SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

I regnbågens alla färger...

Kategori: leksakerDet är kul med barnkalas med tema, men inte anade vi att det skulle bli så här ;-D Sedan våra killars "piratkalas" för en dryg månad sen har det varit ett Halloweenkalas och nu imorgon är det Superhjältekalas. Mycket utklädningskläder på syfronten med andra ord...Och vad mer än tighta trikåer utmärker en äkta superhjälte? Starka färger! Så det fick bli knallfärger för ovanlighetens skull.I morse fäste jag de sista trådarna och väl hemma igen från dagis kastade sig killarna över sina dräkter, så tyvärr har jag inga bilder på välstrukna plagg - snarare väl inlekta ;-)Här två glada, lite spända superhjältar som provar de färdiga dräkterna för första gången. Men ganska snart släppte alla spänningar, maskerna åkte av och leken var i full gång...

     Dräkterna består av tights/långkallingar, tighta tröjor, utan-på-kalsonger och mantlar. Det blå, gröna och gula tyget är singeljersey som jag haft liggandes länge på hyllan utan att veta vad/hur jag skulle göra av det. Det röda tyget är en av mannens gamla t-shirts som fått sätta livet till eftersom jag inte hade något annat enfärgat rött hemma.

        

Mönstret till långkallingarna kommer från Ottobre nr 1/2007 i stl 122, men med ändringar både vad gäller vidden och längden samt extra tillägg för linningen. De blev perfekta som lekbyxor, om de skulle ha dem som långkallingar krävs ytterligare lite längd i benen.       

Mönstret till tröjorna kommer också det från Ottobre - årets höstnummer. Ville även prova den långärmade tröjan med vanlig isydd ärm, stl 122 även här. Applikationerna är fästa med vlisofix, som vanligt. Mellanlägg (vanligt från Stoff & Stil)även på tröjans avigsida, här var jag lite snål och använde inte totally stable, vilket jag kanske borde ha gjort, eftersom satängsömmen böljar sig något... Var även lite lat och sydde varken muddremsa eller med tvillingnål i halslinningen - det gick snabbare och enklare med "fusk"flatlock - något jag dock inte skulle ha gjort om det varit vanliga tröjor och inte utklädningskläder.

Utan-på-kallingarna kommer från "Sy barnens utklädningskläder" - en bok jag använt mig av tidigare och som jag kan rekommendera, men som jag tyvärr inte har i min ägo, utan bara lånar från biblioteket. Enkla små byxor av fram- och bakstycke med resår i midjan. Även här fuskade jag och fållade benen med symaskinens flatlocksöm.

Mantlarna består bara av rektangulära tygstycken som jag rynkat på ena kortsidan och sedan sytt fast ett snedslåband att knyta runt halsen. Den gröna är kortare och i nederkant ritade jag lite flikar på frihand och sydde därefter med tät zigzag och klippte rent efteråt. Maskerna är enklast möjliga - bara tillklippta och inte ett enda stygn behövdes :-D

Nya mössor

Kategori: barnkläderMed mannens Heinolamössa som inspiration har jag skapat ett eget mössmönster. Orginalet är stickat och med tre toffsar men saknar "öronvärmare" som jag tycker behövs till små barnöron. (H ser så sur ut för jag har precis varit en elak mamma och stängt av TVn :-)

Mössorna är sydda i "pirat"fleece inköpt i en lokal tygaffär till det svindyra priset av 150 riksdaler metern - tur att det inte går så mycket till mössor ;-D Nederdelen är fodrad med svart muddväv från Stoff & Stil.

Här kommer en liten beskrivning på hur jag gjort:
Mössornas omkrets är ca 50, men passar ca 52-54 cm huvudmått. Jag lyckades få på dem också, men tyckte de satt åt lite. Överdelen är ca 16*52 cm och sys först ihop som en cylinder. Sen mäter jag ut mitt fram och sätter en nål där. Nu ska överkanten delas i tre lika stora delar, detta gör jag genom att vika mössa i sex lager, så här:Varje tredjedel av mössans överdel sys sedan samman var för sig. Öronvärmaren är dubbel och där valde jag att ha muddväv som foder. Dels för att det inte skulle bli för tjockt eller varmt och dels för att om möjligt undvika statisk elektricitet. Jag fick prova mig fram till var öronlapparna skulle sitta, börja ca 7 cm från mitt fram och gör dem ca 10 cm höga totalt. I pannan är den ca 5 cm hög och i nacken 6 cm. Om man använder muddväv som foder kan man utesluta sömsmånen i vävens töjled, men inte i höjdled. Vändsy och sticka nedekanten på öronvärmaren. Sy fast ytterdelen och mössans överdel. Vik in och nåla fodret, sy sedan fast det från rätsidan i samma söm.

Toffsarna görs av 18 stycken 1* 20 cm långa bitar. Lägg först fyra toffslängder ovanpå en femte i kors. Knyt en knut om de fyra längderna med hjäp av den femte. Vik dem på mitten och knyt den sjätte längden runt toffsen en bit ner - dra åt ganska hårt. Jag sydde fast toffsarna för hand med björntråd och frisserade dem när de satt på mössan.

