SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Row boat

Kategori: barnkläder

 
 
 
Det var ett tag sen jag bloggade sist.  Det har inte funnits tid att skapa och blogga eller jo, jag har sytt båtdynor eftersom våra var så hemska.  Det har tagit mycket tid och tärt på min skaparlust och än är jag inte helt klar, men jag har bestämt att jag ska nöjessy lite emellan.  
 
Dessa byxorna klippte jag till av min gamla tunika samtidigt som jag sydde kepsen till lillebror.  Tyvärr blev de liggande osydda tills nu efter midsommar.  Mönstret kommer från Ottobres sommarnummer, row boat heter byxan.  Jag valde att använda mig av en söm som jag vanligtvis inte använder på overlocken:kombinerad kedjesöm med tvåtrådig overlock i kanten för att slippa flera moment i samma söm. Det fungerar bra och sömsmånen blir lite bredare och enklare att sticka ner. Jag var lat och stickade ner dem med vanlig raksöm på den vanliga maskinen då jag inte orkade krångla med att trä om overlocken . Nertill har byxorna små sprund och knäpptampar där jag valde att inte sy knapphål utan sydde ihop tamparna eftersom jag inte tänkte att lillebror kommer att knäppa upp dem särskilt ofta.  Byxorna har också fått förstärkningar i form av satängsöm på utsatta ställen.  Än så länge har lillebror inte prövat byxorna men tanken är att jag ska sy fler efter samma mönster då jag gillar halvlånga shorts för de täcker knäna och skyddar mot både sol och otäcka skrapsår. 
 

Mer påfyllning

Kategori: vuxenkläder

Ännu ett par sommarbyxor till mig själv. Eller ja, 3/4-leggings. Sydda efter ett mönster ur Allt om Handarbete från några år tillbaka. Testade att sy i en slinkig jeanstrikå från Stoff & Stil innan jag skulle sy i ett "fintyg" inköpt på syfestivalen. Tur var det! Som synes på bilden är de lite väl lediga i passformen och korvar sig vid knävecken. Till nästa par ska jag skippa sömsmånen och se om det blir bättre.
 
Det jag gillar med modellen är slitsen nertill på benens utsida och knappraden där. Vid sömnaden av knapphålen hade jag dock en del problem, trots vlieseline på baksidan. Fick en del tips om totally stable  på baksidan, men när jag skulle ha det var det helt försvunnet och hur jag än letade hittade jag det inte. En nödlösning fick bli att sy med det gula omslagspappret till mönsterpappersrullen ovanpå tyget - och det gick hyffsat. Egentligen ska knapphålen inte sprättas på den här modellen utan knapparna ska bara sys fast ovanpå, men eftersom jag ville ha knappar med ögla på baksidan och de då stått ut från byxan valde jag att sprätta ändå. Jag sydde ned sidsömmarna med stickningar i beige tråd samtidigt som den främre slitsen stickades, men tyvärr syns det inte jättetydligt. Nåja, slutresultatet är ändå ett par sköna och hyffsat snygga leggings som funkar till vardags. Faktum är att jag fick många komplimanger för dem på jobbet och flera trodde det var "köpebyxor". 
 
Hoppas att ni får en trevlig Nationaldag imorgon! Här blir det ingen tid vid maskinerna däremot lite härlig avkoppling på havet.

Svala haremsbyxor

Kategori: vuxenkläder

 
 
Kände att jag behövde fylla på med lite svalare byxor nu när värmen kommer. Tog ett vävt, tunt och stretchigt tyg som tjänstgjort som hyllvärmare ett bra tag. Mönstret gjorde jag själv efter den här beskrivningen gjord av superduktiga och kreativa Anna. Tack Anna för att du delar med dig så frikostigt av dina kunskaper!
 
Det färdiga mönstret kan läggas mot vikt kant både i sidan och mitt fram/bak. Det går också att dela mönstret på valfritt ställe; det gjorde jag. Jag valde att inte ha några sömmar mitt fram eller bak och inte heller i sidorna(la mönsterdelarna mot vikt kant) utan de fyra sömmarna går från ungefär mitt på benet upptill och svänger in mot innerben-/grensömmen för att gå ihop ungefär 7 cm ovanför resårkanalen i benen. Även i midjan har jag sytt en resårkanal som ett separat stycke och där valde jag att sy stickningar för att resåren inte ska kunna vrida sig och bli obekväm.
 
Byxorna är verkligen supersköna på och sådär underbart svala en varm dag som denna. Sen gör det ju inget att de är torra typ en kvart efter tvätt.