SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Tänk positivt!

Kategori: svammel

Ibland känns det som om alla motgångar kommer samtidigt, då gäller det att se saken från den positiva sidan. Som i fredags när de inte hade något av det jag skulle ha i sybehörsaffären, då sa damen där: "men gud, så postiv du är!" - ja, inte kan man gräva ner sig för sådana petitesser, men den gångna veckan bjöd verkligen på en rad negativa händelser för min del.

För det första fick jag veta att jag inte får vara kvar på min arbetsplats längre. Vi har i närapå ett år varit sju personer på sex tjänster och det går ju inte i längden så nu med den kommande schemaändringen var det dax för omorganisation. Eftersom jag har kortast anställning är det jag som ryker. Min chef ringde mig två timmar före APT och meddelade detta som hon vetat om ett bra tag. Jag har fyra veckor kvar och sen får vi se, det troligaste är ju förstås att jag blir placerad någon annanstans inom kommunen.

Samma kväll kraschar mannens dator....nytt nätaggregat behövs. I lördags när vi är på väg till Malmö lägger bilen av...4 km hemifrån. Troligen en cell i batteriet som gått, men det kan även vara generatorn eller något annat dyrt. Vi fick lov att låna svärföräldrarnas bil och kom iväg två timmar senare igen. Vilket innebar att det inte blev något besök på Stoff & Stil. Som grädde på moset fick jag känningar av min allergi efter bara två timmar hos hunduppfödaren - så någon hund blir det inte för oss.

Under den gångna veckan har H tagit sönder tre par termobyxor, ett par fodrade galonbyxor, en jacka och två par vantar. L har "bara" dragkedjan på ett par termobyxor på sitt samvete.

Ja, för att se saken från den positiva sidan så går det mesta av barnens kläder att laga, det mesta är redan klart, sen är det ju inte så värst länge till som de behöver sina vinterkläder, så snart åker lite nya vårkläder fram. Hund får vi klara oss utan, eventuellt kan ju sköldpaddan få damsällskap istället. Det uteblivna besöket på Stoff & Stil sparade ju en del pengar och det som jag verkligen behöver får jag beställa istället, eller vänta ett litet tag med tills jag har tid att åka ner igen.

Bilen fixar mannen nu i veckan, vi klarar oss med min skrutt så länge. Det hade ju dessutom kunnat varit något mycket värre, eller så hade detta kunnat hända när vi varit längre hemifrån. Grejor till mannens dator är redan beställt och kommer denna veckan. Min chef ska ringa i eftermiddag och då har hon kanske redan något nytt ställe till mig, annars så löser sig säkert det också vad det lider....så jag deppar inte, men det är rätt skönt att få klaga lite ibland....:-)

Gammalrosa topp goes mjölkchoklad

Kategori: återbrukJag har tagit tag i lagnings-/ändringshögen i syrummet nu och försöker beta av lite ur den. I den hittade jag den här halvfärdiga toppen. Från början har den varit gammalrosa, vilket fortfarande syns på sömmarna, och långärmad med spetsinfällningar på ärmarna och knytband i halsringning och ärmslut. Frågan är hur jag överhuvudtaget fick för mig att köpa en gammalrosa topp - det är ju verkligen INTE min färg! Förmodligen är det därför den inte använts nämnvärt. Men så hamnade den i ett brunt färgbad och jag kapade ärmarna, därefter blev den av någon anledning liggandes i ändrings-/lagningshögen och det var där jag hittade den igår.

Det jag gjorde igår var att kapa ärmarna lite till och kanta dem med turkos veckresår(Stoff & Stil). Efter några inledande misslyckanden gick det finfint att göra detta med min kantbandspressarfot(me love!). Nedtill sydde jag fast en turkos spets(lokala sybehörsaffären) med två rader av trestegs-zigzag. Ett symärke(Stoff & Stil igen) syddes fast på högerarmen, under det lite lilarutigt och turkost band( lokala sybehörsaffären och Systrarna Grene) som fästes samtidigt. Sprundet upptill sydde jag igen och så avslutade jag med en liten rosett som syddes fast för hand. Det hela tog verkligen inte särskilt lång tid, jag använde enbart material som jag hade liggandes hemma och resultatet blev en i mitt tycke helt ok vardagstopp.

