SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Bobbys byggen

Kategori: barnkläderSamtidigt som jag sydde lillebrors snickarbyxa började den här tröjan ta form inuti mitt huvud. Bobs ansikte satt jag och skissade fram en kväll när utbudet på tvn växlade mellan lillebrors favoriter Brum och Byggare Bob. Det blev en Brum också, men vi får se om den hamnar på någon tröja längre framöver. Regnbågstyget är en av mina absoluta favoriter all time. Trots det har jag inte sytt särskilt mycket i det, några enstaka mössor bara.

Ansiktet och hjälmen i applikationen fick bli i vävt tyg - det var det enda som gick att uppbringa inom rimlig tid. Tyvärr inte alldeles idealiskt med ett stumt tyg och dessutom är det så tunt att tröjan lyser igenom. Men lillkillen bryr sig så klart inte om sådana petitesser utan konstaterade nöjt att det var "Bobbys byggen" och drog gladeligen på sig tröjan inför dagis.

Själva modellen är en enkel tröja med isydd ärm med muddar nedtill och en ganska snäv halsöppning. Trots det gled den lätt ned över huvudet utan gnäll. Lagom den kallare årstiden med andra ord. Eftersom jag nu av erfarenhet vet att lillebror har relativt lång rygglängd så förlängde jag tröjan 1,5 cm nedtill och den blev precis lagom. Ärmlängden lät jag vara enligt mönstret.Mönster: White rabbit, T-shirt stl 92 från Ottobre 1/2011. Tidigare oprövat. Livlängd + 1,5 cm. 

Material: Regnbågsrandig stretchjersey från Stoff & Stil. Koboltblå mudd också därifrån. Oblekt och gul lakansväv från den lokala tyg- och hobbybutiken. Övrigt applikationstyg är lappar ur trikålådan.

Bäst: Att A genast förstod vem det var på tröjan. De härliga färgerna som lyser upp under denna mörka tid!

Sämst: Att tröjan aldrig hann bli klar i tid till lillkillens födelsedag. Att jag återigen är inne på ett mer än veckolångt vab - de stora killarnas tur att ha vattkoppor :-(

Till min lilla snickare

Kategori: barnkläderLillebror har ärvt en hel del verktyg av sina större bröder. Han bär runt på dem över hela huset och hamrar, borrar, skruvar och sågar var helst han kommer åt. I hans spår ligger verktyg spridda precis överallt. Men några riktiga arbetskläder har han inte haft tidigare. Byggare Bobb är en favorit och tanken var att sy snickarbyxor á la Byggare Bob. Länge, länge har jag haft dessa snickarbyxorna i huvudet, men inte hittat den där rätta inspirationen för att komma till skott. När jag strax före lillebrors andra födelsedag började rota runt efter lämpliga tyger och mönster för att förverkliga snickarbyxan fann jag ett roligt retromönster i en gammal sömnadstidning från 1979. För ett bra tag sen köpte jag en bit himmelsblå babymanchester med tanken att den skulle bli ett par "snyggbyxor" till lillebror; som tur var räckte bit precis på centimetern till snickarbyxan i stl 104. Ja, jag gick upp lite i storlek eftersom chansen är stor att byxan blir en ny favvis och då är det ju bra om den kan hänga med ett tag.

Eftersom orginalmönstret var en skidbyxa så gjorde jag lite förändringar. Byxan fick infodringar och vändsydda fickor. Tyvärr tabbade jag mig totalt och la mönsterdelarna till infodringarna fel två gånger. Det resulterade i att jag inte hade tillräckligt med tyg kvar så att det räckte, men då var framfickorna redan fastsydda på plagget. Således har byxan två olika tyger som foder. In i det sista velade jag om jag skulle ha blixtlås i mittframsömmen eller inte, men till slut bestämde jag mig för att det skulle bli för mycket. Litegrann som hängslen och livrem. Byggare Bob-märket valde lillebror själv ut i den lokala sybehörsaffären.Mönster: vadderad skidbyxa ur gammal sömnadstidning, stl 104.

Material: himmelsblå babymanchester från Stoff & Stil. Prickigt ljusblått bomullstyg till fickfoder och blåmönstrat "Tildatyg" till infodringarna, båda tygerna från Panduro. Hängselspännen och knappar från Bibbis textil. Symärke från den lokala sybehörsaffären.

Bäst: Att jag äntligen kom till skott och fick byxan ur huvudet. Att manchestern jag hade i hyllan hemma hade precis rätt "Byggare Bob-nyans". Att lillebror var så fin i sina nya byxor, hela den timme han hade dem på sig innan han hittade tuschpennorna i ena brorsans rum och började färglägga byxorna... Fläckarna gick bort i tvätten med lite galltvål som förbehandling. 

Sämst: Allt krångel på vägen fram till färdigt resultat. Mycket beroende på slarv och trötthet; som vanligt sydde jag sent om kvällarna med sjuka barn hemma.

Blommigt

Kategori: pyssel

och sockersött till knappnålarna......favorittidningarna......och servetterna.
Jag borde skämmas

Kategori: barnkläder

När jag bloggade om min svarta klänning skrev jag ju att jag har väldigt svårt att komma i mål med vissa alster och då beslöt jag mig för att jag i allafall skulle försöka avsluta lite av det som låg påbörjat. Men vad gjorde jag? Jo,  precis tvärtom; jag fick en idé om överdragsbyxor till A i softshell. Jag hade en bit som blivit över från sömnaden av pappans jacka och då gick det ju inte att avsluta det andra först utan jag körde igång direkt med ännu ett nytt alster. Sån är jag :-)Mönstret kommer även denna gång från Ottobre 4/2002. Modellen har lite ridbyxstuk över sig med likadana skärningar på fram- och bakbyxan. Jag stickade sömsmånerna med koboltblått för att det lyser upp allt det svarta så bra och naturligtvis också för att byxorna ska kunna matchas till höstjackan, som faktiskt används en del fortfarande denna milda höst. När jag hade det färdiga resultatet framför mig tyckte jag att byxan verkade en aning vid upptill så för att lösa problemet fick byxan en "galonbyxknapp" högt upp på var sida om den yttre bensömmen. Först funderade jag på att sätta två tampar med kardborrband i midjan och sen sy den andra kardborrbiten direkt till byxan, men softshellen är så tjock att det kändes som om det hade blivit för klumpigt. Lillebror hann använda dom ett par dagar på dagis förra veckan, sen var det dags att vabba igen...

Mönster: Modell 2 i Ottobre 4/2002.

Material: Svart softshell från Bibbis textil. Resår även den från Bibbi. Prym "sport och camping"knappar.

Bäst: Hmm, ja möjligen att jag nästan tog slut på ett tyg som annars bara hade legat och "skräpat". Bra också så klart att lillebror fick ett par halvvarma överdragsbyxor innan det är dags för de riktigt varma.

Sämst: Att jag numera bara tycks ha tid och ork för sömnad och bloggande när jag vabbar, vilket ju är trist, men å andra sidan finns det annat som är mycket viktigare och som kommer i första hand. Att jag fortfarande, min föresats till trots, inte har kommit i mål med de där byxorna till lillebror som legat så länge nu. Få se om de fortfarande passar när jag väl kommer till skott eller om de får gå direkt till lillkusinen.