SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Stor höstjacka

Kategori: vuxenkläder

Nu är hösten här, det är lite kyligare på morgonen och A har redan hunnit använda sin nya höstjacka en del. Det har visat sig att tyget klarar att stå emot en hel del väta (läs ösregn). Att dragkedjan inte går riktigt ända upp var ett lyckokast eftersom mamman nu inte behöver vara rädd för att skinnet på sötnosens lilla hals ska komma i kläm när jackan ska stängas.

Pappan i familjen önskade ju genast en likadan jacka som A. Eftersom han ofta har svårt att hitta kläder han gillar i sin storlek gick jag med på hans önskemål, även om jag förstod att det skulle innebära en hel del arbete. När jag ville att han skulle specificera "likadan'" så visade det sig att han verkligen menade likadan. Så om jag hade kunnat sätta lillebrors jacka i kopiatorn och förstora den några hundra procent hade jag fått pappans jacka(tänk bara om det hade funkat!). Fast jackfickorna skulle ju förstås behöva ha blixtlås och det fick gärna finnas en mobilficka på högra ärmen. Således inhandlades raskt en större mängd softshell från Bibbis textil, det längsta kornblå jacklåset som fanns att tillgå och två matchande kortare blixtlås.

Sen kom det till mönstret och där fick jag lov att bläddra i genom gamla sytidningar innan jag hittade en fleecejacka i enkel basmodell i Allt om Handarbete 3/2007. Modellen fanns upp till XXL, men det räckte inte riktigt till vare sig på längden eller bredden. När grundmönstret var avritat var det alltså dags att ta fram saxen och tejpen. Jag klippte upp mönsterdelarna på lämpliga ställen och la dem några centimeter isär( samma avstånd överallt därav tejpen), förlängde fram- och bakstyckena och ärmen, samt ritade om hela sidsömmen eftersom det skiljde hela 12 cm i bröst- respektive stussmått i det ursprungliga mönstret. För att få till fickor med blixtlås på framstycket ritade jag en skärning som går från ärmhålet och ned till fållen. Själva skärningen ritade jag efter eget huvud, men Ottobre woman 5/2009 modell 19 har en bra beskrivning på hur man syr fickor i skärningssömmar. Det slutgiltliga mönstret kan jag nog nästan kalla för mitt eget så mycket är ändrat och ändrat igen efter provning. Mannen har snällt ställt upp på alla mina måttningar, förfrågningar och utprovningar. Vid ett tillfälle fick han i uppgift att ta reda på samtliga mått på alla mobiler av ett visst märke - allt för att mobilfickan säkert skulle passa hans nya jobbmobil. 

Sömnaden tog tid, men flöt på bra fram tills jag bara hade själva fållningen kvar. Jag hade precis med gott resultat prövat den omvända täcksömmen när jag fållade tvillingarnas shorts och tänkte mig att det hade gett jackan exakt den finish jag var ute efter. Men efter flera försök och trots meckande med trådspänning lyckades jag inte få till sömmen utan hoppstygn. Då tänkte jag att jag kör med ett säkert kort, min trogna Husqvarna har ju flera snygga dekorsömmar som också funkar bra att fålla med. Ha! Jag lyckades utan någon rimlig anledning få undertråden till att tjorva sig flera gånger och dra ihop sömmen till oigenkännlighet så det var bara till att ta fram sprätten. Ju st då var jag bra trött på eländet och hade mest lust att kasta jackan i soporna. Det gjorde jag ju så klart inte, utan kvällen efter tog jag nya tag och sydde klart jackan. Eller trodde att jag hade sytt klart jackan för när mannen provar den så tycker han att ärmarna är lite vida och vill gärna ha ärmtampar till att samla ihop vidden med. Givetvis fick han det - precis som på As jacka.Jag kunde inte låta bli att fota utomhus eftersom det för en gångs skull bjöds på sol( läs uppehållsväder) och lyckades skita ned och skrynkla till jackan :-(Här kan man se fickan i skärningssömmen, ärmtamparna och fållsömmen på lite närmare håll. Nedan en närbild på ärmfickan med ficklock.

Blingbling till mor

Kategori: pyssel

I helgen fyllde min lilla mamma år och vad ska man ge till den som redan har allt? Det fick bli matchande halsband, armband och örhängen. Inspiration till att prova på detta för mig nya pyssel fick jag från de kreativa människorna på mitt nya jobb. Det var riktigt roligt, men väldigt pilligt. Så roligt att jag inte kunde sluta vid ett par örhängen utan det blev två par att variera med.Material: lila organzaband från den lokala sybehörsaffären. Övriga smyckedelar från Panduro.