SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Babybyxor igen

Kategori: barnkläder

Har haft en bit brun velour liggandes sen i höstas, tänkt att bli byxor till mina killar. Har äntligen satt saxen i den och klippte samtidigt ett par byxor även till lilla H. Babybyxorna är färdiga och "avhämtade" sen länge, men av någon anledning blev de andra två paren liggande osydda. Har satt igång nu och är väl i princip nästan färdig, bara muddar och midjeresår återstår. Lilla Hs velourisar är sydda efter samma mönster som de cerisa babybyxorna och eftersom Ottobre har så stora storlekar behövde jag inte ens byta storlek utan bara lägga till för sömsmånen den här gången. Allt gick snabbt och smärtfritt och denna gången gjorde jag muddarna ca 2 cm vidare och kunde på så vis kränga mudd och byxa över friarmen. Kom för övrigt på när jag sydde dessa att jag till midjeresåren ofta använder mig av den teknik som Josefin tipsade om när jag stötte på problem med mudden på de cerisa byxorna. Jag blev mycket nöjd med byxorna denna gång. Brun velour och mörk brun mudd från Stoff&Stil (ja, det var bland annat till dessa byxor som jag jagade brun muddväv över halva södra Sverige)


Hurra!

Kategori:

Allt funkar som det ska igen från i förmiddags. Jippi! Tyvärr är jag beroende av internet inte bara för mitt syande utan även för mitt pluggande, då jag läser till undersköterska på kvartsfart. Inte för att jag haft så mycket tid över för studierna de senaste två veckorna då jag jobbat en HEL DEL övertid (över 30 timmar!). Övertiden har även påverkat mitt syande men jag har en del att uppdatera med trots allt. Bl.a ett par babybyxor till och en projektlista a´la Mamman pysslar samt en hel rad olika projekt på g. Men någon vidare uppdatering blir det inte nu, utan som tidigast ikväll (om jag orkar efter jobbet) eftersom jag bara har lunch från mitt pluggande nu och måste slita mig från blogg och dator och gå och äta lite och sen om några timmar börjar jag jobba.

Blogguppehåll

Kategori:

Tyvärr har vi problem med vårt internet här hemma så jag har en ofrivillig bloggpaus. Åter när allt funkar som det ska. Ha det gott så länge.

Alla hjärtans dag

Kategori: vuxenkläder

Om en månad åker hela familjen till Danmark på badsemester, dels för att vi tyckte det var så roligt förra året, dels för att fira min kommande födelsedag lite grann. U har redan börjat tala om att vi alla behöver nya badkläder tills dess. Således får han inte den sedvanliga asken med Alladin hjärtan (idélöst, men ack så mumsigt!) idag utan jag bestämde mig hastigt och lustigt i tisdags för att sy ett par badbyxor till honom. Lite dålig planering att påbörja en present så sent och inte blev det bättre utav att jag hastigt och lustigt under gårdagen blev inringd att jobba natten för E, som är hemma med sin sjuka dotter. Jag hade annars tänkt sy badbyxorna igår kväll när U hade somnat(kvällstrött). Nu fick det istället bli idag på fm.

image55


Jag utgick ifrån ett mönster på boxershorts i Kreativa Kvinnor, men förstorade det ganska rejält. Jämförde med ett par boxers som låg hemma i lådan och det verkade stämma rätt bra. Tyget är Stoff och Stils sportstrech i lime inköpt i somras för att bli just badbyxor till U. (något skrikig och inte mannens vanliga förstahandsval men rätt coolt ändå, och jag lär ju inte ha några som helst problem med att veta var han håller hus ; -).Jag sydde först ihop alla delar med symaskinens överkastande stretchsöm. Därefter sydde jag fast framilonband med trestegszigzag på bensömsmånens aviga. Vek därefter sömsmånen inåt och sydde förstärkt raksöm som benfåll. Framilonet använde jag för att tyget inte ska töjas och benen på så vis ska glida upp. Sömvalet är rekommendationer som jag hittade i min ena Ottobretidning. Sydde slutligen fast  svart  bred resår i midjan med den överkastande stretchsömmen och stickade sedan ned sömsmånen från rätsidan med vanlig raksöm. Resåren köpte jag i min lokala sybehörsaffär och den är mycket "hårdare" än min vanliga resår, så jag fick sträcka ganska rejält när jag sydde fast den på byxan. Är nöjd med resultatet, men nu återstår bara att se hur de sitter på. U är ganska kräsen och han kommer inte att använda dem om de inte sitter bra.

Mobilpyssel

Kategori: pyssel

Gjorde ett snabbpyssel igår- ett mobilsmycke. Färdigt hänge från lokala sybehörsbutiken och vaxad lila(vad annars till mig?) bomullssnodd från samma ställe. Klippte lagom bit snodd och petade in båda ändarna genom mobilfästet och fäste med en vanlig knut, knäppte på hänget -klart!

                       

Presentlager?

Kategori:

Ibland önskar man att dygnet hade fler timmar eller att man åtminstone slapp sova bort dem. Som inför jul när jag påbörjat två hemsydda julklappar, som tack vare sjukdom och allmän tidsbrist aldrig hann bli klara. Eller som nu för någon vecka sen när jag tänkte sy två födelsedagspresenter, men inte hade tyg hemma till dem och inte heller tid att åka och köpa tyg. Kanske borde jag ha lite mer framförhållning och inte påbörja presenter så sent, men det är ju bara jag. Som nu när jag äntligen kommit på vad jag ska ge mannen på alla hjärtans dag och måste åka och inhandla grejor (igen!) till projektet. Egentligen borde jag väl sy presenterna när jag kommer på dem för att på så sätt alltid ha en present i lager, hmm... en rätt bra idé egentligen, vi får se om det blir något av den.

