delar. Själva ljuset som lyser ut ur fyren är sydd med förstärkt raksöm.Till baksidan använde jag mig av lite större lappar, dels lite mera tyg från jeanskjolen och dels lite gamla stuvar inköpta på Ikea och Panduro. Vid sömnaden av lapparna lyckades jag med konststycket att få bitarna spegelvända så grytlapparna ser olika ut på baksidan - och det ÄR sannerligen en konst att kunna få till det med bara fyra bitar! ;-) Jag lyckades trixa ihop så att qviltvadden räckte även till baksidan och sömsmånerna stickades ned med vit tråd och en kråksparkliknande söm. Någon vadd lämplig att ha inuti grytlapparna lyckades jag dock inte hitta här hemma, men jag tog en gammal frottéhandduk istället. För att vara riktigt säker på att grytlapparna ska klara av att stå emot värme ordentligt tog jag två lager frotté. Vändsydde grytlapparna med frottén emellan och sydde en stickning ca 1,5 cm in från kanten för att hålla alla lager på plats. Det blev ganska tjockt och svårtsytt med två lager frotté, två lager qviltvadd och två lager tyg så stickningarna lär väl inte vinna något pris utseendemässigt, men de fyller säkert sin funktion ändå :-) Slutligen sydde jag fast två hankar av jeanstyget som jag först pressat fyrdubbla och sedan stickat utmed den öppna kanten - här kan jag säga att det krävdes en hel del tålamod för att få in allt under pressarfoten och jag är förvånad över att maskinen klarade av att sy genom alla dessa lager. Så nu har vi grytlappar i båten när väder och annat tillåter oss att komma iväg igen på böljan blå...


Emilbyxor

Kategori: barnkläder

Dessa långshorts syddes för att killarna skulle ha några "finshorts" när vi firade mannens födelsedag för ett par veckor sen. Byxorna har resår i midjan, vita stickningar och utanpåsydda framfickor. Här var det premiär för mig att kanta ficköppningarna med snedslå- toppen till detta blåvitrandiga, lite tunna och fransiga bomullstyg från Stoff & Stil. Bakbyxan har inga fickor, men däremot en snygg besparing och ficklock. Det var ett tag sen jag sydde fusksprund också, men det gick bra även detta. Mönstret är från Ottobre 2 / 2005 - Ledig sommarbyxa stl 128, men jag uteslöt mönsterdelarna med nederdelarna av byxbenen och vek vid tillklippningen bort ytterligare lite av de övre mönsterdelarna för att byxan skulle sluta precis under knäna på mina killar. I övrigt gjorde jag inga ändringar av mönstret utom att jag som vanligt utelslöt hällorna eftersom jag tycker att det är onödigt när man syr resår i midjan. Nästa gång tror jag att jag syr byxorna hellånga i något tunnt (mörkt) bomullstyg så de kan passa att ha till förskolan i höst.

Att byxorna var olämpliga som lekbyxor pga färg- och tygval visste jag redan när jag klippte till dem... Under födelsedagsfesten lyckades bägge killarna med att få gräsfläckar på dem när de spelade fotboll på framsidan. L kom in och grät så jag trodde att han slagit sig illa, men det var bara gräsfläckarna på byxknäna som gjorde ont ;-) Mamman fick genast lov att starta en maskin tvätt med bara shortsen för att han skulle inse att det faktiskt inte var hela världen. Han bara ÄR så av sig själv, det är INTE vi som påverkat honom - tidigt i våras när jag lämnade dem på dagis var jag tvungen att följa med in och tvätta av hans nya överdragsbyxor som han lyckats få en fläck på innan mamman hann köra till jobbet ens... H brydde sig absolut INTE om sina gräsfläckar på de nya byxorna - så olika är våra tvillingar! Nu gick fläckarna tyvärr inte bort helt, trots att jag använt både galltvål och det "rosa" (inte i samma tvätt såklart) men jag tänkte att om jag inte säger något så... men L synade shortsen noga och sa "Mamma, det syns fortfarande lite, men det gör inte så mycket..." Vad svarar man på det?!? Kanske jag försöker bleka dem i nästa tvätt, annars får de väl vara så, det gör ju inte så herrans mycket.

