SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Att komma till avslut...FO

Kategori: stickat och virkat

Jag vet inte hur det är för er, men jag har i vart fall väldigt lätt för att låta min skapariver dra iväg med mig och börja på nya projekt, men väldigt svårt för att avsluta dem. Särskilt om det råkar uppstå ett eller annat "problem" på vägen... Jag har med andra ord en stor hög med oavslutade projekt, s.k. UFOn, här hemma och den tycks aldrig krympa särskilt mycket.Den här ponchon är ett UFO som nu, lagom till höstens första frostnatt, alltså blivit ett FO= finished object. Den är virkad i Inka från Drops - ännu ett garn som jag passade på att köpa på mig när garnshoppen hade utförsäljning i våras. Jag började virka den någon gång i maj efter en beskrivning ur en gammal Kreativa Kvinnor. (Har ni förresten lagt märke till att KK försvunnit från tidningshyllorna?)Ganska snart märkte jag att ponchon inte tycktes få rätt triangelform så det var bara att repa upp och börja om från början igen, men hur jag än försökte lyckades jag inte få det rätt. Antingen fel på mig eller beskrivningen.

Garnet hamnade i korgen igen ett tag tills jag för några veckor sen kom på att jag kunde virka den som två avlånga rektanglar som sedan syddes ihop. Började således på nytt och virkade fastmaskor i främre maskbågen för att få ett randmönster. Märkte dock att ponchon blev väldigt kompakt och tung och att garnet inte skulle räcka till en poncho så jag repade upp allt igen... Vid det här laget började maken undra vad jag egentligen höll på med - virka lite och sen repa upp det för att på nytt virka en bit som åter repades upp. Letade efter lämpligt mönster på Garnstudion, men hittade inget som jag tyckte passade förrän jag såg ett mönster på barnponcho i ett tunnare garn. Följde mönstret för stl 12 år rakt av, men eftersom mitt garn var mycket tjockare blev min poncho också större.

Den är lagom varm att ha ovanpå en tröja eller en tunnare jacka nu när temperaturen börjar krypa neråt noll om morgnarna. Det känns dessutom extra skönt att äntligen ha färdat något ur UFO-högen. Så skönt att jag faktiskt bestämt mig för att oktober ska bli min FO-månad. Varje vecka under oktober ska jag färda något taget ur UFO-högen. Det kommer inte att bli helt enkelt att inte falla för frestelsen att påbörja nya projekt - och det kommer jag säkert att göra även denna månaden, men om jag färdar ett påbörjat projekt varje vecka så kommer UFO-högen förhoppningsvis att krympa lite ändå. 

Lördagsnöje

Kategori: återbruk

Under kvällen i går roade jag mig med att sy ett litet mobilfodral av en slips inköpt på second hand. Idén kommer från boken "Textilt återbruk" av Malin Lindström som jag tidigare lånat på bibblan. Slipsen köpte jag någon gång tidigt i somras just med tanke på mobilfodralssömnad. Att jag kom mig för att sy fodralet just igår kväll beror mycket på förhoppningen att det skulle kunna leda till ett annat lördagsnöje: Sysidan tävlar ut biljetter till Symässan i Kista och för att delta ska man skapa ett mobilfodral i valfri teknik. Tävlingen är bara öppen t.om. idag söndag så det är snabba puckar om man vill delta.

Eftersom boken för tillfället är utlånad på biblioteket kunde jag inte använda mig av beskrivningen i den utan jag fick tänka ut själv hur jag skulle gå till väga. Om du skulle vilja göra något liknande följer en liten beskrivning av hur jag gjorde. Är något oklart så fråga gärna! Eller så kan man ju låna boken och göra som man "ska" ;-) 

Först sprättade jag upp nederdelen av slipsen och vek ut den och mätte lite på min mobil hur stort fodral jag ville ha. Spetsen nertill sparade jag som lock.