Tygfrossa

Kategori:

Jag har ju jagat brun muddväv nu en tid, men inte fått tag på så idag bar det av till Stoff & Stil. När jag ändå var där så kunde jag ju lika gärna köpa lite annat också :D.
image50

Muddväv/strechjersey i svart, brunt, lila och petrol.

image51

Retromönstrad satin och lila microsatin.

image52

Brun smårutig polyester och brun tandmönstrad lite tunnare jersey.

Allt som allt ca 1000 spänn, inkl. lite dragkedjor och diverse andra tillbehör. Mycket? Ja, men jag har planer för allt tyg. Satinen ska bli två klänningar/tunikor till mig. Den rutiga polystern en vårjacka till mig. Tandmönstrade jeseyn räcker till tröjor både åt mina små och så något till kusinen. Muddväven/strechjerseyn blir nog någon topp till mig alternativt leggings och tröjor till barnen och så förstås muddar.

Babybyxor och baströja

Kategori: barnkläder

Pratade med mamma M förra veckan om lilla H behövde några fler kläder och hon hade lite dåligt med byxor att matcha till alla rosa bodies. Eftersom jag inte sytt babykläder tidigare började jag med att sy ett par provbyxor i stl 56. Mönstret kommer från Ottobre (nr 1/2004). Frambyxan är ett helt stycke medan bakbyxan består utav två delar. Jag tyckte att mönstret såg stort ut så jag klippte utan att lägga till för sömsmånen. Det rosa tyget är kommer från en av mina sweaters och den vita mudden är från Stoff och Stil. Byxan skulle ha gått snabbt och enkelt att sy, men när jag skulle sy fast muddarna kom jag fram till att friarmen var för tjock för att det skulle kunna gå på mitt  gamla vanliga sätt. Så det blev till att sprätta sidsömmar och mudd och sedan sy fast mudden igen och avsluta med sidosömmen. Annars har jag varit supernöjd med maskinen hittills, bortsett den, i mitt tycke, något klena nålträdaren. Imorgon kommer kanske M och H förbi och då får vi se hur byxan ser ut på. 



Avslutade även ett tidigare påbörjat, men avstannat, projekt ikväll. En baströja med raglanärm i stl 122. Den är nog lite i största laget ännu, men vi får se imorgon och de växer ju i den om inte annat. Mönster från Ottobre igen, minns inte vilket nr riktigt men något av de äldre. Sydd i  en glad grön trikå från Stoff och Stil, vit mudd från samma ställe. Provade sticka ned sömsmånen med täcksöm, tyckte dock att den bubblade sig lite hur jag än gjorde. (Tips på hur man undviker bubbel mottages tacksamt!)



Var förbi den lokala sybehösaffären tidigare ikväll för att inhandla lite brun muddväv till flera kommande projekt, men tyvärr hade damen där slut på den och skulle inte få in mer. Ett besök till den lokala tygbutiken är sällan värt besväret eftersom ägaren knappast har öppet mer än högst sporadiskt och de flesta tygerna som finns är från den tiden när jag följde med mamma dit och nuvarande ägarens fader stod för butiken. Talade med damen i sybehörsaffären om var jag kunde tänkas hitta muddväv och det blir till att köra en bit. Antingen 5 mil till en butik som jag inte har hundra koll på var den ligger eller sortiment eller ner till Gittes som ju är ungefär det dubbla skulle jag tro. Ett tredje alternativ är att åka hela vägen ner till Malmö och Stoff och Stil, men då går ju i princip en hel dag. Beställa går ju också, men jag skulle vilja ha tyget nu och S&S tar ju typ två veckor på sig. Jaja, vad är väl en bal på slottet.....

Lunchsömnad

Kategori: pyssel

Pluggar idag och depressioner står på schemat. För att bryta av vid lunch, sydde jag ännu en tetranecessär. Denna gången i rosa plastväv från Panduro, röd dragkedja och röd flärp av snedslå. Gillar färgkombon själv, andra kanske tycker den är i skrikigaste laget.

image47

Bäst just nu: Att det går så snabbt och lätt att sy dessa.
Sämst: Att jag verkar ha fått en hang-up på dessa och hur många necessärer behöver man egentligen?

Sjal a´ la Petronella

Kategori:

Har jobbat hela helgen *suck*. Ibland blir man så trött på dessa obekväma tider...I lördags på jobbet sov H mest hela förmiddagen så då passade jag på att klippa garnändarna på sjalen som varit på G ett tag nu. Så här blev resultatet:

                 
Kommer nog mest att använda den som irl-bilden runt halsen kalla dagar. Som vanligt(när jag väl gör något åt mig själv) vill både H & L ha en likadan.
Mönster: Petronella
Garn: Saba från Kattens i en stålgrå nyans, inköpt på second hand för 5 kr/nystanet
Storlek: ca 100*60 cm
Kostnad: ca 12-13 kr
Tidsåtgång: MÅNGA timmar, men jag har mest virkat under mina nattpass på jobbet.
Bäst just nu: Att det var så roligt att virka denna sjal och att jag har garn kvar till en till.
Sämst: Vem vill ha den? H & L får den inte.