SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Denimtrikå till stor och liten

Kategori: till bebis

Tidigt i våras fick jag tag på en bit mjuk jeanstrikå via Mari på sysidan som var snäll nog att köpa en bit extra och skicka den till mig. Tanken var att jag genast skulle sy A hans första jeans och ett par "jeggings" till mig själv, jag hade ritat och klippt mönster färdigt i förväg för att det skulle gå snabbt och smidigt men som vanligt kom annat emellan mig och sömnaden...

När jag väl äntligen tog tag i jeansen igen, hade A redan vuxit ur storleken på det färdiga mönstret så det blev till att börja om från början. Då passade jag på att ändra mig helt och hållet och valde ett lite mera komplicerat mönster än det första. I Ottobre 6/2009 finns Kaarna fodrade manchesterbyxor med uppvik nedtill på benen som ju är snyggt också på jeans(trikå). Byxorna har fusksprund och påsydda fickor fram och bak samt beiga stickningar för att efterlikna vanliga jeans. Eftersom stickningarna är sydda med täcksöm på overlocken innebar det trådbyten och omställningar av maskinen efter varje söm med den fördelen att jag nu kan trä maskinen och göra alla inställningar utan att använda manualen.Tränsarna, fastsömnaden av fickorna samt benfållen sydde jag på den vanliga maskinen. I midjan valde jag den mjuka, goa Sverigemudden från den lokala sybehörsaffären och inuti den resår och ett knytband. För att uppviket nedtill på benen ska stanna kvar har jag sytt en stickning i bägge sidsömmarna. Den kan jag enkelt sprätta och släppa ned om det skulle behövas senare.
Just för tillfället är byxorna till och med aningens för långa även med uppviket, vilket syns på bilden nedan - och ja, A har redan kommit på hur han ska krypa omkring och hur man reser sig upp mot lite vad som helst så nu är det nästan omöjligt att fota honom. Att matcha byxorna med sydde jag en dregelhaklapp av restbit i trikån med cremefärgad fleece till baksida. Mönstret är mitt eget som jag ännu filar på och ändrar lite för varje gång.Av samma tyg sydde jag även ett par leggings till mig själv efter ett väl beprövat Ottobremönster. Denna gång fick de bli hellånga och något lite smalare eftersom tyget inte tillät någon sömsmån. Midjelinningen och nederkant på benen stickades med overlockens täcksöm med tråd ton i ton med tyget - modern var för lat för att byta tråd efter alla trådbyten till lillkillens byxor.

Inte ett moln så långt ögat kan se...

Kategori: till bebisVärmen fortsätter som förut, 26 grader nu klockan nio på kvällen. Jag vill inte klaga för jag älskar sol och värme, men detta är nästan lite väl bra. Det är så varmt att varken jag eller barnen kan sova riktigt om nätterna. När åskovädret låg över oss i natt stod jag och lilleman ute på balkongen - han bara i blöjan och jag i underkläder - och det svalkade knappt...

Det turkosa molntyget från Jny Design gör mig så glad! Detta är ett av de set till A jag sydde i en följd för ett tag sen. Mönstret till byxorna kommer från Ottobre 1/2010, modell nr 3 Anis i stl 80. Ett bra basmönster för muddbyxor med så där härligt pös nertill. Sen tycker jag om de extra långa benmuddarna också. Dregellappen är i princip en triangel sydd aviga mot aviga med fleece på baksidan som sugande material.

Behov av solskyddsfaktor

Kategori: till bebis

Med värmeböljan som råder över oss här i söder, 25 grader klockan nio på morgonen igår, behövs skydd från solens starka strålar. Lille A behövde lite fler solhattar eftersom ärvehatten från brorsorna alltid var på villovägar. Bläddrade lite i alla sommarnummer av Ottobre och fastnade för modellen från förra året. Ett enkelt mönster bestående av fyra huvudkilar och ett brett brätte som skyddar näsa, nacke och i viss mån även axlarna. När jag ändå höll på passade jag på att klippa och sy två på en gång för att slippa leta efter bortblåsta hattar.De prickiga tygerna, det limefärgade yttertyget på den vänstra hattenoch det blå fodret på den högra, är bägge stuvar från Panduro. Det grönrutiga bäckeböljatyget och den blårandiga bomullen är från Stoff & Stil.

När jag mätte As huvud var det 48 cm och jag valde att sy hattarna i stl 50 för att de ska passa även i slutet av sommaren. Därför är de lite stora nu, främst tycker jag att de kunde varit lite mindre i höjdled.A i full gång med att utforska en pinne - här är det full fart från morgon till kväll numera när lillen kommit på hur man kryper och ställer sig upp mot saker.

Hur läser du egentligen?

Kategori: svammel

När posten kom med nya höstnumret av Ottobre i torsdags satt jag ute på framsidan och fäste trådarna på As nya solhattar. Grannfrun kom över för den dagliga pratstunden och frågade om hattarna så jag visade henne tidningen. Hon bläddrade lite i den och det fick mig till att fundera över hur jag själv läser tidningen. Hur läser ni andra den? Jag menar läser ni den från början till slut eller börjar ni med modellöversikten eller hur gör ni?

Jag brukar börja bläddra genom den först och kolla in alla underbara plagg. Därefter tar jag en kik på modellöversikten för att se vilka modeller som jag vill kolla lite närmare på. Andra bläddringen brukar jag läsa modellbeskrivningarna vid fotona på de modeller som jag vill sy, sen kollar jag in sömnadsbeskrivningarna med modellernas fram- och baksida, mönsterdelar och materialåtgång och ögnar kanske genom arbetsbeskrivningen. Allt detta innan jag bestämmer mig för om jag ska sy ett plagg eller inte. Men sen när jag väl syr plagget så går allt så mycket enklare eftersom jag redan gjort så mycket förarbete.

Ibland när jag går tillbaka och bläddrar i gamla Ottobre upptäcker jag nya modeller jag vill sy eftersom det så gått en tid och jag har andra "glasögon" på mig. Sommarhattarna till A är ett sådant exempel - tagna ur förra årets sommarnummer, men då var det inte aktuellt att sy sommarhatt till bebis och alltså lade jag inte särskilt märke till den modellen. Nu behövde A nya hattar som skydd mot solen och när jag samlade ihop mina sommarnummer och bläddrade genom dem så hittade jag modellen. Det är också ett sätt jag ibland gör - läser alla nummer jag har för en aktuell årstid och jämför olika modeller numren emellan.