SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Spöktröja och tunikafiasko

Kategori: barnkläder

image21

Pojkarna har kommit överens om att spöktröjan är Ls. H vill hellre ha en "bockningströja". Tröjan är sydd efter mönster ur Allt om Handarbete storlek 4 år men var vid provning som sagt var för kort. Löste detta genom att ta en ca 10 cm bred bit i samma tyg som applikationerna och lägga den dubbel under den vikta tröjfållen och fålla med tvillingnål. En rätt bra nödlösning om jag får säga det själv. Tyget till tröjan är en färdigklippt bit trikå från Stoff & Stil. Applikationerna och den nedre fållen kommer från en av mina gamla H&M-toppar som "krympt" i garderoben. Inspirationen till spöken kommer från Ottobre vinternumret(07/6). De är först applicerade med hifix och sedan har jag sytt med raksöm runt konturerna och därefter med en bred zigzag. Ögon och munnar är sydda med brodyrgarn för hand med efterstygn. Inspiration till detta kommer från Geckos små velourdjur.

Jag har även sytt en ärmlös tunika till mig själv- eller rättare sagt misslyckats med att sy en. Mönstret kommer även denna gång från Allt om Handarbete och var egentligen en topp som jag förlängde till tunika. Problemen började med att ärmhålen var för vida så jag sydde insnitt ca 3,5 cm breda och 9 cm långa från ärmhål in mot bysten och trodde att jag löst problemet. Avslutade Ärm- och halshål med en kantremsa. Vet att man ska kunna vika remsan och sticka på den i ett moment men tog det säkra före det osäkra och gjorde på det "gamla hederliga sättet" = fäste remsan från rätsidan först och vek sedan över den och stickade fast med tvillingnål från rätsidan. Antagligen sträckte jag inte tillräckligt på kantremsan för jag tycker den bubblar sig men nu var det så sent att jag inte orkade sprätta och börja om. Vid provning tyckte jag fortfarande att ärmhålen var för stora och urringingen för vid så det blev till att ta in lite vid axelsömmen också. Resultatet talar för sig självt - ett stort oformligt tält. Kommer kanske att använda tunikan med en polo eller liknande under men ett som är säkert är att jag kommer att kasta mönstret. Det bästa med tunikan är att jag färdade den alla motgångar till trots.

image22

Igår var jag och barnen inne på jysk för att reklamera två par handskar som båda gått upp i sömmen och då hittade vi det här tyget:
image23

Jag köpte det som var kvar på rullen, ca 12 meter, för det fantastiska priset 21 kr/m. Det är tänkt att bli draperier till myshörnan under barnens sängar, nya gardiner och några kuddar och sen får vi väl se hur mycket som är över.

Idag på morgonen rengjorde jag tvättmaskinen och i luckan nertill på den hittade jag min försvunna vigselring! Det kommer bli en glad överraskning för mannen när han kommer hem från arbetet i eftermiddag. Nu ska vi gå ut i snön (ligger ett lager som precis täcker marken men mer är på väg) men jag hoppas hinna fixa brorsans arbetsbyxor under dagen.

Kommentarer

  • Josefin säger:

    Viljen fin spöktröja, tycker att din nödlösning att förlänga tröjan fungerar bra. Blir lite lager på lagerkänsla som är modernt nu. Tycker inte du att det är svårt att sy aplikationer i trikå?? Jag tycker att de är svåra att få till snyggt, men du verkar ha lyckas bra.

    Tunikan ser i alla fall fin ut när den ligger på golvet!!! Hade kanske varit lättare att se hur den ser ut egentligen om du har den på dig, men om du inte är nöjd med den kanske det inte är så kul. Tyget till tunikan är i alla fall jätteläckert!!

    Brukar också fuska när jag syr kantrema, är så mycket lättare att sy den i två omgångar...

    2008-01-04 | 14:43:30
    Bloggadress: http://josefindesign.blogg.se
  • Mia säger:

    Jo, det kan vara rätt knepigt att sy applikationer i trikå. Är ingen specialist på det (har bara gjort det en gång tidigare på killarnas fotbollströjor och då bara raksöm med råa kanter) men tror att det är enklast om man först syr fast motivet med raksöm runt om och sedan kantar med zigzag/satängsöm. Jag gillar också tyget till tunikan skarpt- det är en stuvbit från Stoff & Stil för under femtiolappen!

    2008-01-07 | 09:21:40
    Bloggadress: http://pysselmia.blogg.se
  • Mamman pysslar säger:

    Vilket coolt tyg och vilket klipp. Jysk kan ibland ha de mest fantastiska saker till bra pris.

    Gillar också tyget på tunikan, snygga färger och coolt mönstrad. Mina syprojekt åt mej själv brukar också sluta med tältvarning. Tycker nästan det blir bäst om man utgår från ett plagg ut befintlig garderob som passar och försöker göra ett eget mönster. Eller i fallet Allt om handarbete - gör en storlek mindre än storlekstabellen anger :)

    2008-01-08 | 12:54:40
    Bloggadress: http://mammanpysslar.blogg.se

Kommentera inlägget här: