SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Sydda julklappar

Kategori:Grytlappar som snart pryder hela släktens kök :-) På bilden har jag fortfarande inte fått bort allt vattenlösligt mellanlägg, de fick åka en tur i tvättmaskinen innan allt gick bort. De två paren med röda kantband föreställer en stjärngosse och en julgran (mormor trodde julgranen var en gris först;-). Dessa fick alltså mormor & morfar och farmor & farfar av barnen. De vita grytlapparna är en repris av kattgrytlapparna, som min brors fru= min svägerska fick när hon fyllde år, dessa är dock till hennes mamma, som ju också ville ha ett par. Baksidestyg och kantband valde svägerskan(gud så vuxet det låter). På julafton visade det sig att även svägerskans svägerska önskade sig ett par. Ja, hon hade ju sagt att de var såå fina på julfesten hos min bror...
++++: Att alla blev så glada för grytlapparna! Det är ju en hel del jobb med att sy ut motiven... Roligt också att det verkar som att jag kan fortsätta att sy fler. Funderar på att se om det går att sälja några.
-----: Att jag faktiskt börjar bli lite trött på att sy dem, OCH att vi fortfarande inte har några själva! Sen börjar ''termomellanlägget" ta slut.

Brorsan fick ett bokfodral i svart och vitt lintyg. På framsidan broderade jag hans namn med svart, men det är omöjligt att se; även irl så det var ju lite onödigt.... Mönstret är eget - jag mätte efter en bok - och inspirationen kommer från någon på Craftster(kommer inte ihåg sidan eftersom jag satt och klickade lite fram och tillbaka en dag och där var den plötsligt) som gjort en checkbook på liknande sätt. Flärp och prymknapp att stänga med och svart sammetsband som bokmärke(syns inte så bra).
++++: Brorsan blev glad, men var osäker på om den passade alla hans fantasyböcker....de kan vara rätt tjocka, så han får väl lägga in en måttbeställning. Roligt och förhållandevis enkel att sy.
-------: Även det svarta lintyget börja ta slut....och att jag la tid på brodyr som inte syntes.

Lite pyssel

Kategori: pysselKillarna och jag har varit hemma och hunnit med en hel del pyssel under den gångna veckan. Som de här små paketen av hushållsrullar. Först klipper man bort två V i varje ände av rullen, provar och vika ned och stänga ändarna och sen är det bara att dekorera.Gamla flingpaket blir bra pappersförvaring, jag har mönsterark i mitt, killarna har teckningar.

     

Årets julkort till nära & kära blev disktrasor med julmotiv. Vi målade med textilpennor - kul!Jag har färgat lite mer kaniner och den otryckta trikån + muddväv. Som vanligt är färgen på skärmen missvisande, jag tycker närmast att den röda färgen är tomat, dvs. varmare än på bilden. Har använt mig av Herdins färg - klarröd tror jag. Är hursomhelst nöjd med färgningen och har redan klippt och börjat sy i tyget.Och så har jag stickat mig en egen Mustafa - halsvärmare. Min variant i Orinoco från Panduro. Följde beskrivningen fullt ut, men när jag skulle sy fast knapparna och provade var de skulle sitta föll det sig så att de hamnade längsmed ena långsidan av halsvärmaren. Min variant är varm och skön, men kanske inte så snygg...Ingen irl-bild eftersom blixten bara löser ut när jag försöker ta bild på mig själv och mannnen är sjuk. Ja, dvs. inte så sjuk så han inte har kunnat jobba, men tillräckligt sjuk för att bara ligga i soffan hela kvällarna... :-)

Unika

Kategori:

När jag syr likadana saker tycker jag att det är roligt om någon detalj skiljer sig åt, så att varje sak är unik. Dessa grytlappar är till min svägerska S som fyllde år i måndags, men hon brukar aldrig fira så jag tänkte att ett par grytisar blir en bra överraskning idag. De har samma motiv, linnetyg och snedslå som grytlapparna i föregående inlägg, men jag(eller egentligen mannen) valde annat tyg med hjärtan från Stoff & Stil till den lilla insticksfickan på baksidan. Ena grabben var extra konstnärlig med textilpennan på baksidan av grytlappen när mamma var i tvättstugan så grytlapparna blev verkligen unika ;-) Ja,ja, så det kan gå....men det är väl tanken som räknas?