För att fodralet inte ska behöva ligga och skräpa på botten av handväskan vek jag och pressade en remsa fydubbelt (som snedslåremsor) och sydde en dekorsöm över, remsan vek jag sedan tredubbel på längden och sydde fast med en karbinhake i på baksidan av fodralet. Nu har jag en enkel fastsättning som garanterar att fodralet inte försvinner bland alla bra-att-ha-saker i väskan ;-)

Nästa steg var att klippa till en lagom stor foderbit i matchande bomullstyg , jag klippte min ca 1,5-2 cm kortare än slipstyget eftersom jag vill att det inte ska synas när fodralet är stängt. Fodret sydde jag fast i fodralets ovankant räta mot slipsfodralets aviga med en fyrkantig dekorsöm(vanlig rätsöm funkar lika bra) från slipstygets räta. Locket(slipsspetsen) ligger ovanpå fodertygets ena kortsida och slipstyg och fodertyg ligger från varandra med rätan uppåt.  Sömmen ska gå där man vill vika ned locket(se bilden på baksidan av fodralet). 

Sedan sydde jag ihop slipstyg och fodertyg räta mot räta i nederkanten. 

Nu ska du sy ihop fodralets långsidor. Lägg foder mot foder och utsida mot utsida. Använd "vikningssömmen" som mittpunkt för att få foder och utsida lika stora. Sy ihop med raksöm, men glöm inte att lämna vändningshål i foderdelen. Vänd, pressa och sy igen vändningshålet för hand.

Välj hur du vill stänga ditt fodral. Jag använde mig av kardborrstängning för att det ska gå fort att få upp mobilen ur fodralet när det ringer. Den mjuka delen satte jag på lockets insida för att inte rispa upp utsidan av fodralet i onödan. Slutligen sydde jag fast en dekorknapp på lockets utsida, den kan dölja sömmen om man väljer att sy fast kardborrbandet - jag använde "klistrig" kardborre och sydde inte.

En bild på hur fodralet ser ut på insidan också.

Dinomössor

Kategori: barnkläder

L agerar modell sittandes i tv-soffan för mössorna med dinosaurieapplikation som jag sydde förra veckan när vi låg sjuka. Han har varit hemma här två dagar nu och blir väl hemma ytterligare minst några dagar till efter att ha opererat bort mandlarna. Min förhoppning är att jag ska kunna sno åt mig lite sytid och knåpa lite på Emilbyxorna och nya fleecejackor mellan varven men vi får väl se hur det går...:-)

Har använt mig av ett mönster ur Ottobre 1/2007? som legat urklippt sen i våras, i vart fall kommer mönstret från den allra första Ottobretidningen jag köpte.  Mössorna är tänkta att funka som "tunnmössor" nu innan den riktiga kylan slår till, men varken killarna eller jag är hundraprocentigt nöjda med resultatet så det får väl bli några till. Jag tycker modellen är lite för fyrkantig och att den borde gå ner lite längre över öronen, killarna hade gärna sett en hel dinosaurie istället för bara ett huvud.

Till bägge mössorna har jag använt mig av randig trikå från E-slöjd. Toppenmjuk och skön utan att var för tjock. Applikationerna har jag ritat av från en pysselbok och sedan förändrat och anpassat för att få dem så som jag ville. De är sydda av muddväv från Stoff & Stil. För att försäkra mig om att de inte skulle dra sig använde jag mig av både hifix och totally stable. Istället för satängsöm som bara skulle bli klumpigt på ett så litet motiv använde jag mig av förstärkt raksöm när jag sydde fast applikationerna.

Ett gäng kallingar

Kategori: barnkläderFör att lära mig hantera overlocken lite bättre har jag roat mig med att förvandla en hög med mannens avlagda linnen och t-shirts till kallingar till killarna. Här är några av dem. Mönstret kommer så klart från Ottobre 4 - 2004, ett i sybloggsvärlden välkänt och välanvänt mönster. I nya vinternumret skulle det visst komma nya mönster till underkläder och på önskelistan finns mönster till boxers med lite roliga skärningar så man kan använda alla spillbitar som ligger i lådorna. 

