SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Jeans med problem

Kategori: barnkläder

 
 
Dessa byxor har gett mig många grå hår. Jag har velat prova mönstret från förra höstens Ottobre hur länge som helst.  Så en dag när jag rensade bland diverse kläder slog det mig att de där jeansen från stora varuhuset jag köpte på vinst och förlust till pappan, som inte passade och alltså inte använts en enda gång, de kunde ju bli nya byxor till lillebror. Sagt och gjort.  Mönstret ritades och tyg klipptes.  Sömnaden påbörjades också och det var nu allt började gå väldigt snett.  Jag tillbringade en hel fredagskväll med att försöka sy stickningen på bakbyxan.  Varje gång gick det bra en bit för att sedan bli hoppstygn efter hoppstygn.  Det slutade med att jag lämnade syrummet väldigt frustrerad. Nästa gång kom jag fram till att jag helt enkelt fick nöja mig med att sy stickningarna på min vanliga symaskin. Då flöt allt på bra tills jag skulle sy linningen. Att jag lyckades få det fel så många gånger är ett konststycke i sig själv.  En gång lyckades jag sy fast resåren samtidigt som jag sydde utsidan av linningen.  Ett par gånger fick jag sprätta för att resåren var för lång och en gång sprack kombinationssömmen i resåren så det var bara att sprätta och klippa ny resår.  När jag var klar kom jag på att jag inte sytt fast någon namnlapp så den fick jag sy för hand på ena bakfickan. Usch,  ärligt talat är jag fortfarande trött på dessa byxor, men lilleman tycks iaf gilla dem.
 
 
 

Min melodi

Kategori: vuxenkläder

Just nu håller jag på att uppdatera lillebrors garderob från 104 till 110/116. Men ibland känner jag att jag vill sy något till mig själv också. Då är välbeprövade mönster perfekt- något snabbt och enkelt, som inte krånglar, som leggings med tre sömmar, resårkanal i midjan och enkla fållar i bensluten. Det är min melodi.

 
Tyget har jag köpt på Syfestivalen i våras.  Tror att det var Sydilla som hade denna roliga jeanstrikå som ser ut som lappade jeans. Helt underbart skön kvalitet, känns som viscose. Nya favvoplagget i höst, som invigdes på kalas förra helgen, men då hade jag varken hunnit fålla bensluten eller sy resårkanal. Med en tunika över var det min lilla hemlighet. För övrigt körde jag fuskvarianten av resårkanal som jag en gång lärt från Gekkos blogg. Man viker tyget i kanalen så det blir tre lager tyg och syr en vanlig overlocksöm nästan hela vägen runt. Trär i resåren och syr ihop den innan man syr igen hålet. Svårt att förklara, men superenkelt att sy.

Mer presenter

Kategori: barnkläder

September är nog den månad på året, då kalasen kommer som tätast för oss. Nu i helgen har vi firat stora tvillingarnas 10års dag och brorsonens 3års dag. De stora killarna önskar ju inte hemsytt så ofta längre, men jag kunde inte låta bli att sy några tröjor till barnens kusin. De är bägge i storlek 104. Den randiga tröjan är en Formal or fun ur vårens barnottobre, som jag kortat ärmarna på. Kantningen av bakstycket gav mig samma bryderier som förra gången jag sydde efter mönstret. Ska det kanske vara fyrvik för att det ska bli snyggt både på rätan och avigan? Biltröjan sydde jag samtidigt som lillebrors dito efter mitt favoritmönster: raglantröjan Little Lamb ur förra höstens Ottobre. När tröjorna ligger så här bredvid varandra syns skillnaderna tydligt. Little Lamb är betydligt längre i livet och dessutom aningen vidare. Något att tänka på. Kanske bäst att mäta direkt på mönstren innan jag syr i fortsättningen.

 

Present

Kategori: svammel


Lillebror var på sitt första barnkalas i helgen.  Födelsedagsbarnet är en hästtokig tjej så jag funderade direkt på något sytt med hästar.  Men vad? Efter ett tag kom jag på att i senaste barnottobre fanns en klänning med hästapplikation. En klänning kändes dock lite väl mycket så jag kom på att jag kunde sy en mössa med en del av applikationen från Ottobre.  Sagt och gjort.  Själva mössan klippte jag till på frihand och resultatet blev riktigt bra.  Om jag får säga det själv.

Det var premiär för mina namnlappar och jag kom inte ihåg att sy fast den innan jag sydde ihop mössan så den fick jag sy på i efterhand. Men förhoppningsvis ska inte sömmen skava i pannan.