Idag har vi varit hemma eftersom H har lite grus i ögat(ögoninfektion). Hoppas på att det är helt bra till imorgon så de kan gå på dagis julfest, tror ju tyvärr inte det, men man kan ju alltid hoppas! Vi har gjort lite papperpyssel på förmiddagen, inget julrelaterat, får se om vi hinner färda det ikväll, för nu ska jag gå ut och "rasta" busarna innan de blir riktiga ovänner...;-)

Med hjärtat på det rätta stället

Kategori:

Dessa grytlappar är efter samma mönster som kattgrytlapparna. Denna gången fick killarna i uppgift att rita varsitt hjärta som jag sedan broderade ut med förstärkt raksöm på linnetyg. Hjärttyget på baksidan kommer från en loppisfyndad gardin längd+kappa-i-ett. Tyvärr fick jag inte det till att funka med bandkantaren till dessa tjocka grytlappar, fast jag gjorde bara två försök och sen fick det bli på det gamla hederliga viset... När jag sitter och fäster trådarna här på morgonen kommer H in i syrummet och säger att sen kan vi ju färglägga hjärtanen. Sagt och gjort - de målade med textilfärg och sen fixerade jag färgen med strykjärn. Mannens faster blev väldigt glad när hon fick dem :-)

Dumstrut

Kategori: leksakerJa, tieln syftar inte på alstren utan snarare på sömmerskan som fick den galna idén att sy stjärngossestrutar. Varför göra detta när man enkelt och billigt kan köpa dem i handeln? Ja, säg det, men som vanligt när jag fått en idé måste den testas och resultatet blev rätt hyffsat till slut... för det var inte riktigt så enkelt som jag tänkt mig från början.

Strutarna består av vanlig vit bomullsväv- ett gammalt lakan som vanligt- men det finns inget bättre vitt bomullstyg i mitt tycke - passar till allt möjligt från kuddvar, foder i väskor och hattar till just stjärngossestrutar. För stadga inhandlades lite Stabil mellanlägg hos min favoritdam i sybehöraffären - för dyrt för ändamålet menade hon på, men när jag fått en idé kan jag ju inte låta lite mellanlägg stoppa mig...

Mönstret ritade jag själv - två trianglar - eftersom jag var för lat för att testgöra i papp för en enda mönsterdel. Något som senare skulle straffa sig...Applicerade stjärnor på alla strutdelar, men den översta stjärnan sydde jag ihop aviga mot aviga med satängsöm och lämnade ett litet hål att sticka in strutens spets i. Så långt allt väl, men sen tänkte jag att jag skulle vändsy strutarna. MEN då tänkte jag inte på Stabil mellanlägg som omöjliggjorde vändning efter sömnad. Sprätta, och tänka, sy ihop dem aviga mot aviga skulle ju lämna två sömsmåner utåt och dessutom göra strutarna mer trekantiga än konformade. Till slut beslöt jag mig för att sy ena sömmen räta mot räta och sedan vända och limma ihop den andra sidan med kanterna överlappade. Det funkade, men var ju inte så jag hade tänkt från början. Limmade fast toppstjärnorna och kantade strutarna nedtill med gul snedslå - använde kantbandsfoten igen - love it!

Stjärnorna på pinne vändsydde jag med ett lager vadd ovanpå. Vände ut rätan och petade ut alla spetsar. Stack in blompinnar och gömde spetsen i vadden. Sydde igen vändhålet för hand med pinnarna instuckna.

Ja, det blev ju rätt hyffsat till slut - killarna verkade iaf glada för sina stjärnor och strutar igår :-) Idag ska de gå sitt första luciatåg med dagis, sen blir det ytterligare två med dagis under veckan som kommer och på lördag ska de lussa för sin pappas mormor. Hon kommer bli så glad!

Lite kuriosa: den som spar hon har! Tyget till stjärnorna kommer från en gardinkappa som hängde i köket i min allra första egna lägenhet i Eskilstuna. Har sedan legat till sig i si sådär 11-12 år - man vet aldrig när man får nytta av något, så jag har väldigt svårt att slänga tyg.