   

Djuriskt tygbyte

Kategori:

Jag har gjort ett tygbyte med Magdalena på Fnix. Gröna elefanter mot orange kaniner. Roligt med ett nytt tyg- ärligt talat visste jag inte vad jag skulle göra mer med de orange kaninerna. Gillar den mörkt gröna färgen(som Magdalena inte gillade), känns retrorätt. Få se om killarna gillar det, men det gör de nog ;D

Vaken och väntar...

Kategori:

Ja, det är väl inte så konstigt egentligen med tanke på vad klockan är, men jag borde sova eftersom jag jobbat inatt och ska "busa" och börjar alltså jobba igen i eftermiddag. Är emellertid vaken eftersom jag väntar på att sotarn ska komma 8-10 och jag ogärna vill bli väckt av att någon går på taket. Men ännu ingen sotare i sikte, istället har jag uppdaterat min länklista över bloggar som jag besöker ofta(det finns betydligt fler men detta är mina favoriter för tillfället =) Jag vet att man egentligen bör fråga personen ifråga innan man länkar till någon men det blev så många på en gång...så om någon jag har länkat till här inte uppskattar länkningen hör av er är ni snälla så plockar jag givetvis bort länken på en gång!

Lekbyxor

Kategori: barnkläder

En del kläder vill man inte sy utan helst köpa. Så är fallet med dessa lekbyxor till sönerna, men efter idogt letande efter ofodrade överdragsbyxor gav jag upp. Så jag beställde lite bävernylon från Stoff & Stil och sydde egna. Tanken är att de ska kunna ha dem över sina vanliga byxor nu när det mest är blött och lerigt och inte så kallt. Fodrade byxor är för varma ännu och galonbyxor andas ju inte så då blir de ju ändå genomblöta av svett. Dagispersonalen uppskattade byxorna - och det gör min tvättmaskin också = mindre klädbyten.Bilden är tyvärr av rätt dålig kvalitet men det gick tyvärr inte att få bättre med min kamera- reflexerna stör ut blixten.

Mönstret till dessa byxor hittade jag i en gammal, gammal handarbetstidning. Enkel modell med fram- och bakbyxa som sys ihop och sedan hängslen med gömd resår baktill för att ge lite flexibilitet när de böjer sig. Enkla tryckknappar fäster hängslena så de ska klara av de själva. Jag tycker det är bra när byxorna går upp en bit och inte slutar i midjan eftersom killarna fortfarande leker rätt vilt, så slipper de bli kalla i ryggslutet och jackorna kanske kan bli något mindre smutsiga. Enligt mönstret var bensluten bara fållade, men det tycker jag inte funkar så jag la till lite extra sömsmån nertill och sydde i resår för att förhindra att byxorna glider upp längs med benet. Så här i efterhand när jag ser byxorna på hade de gärna kunnat vara lite längre och vidare i benen, men det får justeras till nästa gång.

Reflexband  och prymknappar(camping/sport) från den lokala sybehörsaffären. Bävernylon, som sagt, från Stoff & Stil. Resår i hängslen och benslut från min låda (förmodligen ursprungligt från Stoff & Stil men det minns jag inte).

Gammal skåpmat

Kategori: barnkläder

Sen förra veckans sjukdom har TV-soffan lockat varje kväll, så det har inte blivit något sytt, däremot har jag stickat lite på tröjan som jag håller på med. Men lite gammal skåpmat har jag att bjuda på:Pirattröjorna syddes till killarnas barnkalas efter samma mönster som dessa, fast med kortade ärmar. Denna gången blev halsringningen något bättre och jag struntade i att sticka ned sömsmånen dels eftersom jag inte tyckte att det behövdes och dels pga. tidsbrist. För tidsbrist det hade jag och jag satt och svor som den värsta borstbindare över mönsterpassningen som inte stämde när jag skulle sy ihop tröjorna. Det blev rätt hyffsat i slutändan ändå, men det dröjer innan jag syr fler randiga raglantröjor... Bägge tygerna kommer från Stoff & Stils billighetshörna och är inköpta vid olika tillfällen. Den rödrandiga är sweatshirtkvalitet med öglor på baksidan, den vit-och-hallon-randiga är ribbad trikå. Vit mudd till bägge från Stoff & Stil. På bröstet har jag strukit dödskallar i form av "glitterstenar" från Panduro - jag var lite nervös för att de inte skulle stanna kvar på tröjorna, men än så länge har det hållt. Tyvärr blev närbilderna inget vidare pga. blixten så ni får hålla till godo med helbilden. Tröjorna är favoriter hos bägge killarna - de har redan bestämt att de ska ha dem på dagisfotograferingen.

Till kalaset sydde jag också denna girlang. Vändsydda trekanter som sedan sytts fast  med jämna mellanrum på dubbelvikt snedslå -  en enkel detalj som förhöjde kalaskänslan och som inte skräpar som vanliga girlanger. Efter kalaset hängdes de in i killarnas rum.Och en disktrasa till har jag stuckit emellan med - det behövs ju flera när den första ligger i tvätten.