På fram- och bakstycket av t-shirten kan man använda sig av redan existerande fållar om man lägger mönstret till benstyckena i nederkanten. På så vis sparar man ett sömnadsmoment. Några har jag sytt ihop med flatlocksömmen, några med vanlig overlocksöm. De olika bredderna och längderna på resåren beror på att jag använt upp olika bitar resår som jag haft hemma och anpassat längden efter resårens töjbarhet. När jag sytt resårkanaler har jag prövat två olika tekniker- dels Geckos "falska" resårkanal, dels har jag först overlockat fast hela resåren i överkanten och sedan vikt ned kalsongkanten och stickat fast resår och kalsong från rätsidan. Jag har lyckats bäst med Geckos teknik (när jag inte varit för lat för att använda strykjärnet), men den andra har jag inte använt mig av tidigare så det kan bero på det också. 

För övrigt har veckan inte inneburit så mycket sömnad eftersom hela familjen i tur och ordning varit magsjuka :-( 
Men igår orkade jag under korta stunder då och då sy ihop varsin mössa med dinosaurieapplikation till killarna, resultatet blev knappt godkänt från bägge två. Vi får se om jag lyckas få dem att ta på sig dem för fotografering... i vart fall har Hs mössa "flyttat" på sig ett par gånger idag från pallen där den ligger i väntan på att jag ska sy igen vändhålet.

Varde virkat!

Kategori: leksaker

Min nya drog är virkning! Perfekt att sitta med i fåtöljen framför TVn när man egentligen inte orkar göra någonting alls. Enkelt att bara riva upp och börja om när det blir fel eller om man skulle få nya idéer eller ändra sig under arbetets gång. Och förhållandevis snabbt går det också. På förra veckans loppisrunda hittade jag "marcipangrönt" garn och bestämde mig snabbt för att även en princesstårta skulle ingå i lilla Hs bakverkssamling. Lite vitt garn fick bli tårtpapper och så en rosa marcipanros.I lördags var det kafferep hemma hos lilla H:När jag virkade rosen blev jag sugen på att  även testa en ros efter Fröken Elsas beskrivning. Så här blev min, fast jag måste ha gjort något galet för jag fick garnändan i "fel" ände av rosen när jag skulle sy ihop den. Nåja, jag fick till det ändå och passade på att sy fast en broschnål innan jag klippte av garnet så nu har jag en jättesnygg rosbrosch. Lite suddig bild men jag fick tvinga kameran att ta utan blixt och då blev det tydligen inte bättre än så här...

Förresten upptäckte jag igår att min header "försvunnit". Den var ju mikroskopisk, definitivt inget jag har gjort med flit, undra just hur länge den varit så....? Nåja, nu är den iaf åtgärdad igen och man kan se vem man hamnat hos ;-)

Emilbyxa version 2.0

Kategori: barnkläderUnder gårdagen färdade jag Emilbyxa version 2.0.

Jag har utgått ifrån samma mönster från Ottobre som till Emilbyxorna från i somras men gjort en del ändringar. Jag ville ha en byxa med mera rörelsevidd upptill men nertill tyckte jag att det ursprungliga mönstret hade lite för mycket vidd så jag la till lite vidd upptill och tog bort en del nertill på fram- och bakbyxan. Sen har jag ändrat fickorna så att det inte är utanpåliggande fickor utan vanliga fickor med fickpåsar. Besparingen baktill och linningen har jag anpassat så att de stämmer överens och sen mätte jag killarnas innerbenlängd och gjorde byxan hellång.