Caroline frågade i förra inlägget efter en bild på kantbandsfoten, här kommer de:

    

De två första bilderna är mina egna, men jag tyckte att de blev så mörka och suddiga på bloggen att jag lånade en bild från husqvarnas hemsida också. Justerbar kantbandsfot kallas den och är justerbar vad gäller bredden på kantbandet - 5-20 mm vikt mått- och var på bandet man vill ha sömmen. Det är lätt att trä i snedslåbandet och tyget som ska kantas, lite flexibel här så jag tror man kan kanta ganska tjockt, dvs. flera lager tyg, men jag har ännu inte hunnit prova. Jag har heller inte provat huruvida det funkar med kantband i muddväv, men hoppas hinna göra det till helgen, eller i vart fall före jul. Jag ska nämligen bara jobba två pass till denna veckan och sen tar jag lite föräldraledigt från jobbet (men lite studier ska hinnas med ändå) så jag och barnen hinner pyssla och "jula" riktigt ordentligt här hemma. Under julledigheten hoppas jag sen hinna med att fylla på i min egen och barnens garderober. L klagade på att jeansen han skulle ha till en fest i helgen var så hårda...de har nästan bara haft mjukbyxor nu under overaller och termobyxor, så fler mjukbyxor och tröjor till killarna och så lite överdelar till mig själv.

Tunika och ännu ett test av kantbandsfot

Kategori: vuxenkläder

I lördags var vi på Spången och åt julbord, dansade och hotellövernattning. Gott, roligt och skönt! Det tillhör ju ovanligheterna att mannen och jag gör något själva utan barnen så för tillfället behövdes så klart en ny tunika. Mönstret är detsamma som till denna, men jag har kortat av det där fickan skulle börja. Lila satin från Stoff & Stil.Denna bild är från "dagen-efter-kvällen-före" och tunikan är således aningens skrynklig. Jag lyckades emellertid få till färgåtergivningen i ett "nytt" redigeringprogram jag hittade i datorn, det ursprungliga kortet var väldigt mörkt. Gillar tunikan, både färg och modell - bra eftersom jag förmodligen inte hinner sy något mer till mig själv före jul.

Så till testet av den nya kantbandsfoten - det gick kanon! Lätt att trä i kantbandet, foten kan justeras både i avseende på bredden på kantbandet och i sidled i förhållande till nålen. Var "tvungen" att hitta på något nytt som behövde kantbandas så det blev ett par små skor med knytband.Yttertyget kommer från mitt senaste beök på Stoff & Stil och blev genast en favorit, tyvärr köpte jag bara en liten, liten bit så jag får tänka mig för vad den ska bli till... Även innertyg och snedslåband från S&S. Mönster från Babygarderoben.

Julklappsutmaningen....

Kategori: pyssel

som á Yeliqa hade har gått över förväntan, dvs. jag är väl inte helt klar med alla julklappar...men jag har kommit en riktigt god bit. En hel del köpta och några sydda har det blivit, någon/några återstår som sagt. Men ärligt talat har jag nog aldrig varit ute i så god tid som i år - VAD ska jag göra sista veckan före jul nu? ;-)

Det blev inte så mycket sytt förra veckan heller. Och det berodde på två saker: för det första lånade jag hem en kantbandsapparat från sybehörsaffären. En sådan där med en tratt där man trär in kantbandet och det ska komma ut ur en liten, liten spets och sen under pressarfoten och så kan man sy fast kantband i ett enda moment. Jag blev varnad av damen i affären om att det skulle vara lite trixigt, men det var ju fullkomligt omöjligt! Kollade efter en hel del trixande till sist in husqvarnas hemsida och fick se att jag fått "fel" bredd på apparaten, 6 mm istället för 12. Nåja, igår lämnade jag tillbaka den och fick med mig en annan modell hem för prov - ja, för ni ska inte tro att hon ville att jag skulle betala denna utan att först ha provat den, ånej, då skulle hon inte kunna sova om nätterna.... Den damen brinner verkligen för sitt arbete!
Så den här haklappen är bandkantad enligt den gamla "hederliga" metoden: först syr jag fast kantbandets ena sida rätan mot haklappens aviga och sen viker jag över och syr från rätsidan.Den andra anledningen till att det inte hanns med någon sömnad under den lediga fredagen ser ni här:Jag och pojkarna ägnade större delen av fredagen åt att måla, limma, spika och lacka vårt egna fågelbord. Nu ska det bara sättas upp också, det får vi göra imorgon om vi hinner. För imorgon ska vi baka pepparkakor med mormor, "moster" I och lilla kusinen H.