När man egentligen borde sova

Kategori: barnkläder

...kan skaparlusten göra att man ignorerar sömnbehovet. Igår när jag kom hem efter att ha jobbat natt fick jag sån lust att sy några vantar som låg utklippta och väntade, så istället för att sova gick förmiddagen till att sy klart dem. Fotade sen dem i snön som fortfarande( vilket är ovanligt på dessa breddgrader) ligger kvar och gnistrar.De får ses som en första prototyp - jag har följt ett Ottobremönster- och är väl inte helt nöjd med utformningen av detta. Enligt modellen skulle det vara resår vid handleden, men det blev inte bra så det skippade jag och satte istället resår upptill. Eventuellt gör jag ett försök till med resåren på nästa omgång. Sen tyckte jag att de blev för smala upptill - jag vill gärna att vantarna går utanpå jackan, men det funkade inte imorse. Slutligen tycker jag inte riktigt om utformningen av tummen - lite att ändra på till nästa gång alltså. Tyget är restbitar av bävernylon från överdragsbyxorna, lite galon i handgreppet från ett par kasserade galonbyxor och fodret är en fleecefilt - inget att gråta blod över med andra ord, till nästa gång tror jag ifs att jag håller mig till samma material, men då behöver jag ev. köpa nytt. Får se om jag hinner sy några fler innan snö och kyla lämnar oss för den här gången...

Kom på att jag inte visat någon bild på fågelholken,som jag och barnen gjorde, när den är uppsatt. Tog en bild på den igår när jag var ute och fotade vantarna i det härliga solskenet.


Eftersom botten på fågelhuset var så tunn(var kanske därför jag inte lyckades fästa den på stolpen? :-)  förstärkte mannen den med en bit av en gammal kökslucka och samtidigt blev det som en liten förstukvist. Den står på baksidan av huset väl synlig genom vardagsrumsfönstret och jag blir lika glad varje dag när jag ser den och alla fåglar som besöker den.

Glada var också två killar igår när de fick våfflor med blåbär. Tungor räcktes ut och kontrollerades och jämfördes och det blå på fingrar och runt mun var inte blåbärsfläckar utan blod eftersom bägge killarna plötsligt förvandlats till blodtörstiga drakula. Mannen var snabbt framme med kameran och förevigade stunden. Kul att kunna glädjas åt så lite, det glada humöret smittade!

Tråksömnad

Kategori: svammel

Jag har inget att visa upp på bloggen. Det enda jag hann sy förra veckan var gardiner- så tråkigt!!!! Men det är kul när gardiner väl är på plats. Och igår när jag hade tänkt avsluta några mindre projekt så blev jag istället tvungen att laga tre (!!!) par termobyxor, som H spräckt i grenen, varav två av dem igår på dagis, pga att han aldrig har dem "som farfar", dvs. uppe vid naveln, utan istället envisas med att ha dem nere under magen. Det hela resulterar i ett rejält häng där bak och att grenen förflyttas till knähöjd = inget vidare rörelsevidd för en kille som fortfarande springer runt, klättrar och hoppar omkring (och i) överallt. Det blev till att sitta och handsy byxorna -grrr inget roligt alls! - och nu har han fått lova att han ska ha åtminstone termobyxorna i navelhöjd.

I övrigt trånar jag efter en overlock, men känner att jag får vänta med inköp ett litet tag till....kan bli en bra födelsedagspresent till mig själv kanske? :-D Är egentligen intresserad av Janomes enklaste, men det finns ingen återförsäljare här i närheten, så det blir väl som när jag skulle ha Easy Jeansen - det hela slutade med att jag köpte en Husqvarna Emerald 183 istället eftersom vi har en Husqvarnabutik här i stan. Är nöjd med den maskinen fast jag tycker att den kan vara lite väl högljudd ibland och Janome ska ju vara "tystgående".   Annars är jag inte så märkesfixerad, förutom att det ju ska vara ett känt märke och inget "noname" . Tycker det verkar som om alla overlockägare är så nöjda med sina maskiner oavsett märke så jag känner att det är lite svårt att välja. Är det någon som har erfarenhet av Janomes eller Husqvarnas(som de ju inte tillverkar själva) overlock så får ni gärna dela med er!

På lördag bär det eventuellt av till Malmö för en första "hundtitt" - vi ska träffa kennelägarna och dessutom se så att jag verkligen tål hundarna (vilket jag hoppas! annars får jag nog flytta ut i garaget för barnen). Jag har dessutom blivit lovad en snabb vända på Stoff & Stil. Hur det nu ska gå till? ;-) Aldrig att jag varit där inne kortare tid än 2 timmar, men med man och barn väntandes så får jag väl göra så gott jag kan....tänkte skicka in dem på BRL under tiden, men det ger ju bara en kortvarig respit.

Kokeshiklänning

Kategori: barnkläder

Det här tyget såg jag när jag beställde gardiner i höstas och visste direkt att det skulle bli perfekt som klänning till lilla H så jag beställde en meter enkom för det ändamålet. Men tyget var restat och kom strax före jul och då hade jag inte tid att sy klänningen. När vårnumret av Ottobre kom innehöll det flera förslag på applikationsmotiv till babykläderna bl.a. en japansk docka "kokeshi". Inte vet jag om det är just kokeshidockor på tyget, men det liknar iaf i mitt tycke så den här klänning fick således heta kokeshiklänningen. Sedan tidigare har jag ju bloggat om väskan till lilla H i samma tyg, men den syddes först efter att klänningen var färdig.

