SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Men mamma, du virkar ju bara hela tiden nu...

Kategori: stickat och virkat

säger ena storebrodern. Men det gör jag ju faktiskt inte - jag gör ju en massa andra saker: tar hand om disk och tvätt och handlar och sådant där vuxengöra. Till saken hör att han väntar på en "sysak" som är halvfärdig och han har väntat ganska tålmodigt en längre tid medan den andra tvillingbrodern redan fått sin grej. Men idag ska jag försöka sy klart den. Vad det är får ni veta i nästa inlägg. Lite hemligheter får man väl ha?Hösten och kylan har kommit och med den min virklängtan så nu virkar jag mö(a)ssor. Den här hattmössan har jag virkat till mig själv (för ovanlighetens skull). Jag gillar att den är klockformad och att nederkanten blir som ett litet brätte, den är liksom som ett mellanting mellan en hatt och en mössa. Jag har virkat i dubbelt garn, röd merinomix från Schoeller Stahl. Mönstret kommer från Allt om Handarbete 11/07, men som vanligt har jag modifierat det lite.

En lång och en kort?

Kategori: stickat och virkatHos Helt virkad kan man hitta mycket inspiration. Ida som har bloggen delar dessutom frikostigt med sig av sina egna virkmönster. Hennes knähöga babystrumpor tyckte jag såg så fina ut att jag helt enkelt var tvungen att virka dem. Jag använde mig av restgarnet från retrotröjan och följde mönstret helt förutom att jag virkade två varv extra innan jag tog ihop för tån eftersom lilleman har stora fötter. Strumpan satt som gjuten på As fot, men när jag virkade strumpa nummer två visade det sig att jag tyvärr hade lite, lite för ont om garn för att det skulle räcka till. Så det blev till att börja om från början och denna gång kortade jag av skaftet så det är 25 maskor högt och kilarna gjorde jag 10 maskor höga. Sen gjorde jag två extra minskningar på hälkilen och virkade ihop hälen med smygmaskorna utåt för att A ska slippa ha en "söm" inuti strumpan. Efter minskningarna på foten slutade jag ta ihop varven med en smygmaska utan virkade bara runt, runt i fastmaskor.

Det tog emot att repa upp den helt färdiga strumpan med det långa skaftet. Men slutligen var jag ju ändå tvungen eftersom det skulle sett lite mysko ut med en lång och en kort strumpa på A. Och det färdiga resultatet, två korta strumpor, blev så här fint:A har sovit i dem ett par dagar nu och än så länge sitter de på utan att han lyckas sparka av sig dem. Det bådar gott för vem sover skönt med kalla fötter?

Bättre sent än aldrig, del 2

Kategori: barnkläder

Dessa byxorna  till A syddes i början av augusti men har inte blivit fotade tidigare pga. att de antingen varit i tvätten eller under användning och jag har inte lyckats få fram kameran i tid för en bild (utan matfläckar). Även dagens bilder är dåliga kvalitetsmässigt, men det randiga tyget tycks vara svårt att få till på bild och inte heller lyckas jag redigera det ok.

A behövde lite påfyllning av byxor i sin garderob samtidigt som H lyckats få ett hål på sina Emilshorts baktill nära bakre grensömmen - inget ställe där jag kände att jag kunde få till en lagning som såg någorlunda hyffsad ut - och i ärlighetens namn började shortsen bli i minsta laget och skulle inte passa nästa sommar. Vad göra? Jo, byxor till lillebror förstås!

Jag använde samma mönster som till de första jeansen, men istället för uppvik nertill på benen blev det breda fållar där jag återanvände de vikningar som fanns fast jag sprättade och sydde nya sömmar. Framfickorna från shortsen återanvändes också- de klipptes i ett med framstyckena. Tyget räckte inte riktigt till gylfsprundet när jag skulle ha fickorna rätt placerade så det skippade jag. Egentligen räckte "tyget" egentligen inte heller till bakfickor och slejfar till shortsuppviket, men jag snodde Ls Emilshorts och klippte lite i dem också. Bättre ett par hela byxor som passar än två för små shorts! Fast innan jag klippte sönder shortsen fick jag lova L dyrt och heligt att sy nya shorts till nästa sommar. Och det gör mamman så gärna! Vit mudd till midjelinningen från Stoff & Stil och vita små knappar  till att fästa upp byxvecken i från knappburken. Ena bakfickan har en bit  blå dekorband i sidan och samma band används som knyt i midjan, fast det är ännu inte fastsytt eftersom jag fortfarande inte bestämt mig för om jag ska ha det blå bandet eller byta till ett vitt. Vad tycker ni?

