SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Toile goes dockklänning

Kategori: leksaker

Innan jag sydde dopklänningen i det riktiga tyget sydde jag ett provplagg, en toile, av ett gammalt vitt lakan. Mannen tittade in vid ett tillfälle då jag satt och sydde i den dolda dragkedjan och undrade om jag verkligen skulle lägga ned tid och jobb på att sy i ett blixtlås i provet. Jag svarade honom att det ju var bl.a. för att öva det dolda blixtlåset som jag sydde provplagget och att jag skulle få användning för det senare. Redan när tanken på en toile kom upp visste jag att den skulle bli en perfekt present till barnens kusin på två år. Hon har nästan precis upptäckt dockleken och tycker om att klä av och på sina dockor och då passar ju en liten klänning utmärkt.För att förvandla dopklänningen till en prinsessklänning för dockan klippte jag först av kjol och ärmar och sydde en rullfåll på dem. Ett par centimeter från kjolens fåll sydde jag sedan fast ett lila zigzagband. Ärmarna fick rynk med hjälp av framilonband. Blommorna och prinsesskronan har jag ritat med Styli´stick som jag köpt på Panduro för något år sen men inte använt tidigare. Man ritar med pennor på plastficka och låter sedan motiven torka minst ett dygn innan man försiktigt tar bort dem från plastfickan och stryker fast dem där man önskar. Roligt och enkelt, men en stor nackdel är att färgen inte tål tvätt utan att man då först måste stryka bort dem; förhoppningsvis behöver dockklänningen inte tvättas för ofta.

Tyvärr har vi inte träffat min brors familj på någon vecka nu så lilltjejen har inte fått klänningen än och nu har lillkillen dragit på sig en otäck förkylning så det kan dröja ett tag till.

Tårtkalas

Kategori: leksaker

...varje dag kan en liten tjej ha med dessa virkade bakverk.

Hennes mamma såg bakverken jag virkat till barnens kusin, lilla H, och blev genast stormförtjust i kanelbullarna. Lilla Hs mamma frågade om jag ville virka några som de kunde ge i 1-års present och det ville jag så klart. Vid frågetillfället låg födelsedagen flera månader iväg, men med lillkillens dop samma vecka blev det ändå lite snärjigt på slutet. Två stycken kanelbullar lyckades jag emellertid få färdigt i tid. Men fyller man år så måste man ju ha tårta också och därför skickade jag även med en miniprinsesstårta som fanns färdig här hemma. Både bullar och tårta är helt kalorifria, tuggvänliga och tvättbara.

 

Vårutmaning - sy mera kläder till mig själv

Kategori: vuxenkläderÁ yeliqa som har bloggen Tokigt och Likt har startat en vårutmaning som i korthet går ut på att skapa en basgarderob till sig själv. En superbra idé som jag givetvis hoppade på för att få en anledning att sy lite mer till mig själv. I första hand hade jag tänkt att det skulle bli lite fler toppar och amningsvänliga överdelar eftersom jag har behov av det för tillfället. Likväl är mitt första bidrag till vårutmaningen en tunika (som vanligt när jag syr till mig själv) som knappast kan klassas som amningsvänlig. Anledningen till detta är att jag fick en idé om tyg och mönster som passade ihop och då är man väl tvungen att pröva det?

Mönstret kommer från Allers veckotidning och skickades  ut till de läsare som önskade det och det gjorde förstås jag. När mönstret väl kom hem i brevlådan hade jag för avsikt att sy en tunika omgående men visste inte riktigt vad jag skulle använda för tyg och så blev det liggande. Tills jag fick för mig att titta lite närmare i en av mina tygbackar och hittade tyget som jag inhandlat förra våren på Stoff & Stil med tanke att bli just en tunika om än i en annan modell. Den idén kom inte heller till handlingsstadiet (någon som känner igen sig?) 

