SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Julstrumpor

Kategori: snabbt & enkelt

För ett tag sen var vi tvungna att byta ut två av stolarna i köket,  de som de stora killarna sitter på, för de var helt vickiga och risken var att någon en dag skulle hamna på golvet när de satte sig där. Att stolarna blivit så rangliga har sin förklaring i att de dagligen använts som gungstolar. Nya stolar behövdes, men mamman var inte sugen på att köpa några med tanke på åverkan som de gamla blivit utsatta för.  Istället plockade hon fram två som redan fanns hemma. De utrustades med möbeltassar för att undvika onödigt slitage på köksgolvet MEN redan efter någon dag började tassarna släppa.  Resultatet blev möbeltassar lite varstans och runda mörka fläckar på golvet efter klistret under stolsbenen, där smuts fastnat.  Men så fick mamman en idé om en lösning,  om än en tillfällig sådan, och satte strumpor på stolsbenen. Tada! Skavfria stolar som dessutom är julfina!
 
 
Jag har använt sådan där färdig stickad tub som man har till tomteluvor och sytt igen ena sidan med sicksack så det blir en strumpa.  Strumporna hålls uppe med fina band. Enkelt och samtidigt så bra.  Får se vad jag ska hitta på för lösning när julen är över och jag måste ta av julstrumporna.

Leklera

Kategori: pyssel

 
Häromdagen när lillebror och jag var hemma själva roade vi oss med att göra ny leklera. Det är roligare att göra egen än att köpa färdig. Jag googlade lite och detta recept utan alun blev bra då alla ingredienser redan fanns hemma. När du gör din egen lera kan du ju välja precis vilken färg som helst; vi hade blå och röd karamellfärg hemma.  Lillebror valde blå, fastän jag tycker snarare att leran ser mintgrön ut. Nåväl, leka med den kan man göra oavsett färg. Om leran förvaras i en burk med lock håller den länge; vi har en på jobbet som är flera månader och fortfarande är lika mjuk och formbar. 

Till minsta nissen

Kategori: snabbt & enkelt

Ja, jag vet,  Lucia är över och luciatåget gått sedan länge, men en tomtenisse passar väl under hela julen? 
 
  Lillebror ville förstås inte alls vara tomte utan lucia, ända tills han kom på att det innebar att han förutom krona också skulle ha vit klänning. Sötnos! Klänning är för tjejer tycker lillebror. Istället kom han efter lite funderande fram till att tomtenisse var det han ville gå som. Jag hade kunnat åkt in till närmsta affär och köpt en tomtedräkt precis som alla andra. Men jag älskar ju att sy och hemma fanns en lagom stor bit röd trikå med lite sammetsaktig yta. Perfekt!  Mönstret till jackan hämtade jag från Ottobre kids 5/2005 och byxmönstret är mitt vanliga Simo också från Ottobre kids, nu en storlek större. Jackan knäpps med kardborre, som döljs under de svarta knapparna.  Byxbenen förlängde jag ca 10 cm och så sydde jag den snabba, enkla varianten på resårkanal både där och i midjan. Tomteluva hade vi redan hemma så det sydde jag ingen ny.
 

En till

Kategori: vuxenkläder

Nu är det ett tag sen mitt senaste inlägg, men det har varit fullt upp sen jag började jobba igen.  Helt har jag inte kunnat hålla mig borta från symaskinerna. En snabb sydate med en del av Blekingetokarna har jag hunnit med och nu sys det för fullt inför luciafirandet. Men jag kunde ju inte helt släppa Susie,  nu när jag fått till mönstret så bra,  så det fick bli en till. I härlig,  mjuk velour,  så det är som att ha myskläder på sig fastän man är lite mer uppklädd. 
 
 
Som ni ser blev Susie lite längre den här gången och i nederkant har hon fått en volang.  Ärmarna är även denna gång hellånga.  Jag vågade inte pröva att kanta halshål och ärmslut med velour,  eftersom jag tror att det hade blivit för tjockt,  utan lyckades rota fram en singeljersey i en nyans som stämde ganska väl med velouren.  Eller vad tycker ni? På det hela är jag rätt nöjd med klänningssusie, den fick faktiskt godkänt betyg av mannen,  vilket är högst ovanligt. Men jag tycker att det blir lite konstigt bak, som veck där ryggen blir rumpa och ovanför det är det väldigt löst. Tror att det beror på min svank och min inte alltför lilla rumpa. Hur jag ska komma till rätta med problemet vet jag inte än, men om någon har tips om hur man kan göra tas det tacksamt emot.