Bjuder slutligen på en bild som min mamma tagit med sin kamera på mig och A där han har byxorna på och jag har jeansleggingsen och dessutom en blå smocktopp/tunika som jag ännu inte fotat eller bloggat om (bättre sent än aldrig del tre kanske?). Man ser klart vem hon har i fokus ;-)Bättre sent än aldrig, del 1

Kategori: stickat och virkat

En del saker tycks aldrig bli färdiga - oavsett om det gäller att färda något sytt eller virkat eller som nu då att fota och blogga om något som faktiskt varit färdigt en längre tid. Jag tänkte ta tag i lite av dessa ofärdigheter nu och först ut är As fotbollsskor.

A sover ute i sin vagn om dagarna, oavsett väder och vind. I våras, innan den riktiga värmen kom, tyckte jag att han behövde ett par sovskor för att hålla de små fossingarna varma under sovstunderna. De första babyconversen var sedan länge urvuxna, men jag hade kvar en liten, liten rest av det svarta garnet.

Inspirerad av crochetras promenadskor, vilkas mönster då var borttagna från hennes blogg, virkade jag ett par fotbollsskor. Sulan är samma mönster som conversen, fast jag fick anpassa storleken. Sen virkade jag runt för att få skons sidor med minskningar där jag tyckte det behövdes. Jag minns att jag fick virka om ett antal gånger innan jag var nöjd med resultatet. Sist virkade jag själva slejfen att stänga skon med. Som grädde på moset fick det bli två fotbollsknappar. Undertill fick skorna små ringar av vit Puffy(Panduro) som halkskydd. Jag hade först lite funderingar på att virka några vita stripes på skons sidor, men när jag väl var färdig med skorna hade redan värmen kommit och då kändes det inte så angeläget längre.

De senaste veckorna har skorna använts flitigt eftersom vi bara haft ett par grader här om morgonarna. Igår kompletterade jag skorna med lite smal svart resår bak i hälkappan så att de ska sitta på lite bättre när den lille herren sparkar i vagnen.


Virkad retrotröja

Kategori: stickat och virkat

Det har gått en hel månad sen mitt senaste inlägg; jag har prioriterat annat på min egentid. Bl.a. har jag virkat en tröja till A. Mönstret kommer från Babygarderoben (bibliotekslån) från Ica-förlaget. Boken är från 1982 och innehåller både sydda och stickade modeller och så någon virkad också. Eftersom jag är så urusel på stickning så blev jag väldigt glad för den här virkade tröjan.En riktigt retro modell som för mig är mer 70-tal än 80. Ganska snäv modell så jag virkade faktiskt stl 2 år åt lilleman eftersom han är lite rund om magen ännu. Som synes virkas hela tröjan i ett stycke, vilket jag uppskattar eftersom det tar mindre tid att montera tröjan då. Jag följde mönstret slaviskt förutom i fråga om ärm-och halskanterna, vilka jag virkade lika som nederkanten. I beskrivningen använder de ett bomullsgarn, Corona, men jag har använt mig av ett ullgarn istället. Jag hade visserligen några nystan Corona hemma, men inte så det räckte och det var dessutom brunt och riktigt så retro tyckte jag inte att tröjan skulle vara. Så här ser min tröja ut:Som sagt virkat i ullgarn, inköpt på secondhand så jag kan inte säkert säga att det är 100 % ull, men det luktar och känns som ull. Garnet är inte det allra gosigaste, utan aningen strävare, men tröjan är tänkt att fungera som utanpåtröja t.ex. när A sover i vagnen. Knäppning i sprundet i form av en fotbollsknapp. Jag funderade på något lite mer klassiskt som en pärlemoknapp, men storebröderna röstade för fotbollsknappen och så fick det bli. Och då matchar tröjan hans "sovskor" som jag virkade i våras, men som ännu är obloggade. Så här ser de ut på:Bättre/fler bilder på dem kommer när jag hinner blogga om dem.