Byxorna är sydda i ett marint tunt bomullstyg som varit hyllvärmare några år och som jag tyckte jag kunde offra till provbyxor. Alla delar är ihopsydda på overlocken och de vita stickningarna med vanlig raksöm. Det enda som vållade bekymmer med sömnaden var att få stickningen av linningen på rätsidan snygg - avigan ser inget vidare ut då stickningen inte direkt är rak där, men det ser ju ingen när byxorna är på. Tips tack!

Resultatet: ja, byxorna har mer rörelsevidd upptill, kanske t.om. lite FÖR mycket. En del av detta beror på att jag fegade lite och tog lite för mycket resår så midjan är lite för lös eftersom jag inte kunde mäta på killarna när jag sydde linningen. Men det är ju enkelt åtgärdat till nästa gång. Mannens anmärkning var att det hade varit roligt med någon typ av avskärning på byxorna, så det kommer på nästa version. H verkade gilla att de satt så löst och ledigt (och sen var de ju mycket mjukare och svalare än jeansen som han bytte från) så de fick sitta på hela eftermiddagen och kvällen. Kanske är de också något lite höga i midjan, alltså avståndet mellan grenen och linningen framför allt framtill var lite för stort så det ska också åtgärdas till nästa version. MEN, det här var så roligt att jag faktiskt redan igår började skissa lite ändringar direkt på mönsterdelarna. En del ändringar kräver nya mönsterdelar och det tänkte jag ta tag i någon gång under nästa vecka, för, som vanligt när det gäller mig, har jag en rad andra projekt på gång samtidigt.

Åh, ja - en livebild på H med byxorna på:Inte så lätt att se hur de sitter, men det är inte heller så lätt att fota en aktiv kille som aldrig kan stå still en halv minut ;-)Bakifrån också. Kommentarer och tips mottages tacksamt!

Redo för gympa

Kategori: väskor och förvaringDenna sommaren har det varit långt mellan blogginläggen i allmänhet och sömnadsrelaterade i synnerhet. Det finns en hel del olika anledningar till detta: mindre sytid i samband med semester och ledighet, diverse "omorganiseringsprojekt", att jag fortfarande håller på att lära mig sy på overlocken för att nämna några. När jag väl har sytt har det blivit gardiner och draperier till killarnas nya rum och det är varken något att visa upp eller blogga om.

Ett ganska bra tag har jag arbetat med Emilbyxa 2.0. - en omritad och förlängd version av Emilshortsen från i somras som jag nu provsyr i ett tunt bomullstyg. De är nästan klara, linningen ska sys och sedan ska de fållas. Men som vanligt får jag avbryta mitt i för mer "brådskande" projekt - killarna behövde gympapåsar nu när de ska ha gympa varje vecka i förskoleklassen. Igår kväll fick jag förfrågan om gympapåsar kring läggdags och det bestämdes raskt att spindelmannentyg var okej att använda. Jag hade en bit kvar så det räckte till den ena av det mörkare tyget som jag köpte på Sundbybergs textilcentrum förra våren. Till den andra använde jag det ljusare som jag bytte till mig i våras med á Yeliqa. Kände mig precis tom i huvudet när jag skulle till att börja så det blev till att kika i Allt om Handarbete, som hade ett mönster från hösten 2007. Skar till tygbitarna med rullkniven, sen jag sydde sommarväskorna till barnens fröknar har jag blivit alltmer benägen att använda mig av rullkniv, linjal och matta när jag ska ha precisa bitar. Det är mycket enklare att få till exakt raka och jämstora bitar än med saxen. Det märktes att jag egentligen var för trött för att sy och att koncentrationen inte var på topp för istället för att mäta på påsarna hur långt anoraksnöret skulle vara så läste jag innantill i tidningen och klippte för korta bitar :-( Men när jag upptäckte detta hade jag redan fäst ena änden av snöret nertill på  bägge påsarna och eftersom jag sydde på overlocken och dessutom inte hade mer rött anoraksnöre hemma så det fick vara som det var.