SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Snygga bilar

Kategori: barnkläder

Även jag har köpt en bit av Stoff&stils fina fotoprint med bilar. Så roligt att de tar fram lite "killiga" tyger som inte är för barnsliga.  Jag har faktiskt köpt mig en bit av det senaste med rymden också som jag tror kommer bli uppskattat av lillebror. Biltyget matchade jag med enfärgad svart jersey den här gången,  men jag har sett snygga matchningar med bl.a. turkosa stjärnor och eftersom jag är barnsligt förtjust i turkost är det är inte omöjligt att det kan bli någon sådan variant framöver. 
 
 
Jag gillar raglantröjor och har sytt många Little Lamb till lillebror men den här gången prövade jag Fall basic ur senaste barnottobre, dels för att jag var tvungen att gå upp en storlek och dels för att jag ville testa något nytt.  Gjorde vanliga ärmmuddar då jag inte gillar utseendet på de fållade. Men  är inte helt nöjd med passformen, bl.a. tycker jag den är något tightare än Little Lamb och när jag la mönstren ovanpå varandra såg jag att det bara skiljde någon ynka cm i längden på livet. Just det långa livet tyckte jag om med Little Lamb eftersom lillebror har lång överkropp. Nåja blir till att rita av Little Lamb i storleken större till nästa tröja. 
 
 

Återbruk är kul

Kategori: svammel

Den senaste veckan har jag tagit itu med återbrukskorgen här hemma. I den finns kläder med fläckar eller hål eller andra fel, men som ändå kan bli något nytt.  Först ut var en fotbollströja till lillebror som syddes av pappans jobbtröja med en reva. Jag hade börjat klippa ut tröjan för länge sen,  men sprundet och kragen gjorde mig osäker. Nu kände jag att det bara var att tuta och köra- med gratis material så gör det ju inte så mycket om det blir fel. Jag utgick från Formal or fun mönstret men gjorde det vidare eftersom piké inte stretchar.  Kragmönstret plockade jag från ett annat Ottobremönster och justerade att passa halshålet.  Tröjan hade en företagslogga som jag gömde med ett band. Riktigt hyfsat resultat, men det kostade ett antal brutna nålar att sy genom den tjocka pikén.
 
 
 
Nästa projekt var ett par matchande byxor som syddes av storebrors misshandlade dito. Här använde jag mig av ett Ottobremönster igen i stl 104 men förlängde benen 4 cm och fick en snävare byxa med växtmån på längden.  
 
 
Riktigt bra jobbat av mig och än har jag inte slutat riva runt i återbrukskorgen.  Igår kortade jag av två par sweatisbyxor med hål på benen så att storebröderna  fick varsitt par shorts.  Enda jag gjorde var klippa av benen och sen köra ett varv runt på ollen så var det klart.  I normala fall skulle jag ha vikt och fållat med täcksöm, men nu tyckte jag det dög bra med en enkel söm jag sett på flera köpeshorts tidigare. Idag fortsätter jag att tömma av återbrukskorgen genom att sy fler byxor till lillebror. 

Höstens första

Kategori: barnkläder

 
 
Nu äntligen har jag börjat på lillebrors höstgarderob. Fick bli en testbyxa av chillax från vårnumret av Ottobre. Den är rätt smal, framförallt nertill i benen. Jag valde att göra byxan med lite generösare vidd genom att använda linjerna till storleken större när jag ritade av mönstret. Nu sitter den perfekt på lillebror och han har några centimeters växtmån så jag kanske rentav måste gå upp en storlek till i vinter. Jo, för det är så jag tänkt att byxorna är perfekta under overallen i vinter.  Eftersom benen är så smala åker de inte så lätt upp när nästa lager kläs på. Fast jag tänker mig att jag ska sy dem i merinoull framöver. Nu blev det ett test i en stuv bomullsinterlock från Jny Design och ficktyg och mudd ytterligare stuvar från mitt lager. 
 
 

Båtklänning

Kategori: vuxenkläder

 
 
Vi är båtfolk och tillbringar en del av vår lediga tid ute i Blekinges underbara skärgård. Barnen leker och stojar och vi vuxna kopplar av på ett sätt som är omöjligt hemma.  Därför kändes det som det var menat när en fb-kontakt ville sälja "pippi tyget" och jag var den lyckliga köparen.  Jag tycker tyget är sådär härligt somrigt och marint och påminner mig om hur härligt båtlivet är. 
 
Redan när jag köpte tyget visste jag att jag ville sy en klänning till mig själv.  Jag valde att sy Matisse ur Ottobres vår/sommar nummer,  men utan ärmar.  När jag började sy upptäckte jag att jag inte hade framilonband nog till att rynka kjolen och Bibbi har ju som bekant semesterstängt,  så jag körde på det gamla hederliga sättet med dubbla rynktrådar. Det gick, men det är inget jag skulle göra om eller rekommendera någon annan eftersom det är svårt att få en bra och jämn rynkning. Jag tyckte jag fått till det bra, men så såg jag att jag lyckats få tyget dubbelt på ett ställe på bakstycket och det bildats ett veck där. Tråkigt och irriterande, men jag valde ändå att inte sprätta och sy om hela vägen runt.  Jag får väl låta bli att titta mig för mycket i spegeln så stör jag mig inte på det. Ett annat störningsmoment är bandkantningen: enligt beskrivningen ska kantbandet vara 0.85 av tygets längd om man kantar med jersey.  Jag brukar ha kortare kantband, men när jag sydde detta härom kvällen hängde visst inte min hjärna med och jag körde på Ottobres rekommendation. Resultatet är att hals- och ärmringning är för slappa iaf i mina ögon. 
 
En sak är jag väldigt nöjd med och det är mönsterpassningen. Jag läste för hur länge sen som helst på Kokalals blogg att hon använder spraylim för att få exakta ränder.  Nu äntligen har jag testat.  Använde mig av limstift som går att tvätta ur och det funkar toppen.  Perfekt start i början på sömmarna med kantbandet som ju annars alltid vill glida isär.  Så sist en skrytbild.