Mönstret till klänningen kommer från Baby cool, förklädesklänningen i stl 74-80, men jag måste säga att det VERKLIGEN är en stor storlek. Tyget kommer från något "katalogföretag" - minns ej vilket, tyvärr är det något för kraftigt och glesvävt för att vara riktigt idealiskt för klädsömnad.

Klänningen sydde jag den veckan jag och barnen var hemma och var sjuka och en del av de misstag jag gjorde vid sömnaden berodde säkert på att jag egentligen var för sjuk för att sy :-( En del sprättningar blev det innan jag fick den som jag ville... När jag tänkte ut klänningen i huvudet hade jag tänkt bruna kantband och dragkedja där bak, men sen när jag plockade fram tyg och kantband visade det sig att det var mycket snyggare med rött. Röda knappar som matchar har jag hittat på second hand. Hade lite krångel med bandkantaren, men det var nog mera SBM (skit bakom maskinen) än något annat... Lite små förändringar tänkte jag till nästa klänning (har redan en färdigklippt fast utan ändringar) - lite förlängd och kanske något smalare upptill och lite mer urringat fram. Så här blev den på:

Spillskydd

Kategori: väskor och förvaring

Ja, jag har en viss benägenhet att alltid spilla på mig, eller slabba, när jag lagar mat eller diskar. Förklädet jag haft tidigare har inte varit av det vackrare slaget, jag skulle inte vilja ha det på när någon annan än familjen är här. Men nu är det problemet löst:En vaxduksstuv från Panduro och lite snedslå från Stoff & Stil.

++++: Gillar vaxduken, både färg och mönster, och kombon med brun snedslå. Nu slipper jag byta kläder precis innan gästerna kommer. Det gick toppen att sy fast snedslån med min bandkantspressarfot - hur snabbt och enkelt som helst!

------: Att jag väntat så länge med något som är så enkelt och snabbfixat, kanske? Måste helt enkelt börja prioritera att sy till mig själv.

Under kvällen igår hann jag även sy en liten påse/väska som barnens kusin(s mamma) önskat. Tog mig fria händer vad gäller tygvalet, annars är det samma modell som dessa. Tyget är egentligen ett inredningstyg och något för kraftig och tunnvävt för ändamålet men, men... Hoppas lilltjejen gillar den, och att jag hinner sy ännu en innan vi träffas på lördag.

Utmärkelser och sista paret ut

Kategori: barnkläderDenna fick jag för ett tag sen av Frida på LillDraken .
Den här har jag fått av Caroline på Allt kreativt. (hon är också tvillingmamma till två killar)

Tusen tack bägge två! Jag är rörd. Ni anar inte hur mycket detta betyder för mig!

När man mottar utmärkelser så här hör det till att man skickar dem vidare för att glädja och kanske peppa andra sybloggerskor, men jag har svårt att välja, det är så många jag gillar, så jag väljer att inte skicka vidare utmärkelserna till några speciella bloggar den här gången, utan ALLA på min länklista och ALLA som jag tittar in hos (alldeles för ofta och för länge) :

NI ÄR ALLA FANTASTISKA INSPIRATIONSKÄLLOR! TACK FÖR ATT NI DELAR MED ER AV ERA TIPS, TUTORIALS OCH BILDER PÅ DET NI SYR!


Detta är sista paret ut (iaf på ett litet tag framöver) av en serie byxor alla sydda efter Åsa Lennartssons "Sy kläder i mjuka tyger". De är sydda av ett par av mina gamla jeans, men jeansen var lite för smala för mönstret så jag fick lov att chansa och göra dem lite smalare upptill. Jag klippte inte sönder byxorna helt utan använde mig av de redan befintliga sömmarna, vilket gjorde benen härligt pösiga nedtill, och jag behövde bara sy en(1)! söm i grenen. Svart muddväv från Stoff & Stil i midjan och benslut. Ett par riktigt snabba byxor, men de hamnade ofotade och obloggade längst in i garderoben efter att mannen och H dissat dem som för smala upptill. Men så beslöt jag mig för att ta fram dem en dag  i veckan när vi var hemma och lät L prova dem och han gillade dem, kallar dem för dansbyxor för de är så mjuka och sköna.

   

Här försöker L göra samma sak som jag gör bakom kameran (alla knep är tillåtna för att få sjuka och ovilliga barn att posera ;-)