SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Ufo och ny bekantskap

Kategori: barnkläder

Mera från att-göra-högen som färdats. En överdragsbyxa som väntat väldigt länge på att jag skulle sticka ned benresåren. Det var ju snabbt gjort. Det är tur att man tar i lite extra i storlekarna när man klipper till för de här byxorna påbörjade jag för ca 1 ½ år sen ;-) Mönstret är en version av mitt eget "Emilbyxmönster" och så la jag till revären eftersom byxan ska gå utanpå andra byxor. Det blev snyggt med passpoaler till och så är ju reflexer bra att ha i höstmörkret. Bävernylon och passpoaler från Stoff och Stil.När maskinen ändå var trädd med blått passade jag på att fålla upp två par av de stora killarnas joggingbyxor som blivit för korta i benen och som nu istället blev mysiga långshorts. På någon blogg, jag minns tyvärr inte vilken, hade jag nyligen läst ett inlägg om hur man kan fästa omvänd täcksöm. Det är ju egentligen ingen nyhet för de flesta, men av någon anledningen så har jag på de två år jag haft min Quantomlock inte sytt en enda omvänd täcksöm. Nu ville prova att sy den och fållningen var ett utmärkt testobjekt. Det blev ju hur snyggt som helst!

EDIT: Hittade bloggen av en händelse när jag surfade runt lite på måfå: Nyfiqen .Tack för tipset!

 

Efter många om och men

Kategori: barnkläder

Äntligen klara! Hängselbyxorna till lillebror påbörjade jag redan i januari, men sen kärvade overlocken när jag skulle sticka ned kantbandet med täcksöm. När jag så plockade fram dem i början av mars för att sy den där sömmen så hände det igen. Det gjorde att de blev liggande långt ned i min att-göra-hög. Förra veckan tog jag ett tag i den igen och hittade byxorna. Jag kan säga att det inte tog särskilt lång tid alls att sy täcksömmen på kantbandet, fålla benen och trycka i knappar i hängslena. Varför är det då så svårt att komma till skott?Tyget är en bredrandig retrovelour som ursprungligen varit ett överkast. Tidigare har jag sytt mjukisbyxor till storebröderna av tyget, men kvar fanns en lagom bit till hängselbyxan. Mönstret kommer från den nya, danska upplagan av Gynthers Sy till barnen 0-4 år, som jag lånat från bibblan. Eftersom det var ett bra tag sen så minns jag inte riktigt, men jag har för mig att jag ritade om benen en hel del eftersom jag tyckte de verkade lite väl snäva. I vart fall blev ju resultatet som önskat - en lagom snäv byxa som kommer värma gott i höst.

 

Höstjacka till lillebror

Kategori: barnkläder

Ja, för en gång skull är jag ute i god tid. Eller inte... Under en av sommarens lite mer kyliga dagar upptäckte jag att lillebrors armar på något mystiskt sätt vuxit 5 cm och att hans jackärmar numera var i kortaste laget.

Jag gillade jackmodellen ( från Lindex) utan huva och med tampar i ärmsluten och sydd i vind- och vattenavvisande tyg. Jag letade efter något liknande bland mina Ottobretidningar och hittade Kumina sweatshirtjacka, modell 9 (1/2010). Modellen saknade dock ärmtampar, men som tur var kunde jag "låna" tampar från en annan jacka i sommarnumret 2009. Så till tyget - la en beställning på softshell till Bibbi ,som var på semester och förvarnade lång leveranstid, men inte då - redan två dagar senare hade jag tyg, blixtlås och tråd hemma och kunde sätta igång. Ursprungsmodellen är fodrad, men eftersom jag sydde i softshell fodrade jag inte utan kastade alla sömsmåner precis som vanligt. Den yttre fickpåsen klippte jag till i ett blått tättvävt bomullstyg, resten i softshellen. Jag var väldigt noga vid tillklippningen ändå måste det ha blivit något fel för trots att mitt blixtlås var 2 cm längre än det i beskrivningen angivna måttet så blev det för kort. Det räddas en del av tampen som håller ihop halshålet, men till nästa gång får jag vara mer noga och mäta på mönstret innan jag beställer och syr i blixtlås. Följde mönstret till punkt och pricka där det gick, men fick ändra på sömnaden av kragen. Där sydde jag först ihop de bägge kragdelarna i överkant och sydde därefter den yttre kragen i halsringningen. Sydde fast blixtlåset och vek sedan över den inre kragen över blixtlåset och sydde fast även den längs MF-sömmen. Vände kragen rätt igen, kom ihåg att sy fast en bit blå rundresår för upphängning, innan jag vek in den inre kragens sömsmåner i kragen och sydde fast den för hand. Därefter jag stickade jackans MF- sömmar och krage i ett. För att lysa upp allt det svarta lite och beveka den redan fordonstokiga lillebror fick jackan ett symärke i form av en traktor. Det låg här hemma i märkesburken och hade inte blivit använt till storbröderna än och nu är de väl för stora ;-) 

 Än är jackan lite för varm för att använda men lillebror har provat den och den sitter bra på om jag spänner ärmtamparna då ärmarna ju är lite långa till en början. Jag är jättenöjd med jackan, men den som nog är mest impad här hemma är nog pappan, som lagt in en beställning på en egen jacka.

Överkurs?

Kategori: inredningNormalt sett handlar ju gardinsömnad bara om lite strykande och ett par raksömmar. Men ibland när jag får en idé i huvudet så går det inte att få ut den utan att den förverkligas. Som när jag kom på att jag ville matcha tapetbården i lillebrors rum med en gardin. På bården är det olika traktorer och bilar som kör på gräskullar och att hitta exakt ett sådant tyg förstod jag ju skulle bli svårt... Men jag hittade INGET fordonstyg alls som jag gillade. Vad gör jag då? Ger upp och hittar ett annat tyg som jag kan stå ut med? Nej, jag bestämmer mig för att sy en egen traktorgardin. På himmelsblå lakansväv har jag applicerat en lång rad gräskullar av ett smårutigt grönt bomullstyg. På kullarna har jag sytt fast traktorer från ett tyg som var för glesvävt och för liten bit för att räcka till någon gardin. Istället för att sy kanal i tyget för gardinstången sydde jag fast en slags kanalband som jag köpt i den lokala sybehörsaffären. Det ger både stadga åt tyget och gör att man enklare kan justera vecken som man vill. Vågar inte tänka på hur många timmar jag lagt på gardinen, men ett antal kvällar är det iaf. Galet! Fast lillebror tyckte genast om sin nya gardin: " Fiin, mamma!" Det var ju bra betyg med tanke på att han faktiskt inte fyllt två än och inte borde bry sig om gardiner än.

Lite extra galet kändes det ju när jag förra veckan var på Stoff & Stil och såg att de fått in flera nya jättefina bomullstyger med bilar och en med flygplan på som hade blivit hur fina som helst som gardin. De fick dock inte följa med hem utan istället blev det bl.a. en bit av det nya bomullstyget med djur i träd, en pyttebit turkosblå fleece med stjärnor som också var nyinkommet och otroligt nog också en rätt stor bit jersey med ansikten i lila toner. Det fanns mycket annat nytt på hyllorna som lockade och mer höll på att packas upp så jag ser fram emot hösten och förhoppningsvis lite mer sytid/ -lust.