SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Skönt för öron och hals

Kategori: barnkläder

Förra veckan sydde jag i princip inget alls. Mest pga att lillebror var sjuk och ville vara i famnen nästan dygnet runt; t. om. när han sov. Då blir det lite svårt att sy... Sen när jag lyckades smita ifrån en liten stund en kväll för att sy kantband på ett par sparkisar så kärvade overlocken helt. Jag fattade först inte vad som hänt utan trodde att det var för tjockt att sy genom fem lager tyg. När jag lyckats krångla bort tyget från maskinen upptäckte jag att det inte gick att vrida runt handhjulet alls långt, knappt ett halvt varv. Öppnade upp, men kunde inte se vad felet låg och rengöring och smörjning hjälpte inte så nu står hon ( ja, det är en hon - väldigt egensinning och envis men helt underbar när man bara behandlar henne på rätt sätt ;-) hos Husqvarnabutiken. Ringde idag och frågade om henne och felet är åtgärdat, men det var tydligen inte så enkelt utan hade avkrävt en hel del tålamod och svordomar :-D Skönt att höra att jag inte är ensam om att låta min känslor få utlopp.

Eftersom jag inte har något nysytt får jag väl bjuda på något av mina lite äldre, obloggade alster. Den här mössan syddes i slutet av november eller i början av december när lillebror precis börjat på dagis. Den riktigt svåra kylan hade ännu inte slagit till, men det behövdes ändå något värmande om den lilla knoppen. Ena tjejen på dagis hade en huvliknande mössa på sig som slöt tätt om öronen och gick ned om halsen och då kom jag på att As lilla drakhuva ju liknade den väldigt mycket. Mönstret kommer från Lennartssons bok "Sy barnkläder av mjuka tyger", men jag rundade av lite i nederkanten. Utsidan av mössan är av velour i en härlig blå nyans från Gittes stuvkälla. Som foder blårandig trikå och "ansiktshålet" kantas av matchande blårandig mudd, även den inköpt hos Gittes. Tanken var först att jag helt skulle vändsy mössan, men det kom lite fnurr på tanketråden och jag lyckades inte riktigt få till det helt. Trött som jag var (syr ju nästan uteslutande kvällstid) gav jag upp och nederkanten fick en enkel overlocksöm som avslut.

 

Jag är mycket nöjd med As nya mössa, även om den mest har använts som vagn-/sovmössa nu när det varit så kallt. Den sitter perfekt på utan att glipa och utan att glida runt och hamna i ansiktet och är lagom tjock när A har huvan på jackan/overallen uppe. Dessutom kan A inte så enkelt ta av sig den själv och kasta den på marken. Det är annars något som han är snabb att göra, särskilt när han vaknar i vagnen efter att ha sovit ute.

Julen varar än till påska...

Kategori: barnkläder

Som jag tidigare nämnt ligger jag en hel del efter med bloggandet just nu så lagom till att julen dansats ut kommer mitt inlägg om de stora killarnas luciakläder till skolans luciafirande.De fick bestämma själva vad de skulle vara, en tomtegubbe och en pepparkaka löd beställningen. Eftersom jag hade lite tidsbrist höll jag det enkelt och valde ett rakt  och rymligt sweatshirtmönster från Ottobre 3/2004. Pepparkaksbyxorna syddes efter samma mönster som dessa, men fick resår i midjan istället för muddväv och muddväv nedtill i bensluten. Ett i mitt tycke perfekt grundmönster för byxor som är enkelt att variera. Jag har redan sytt ett varsitt par i blålila sweatshirttyg med resår i midja och benslut. Tomtegubbens byxor har jag redan bloggat om här. Tomtegubbens röda sweatshirttyg fanns hemma i gömmorna - en stuv från Stoff & Stil. Brun velour till pepparkakan inhandlades på Gittes stuvkälla( passade även på att fylla på med sweatshirttyg och annan velour). Svart och brun muddväv till hals- och ärmmuddar fanns redan hemma. Återvunna knappar och glasyr (zigzagband på ärmen på pepparkakan) syddes fast för hand för att lätt kunna sprättas bort så att tröjorna ska kunna fungera även efter jul. Jag får dock erkänna att detta ännu inte har blivit gjort.

Kittyväska

Kategori: leksaker

I vår släkt och umgängeskrets består barnaskaran nästan enbart av pojkar. Det är rätt konstigt egentligen, man tycker att könsfördelningen borde vara lite jämnare. Som mamma till tre egna, underbara buskillar är det inte särskilt ofta jag får chansen att sy eller pyssla något tjejigt. Så såg jag pysselkiisens helt underbara Hello Kittyväska, som för övrigt var en present till en kille, och tänkte att den vore en utmärkt julklapp till brorsans dotter. Två flugor i en smäll alltså, jag fick göra något tjejigt som omväxling samtidigt som H fick en julklapp som inte många andra har. Sidstyckena på pysselkiisens väska var virkade fram och tillbaka, men jag tänkte mig rundvirkade, ovala sidor och redde inte riktigt ut beskrivningarna hon länkat till så jag fick hitta på eget mönster. I princip virkade jag bara fastmaskor runt, runt på bägge sidor av en luftmaskkedja med flera maskor i samma vid ändarna. När jag tyckte att ovalen var tillräckligt stor virkade jag öronen i ett med varvet genom att virka stolpar och dubbla stolpar där jag tyckte att det passade. Som avslutning på sidstyckena virkade jag ett varv smygmaskor med svart garn. Därefter fortsatte jag med handtagen i ett. När handtagen var tillräckligt breda virkade jag fast det andra sidostycket. Som avslutning virkade jag nos och rosett med rosa garn och broderade sedan ögon och morrhår med svart.

Det var ett riktigt roligt virkprojekt även om det drog ut lite på tiden så att jag fortfarande inte var färdig i början av julveckan. Men jag hann i tid till tomten!