Tunikan har ett sprund på framstycket och jag var inte helt säker på om jag kunde sy snygga sprund, men efter att ha läst beskrivningen hade jag inga betänkligheter längre. Grymt enkel och smart metod som innebar att man först pressar sömsmånen på de båda framstyckena och därefter syr ihop dem i nederkant och sedan stickar ner sprundsömsmånerna. Halsringningen kantade jag med hjälp av min kantbandspressarfot så det var "lätt som en plätt".
Tunikan har liksom dopklänningen i förra inlägget en rynkad nederdel och även här använde jag mig av framilonband för att få jämna rynkor.  Tyget hade fina bårder i båda sidor som fick bli nederkanter istället för fåll. Ärmar och ok är lagda på "rätt" ledd av tyget medan nederdelarna således är lagda längsmed tygets stadkanter (om man nu kan kalla bårderna för stadkanter). Även ärmarna rynkades innan de syddes i. I nederkant på ärmarna skulle man enligt beskrivningen sy en resårkanal, men här valde jag istället att återigen sy fast framilonband för rynk och därefter bandkantade jag även ärmsluten. 

Do-redoad dopklänning

Kategori: till bebis

Som gift kvinna och mamma till tre killar vet man, med nästan hundraprocentig säkerhet, sin brudklännings öde - fortsatt hängande i en påse undanstoppad i en garderob någonstans. När vi tidigt i höstas rensade ur ena garderoben för att den skulle förvandlas till syskrubb var jag nära att sätta ut min brudklänning till försäljning, men mannen tyckte att det varit synd ifall magen skulle vara en tjej. När det nu var en tredje kille i magen så tänkte jag om och istället för att klänningen går vidare i släkten som brudklänning kommer den att leva vidare som dopklänning.Mönster på flera olika dopklänningar finns i Ottobre 1/2003. Jag valde killmodellen, men uteslöt sjömanskragen. För att jag skulle våga göra något så drastiskt som att klippa sönder min brudklänning var jag tvungen att först sy en provklänning för att se att allt stämde överens med min inre bild av modellen och hur den skulle se ut och passa på A. Provsömnaden innebar att jag också fick chansen att öva mig på vissa sömnadsmoment och kunde göra eventuella misstag på provklänningen istället för den "riktiga". 

Modellen har ett fodrat ok med treddelat framstycke och en rynkad kjol. För att skapa rynkorna använde jag en metod  som jag inte provat tidigare, men läst att flera andra bloggare använder, nämligen framilonband. Jag blev mycket nöjd med resultatet, snabbt och enkelt skapas jämna veck.

Enligt beskrivningen ska klänningen stängas med hjälp av knappar i ryggen, vilket jag tyckte verkade svårt att göra på en liten som kanske inte vill vara stilla särskilt länge. Istället för knappar valde jag att sy i en dold dragkedja i ryggen. Efter att ha övat på provklänningen kom jag fram till att för att få en dold dragkedja snygg finns inga genvägar. Således strök jag först längs med båda sidor på blixtlåsbandet för att få taggarna att ställa sig upp, nålade och tråcklade blixtlåset på plats innan jag sydde fast det.

Eftersom modellen är ganska enkel tyckte jag att det kunde passa bra med dekorsömmar på fållarna. Jag valde en söm med  ofyllda och delvis fyllda löv som slingrar sig fram och sydde den sedan med brodyrtråd för ett skimmrande resultat. Tyvärr vill min kamera inte samarbeta med mig längre och jag kan inte få till någon skarp närbild.

Eftersom bebisar i allmänhet och lille A i synnerhet tycker om att stoppa allt i munnen valde jag att sy en rosett på bandet för att slippa risken att det skulle gå upp. Josefin har en bra beskrivning på hur man syr rosetter. Jag valde att ha bredare band upptill för en fylligare rosett. Banden är förresten en doppresent från damen i den lokala sybehörsbutiken, hon är för snäll!Som synes utav ovanstående bild var det en rätt bra idé med en sydd rosett...