Namnet Emilbyxor kom svägerskan på; hon tyckte de hade lite Emilstuk över sig och det kan väl stämma, men då passar de väl mina två Emilar! Här sitter Emil 1 & 2 och vilar ut efter att ha spenderat några timmar på Östersjöfestivalen under fredagen.                                                            

Adolf

Kategori: leksaker

H har länge och mycket tålmodigt väntat på sin egen virkade kattunge - både kusinen och brorsan har ju en sedan tidigare - och därför stod mamman extra högt i kurs när sista pärlan till ögonen sytts fast och rosetten kunde knytas lagom till läggdags nu ikväll (fotograferingen fick ske blixtsnabbt ute på balkongen). Kissen fick snabbt namnet Adolf, sedan tidigare bor här bl.a. Sven, Björne, Eric och Tommy (någon mer som reagerar på mansdominansen och på de något "ovanliga" namnvalen?!?). Det mesta av monteringen har annars gjorts vid poolen under tiden som killarna badade i eftermiddags, häromkvällen fastnade jag framför datorn läsandes en massa bloggar... ;-) Denna lilla katt blev nog allt den bästa av de tre; jag tror att den vita nosen och svanstippen gör sitt och sen har jag lagt till lite mera "hull" på magen i form av lite maskökningar just där. Garnet är liksom det från de andra två kissarna ett loppisinköp - den här gången Jacobsdals mohairgarn, luddigt och bra till gosdjur.

Virkade gosdjur kan det komma att bli fler av här hemma framöver efter att jag förra veckan kom över en riktig raritet på Röda Korset: Truls och Tina och alla deras vänner i skogen - något så ovanligt som en sagobok med virkbeskrivningar. Den är välanvänd och ganska sliten, några blad är lösa inuti boken, men fullt brukbar och så billig att jag skämdes när jag skulle betala...
Lika - olika

Kategori: väskor och förvaringDessa fyra väskor sydda efter samma mönster förärades killarnas dagisfröknar förra veckan som tack för den här tiden då det efter sommaren är dags för killarna att börja i förskoleklass. Jisses, vart har de senaste sex åren tagit vägen? ;-) Och vart har första veckans semester försvunnit?!?

Jag ville ge fröknarna något annat än den sedvanliga chokladasken och föll för ett väskmönster ur "Lappar på landet" av Gerd Gellein Merkesdal. Väskorna är ungefär 25 * 30 cm utan handtag och alltså lagom stora för plånbok, nycklar, mobil och lite annat livsnödvändigt :-D Det kändes dessutom som ett lagom stort projekt att ro iland på ett par kvällar. Alla väskorna fick olika utseende beroende på sammansättningen av lapparna - det var bara trådfärgen till stickningarna som jag behöll mellan väskorna i tidsbespararsyfte; från vänster till höger : den marina/ blå väskan, trädgårdsväskan , vintage/ shabby chicväskan och jordgubbs-/ sommarväskan. Alla sydda av tyger ur mina hyllor, lådor eller kassar - skönt att bli av med lite "hyllvärmar"tyg nu när jag ÄNTLIGEN fått tummen ur och börjat rensa ur syrummet på riktigt inför kommande omvandling till sovrum till L.

När det blev dags för överlämnande fick H & L såklart välja vilken väska som skulle gå till vilken fröken och de gjorde mycket kloka val - precis så som mamma hade tänkt  det från början ;-) Och alla fröknarna verkade mycket nöjda över sina nya sommarväskor. Själv gillar jag dem allihop och hade kunnat tänka mig vilken som helst av de fyra - synd bara att jag inte tog mig tid att sy en till mig själv samtidigt :-(  Men jag hann iaf få upp känslan för att skära till tyger med hjälp av rullkniv så det går ju snabbt att skära till en när/om jag skulle få för mig att ta fram skärmattan igen.

Ja, jag nämnde ju tidigare att det är semestertider här i familjen och ledigheten har än så länge inneburit att ledig kvällstid (på hemmaplan och EFTER barnens läggdags vill säga) ägnats åt diverse pyssel (med maken sittandes framför datorskärmen), emedan bloggandet blivit lidande, men, men...det hinner jag väl ifatt med så småningom... Ikväll hade jag tänkt försöka hinna montera den tredje lilla katten som H väntat tålmodigt på, men den lär inte dyka upp här på bloggen inom de närmaste dagarna för efter ett litet besök på sjukhuset imorgon (nej, jag/familjen är inte sjuk) så bär det av ut på havet några dagar. Kanske att någon liten virknål och något litet garnnystan får följa med, annars lär det bara bli sol, bad, lek och stoj för hel familjen!