SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Årets skörd

Kategori: mat & bak

 
Idag på morgonen, före frukost, silade jag årets första/enda flädersaft och hällde upp på flaskor. Härligt! Receptet finns här om ni blir sugna på att göra er egna saft.
 
Lite senare under dagen, ute på picnick med nygjord flädersaft och helt underbar godischokladkaka, råkar lillebror spilla ut lite saft på filten för att sedan sätta sig i det. Hans kommentar på den våta fläcken i rumpan var obetalbar: " Mamma, det gör inget. Jag är bara lite blötig." Vad svarar man på det? Jag kunde inte annat än skratta.

Jeanstäcke

Kategori: återbruk

 
Vad gör man om man har en hel hög med jeans i blandade storlekar som bara ligger?
 
Man kan skära ut så stora bitar som möjligt, ca 20 cm plus sömsmån och få ihop en ny hög jeans, som man sedan syr ihop till ett lapptäcke. För att få så stora bitar använde jag mig av vuxenjeans, mest för att jag var lite lat, men också för att jag tyckte det blev snyggast med större bitar när man syr ett täcke. Jag utgick från ett gammalt överkast när jag bestämde storleken på täcket. När bitarna var ihopsydda kviltade jag sedan fast jeanstäcket mot överkastet för hand just där rutorna möts. På så vis syns det inget från rätsidan. På några ställen sydde jag fast knappar samtidigt som jag kviltade. Täcket kantades därefter med jeanssnedslå från Bibbis textil. Här fick jag tyvärr göra på det gamla hederliga sättet och först sy fast ena kanten räta mot aviga och sedan vika över, nåla och sticka fast kantbandet. Alla nålar gjorde att jag kände mig som en levande nåldyna då jag försökte manövrera täcket under tiden som jag stickade fast kantbandet. Detta eftersom kantband och täcke var på tok för tjockt för att kunna gå genom min kantbandspressarfot. Som avslutning sydde jag fast två jeansmärken som jag sprättat från barnjeans
 
Från början tänkte jag att täcket skulle fungera som överkast i lillebrors säng, men medan jag stickade fast kantbandet och stack mig gång på gång, hann jag känna att täcket faktiskt var riktigt varmt och skönt också. Kanske skulle det kunna fungera som filt i båten i sommar innan lillebror får ha det i sängen. Fast sen är det ju det att jag inte sydde någon riktig baksida utan bara lät det tunna tyget från överkastet vara kvar. Kanske bäst ändå att bara använda det som överkast. Framsidan är jag iaf riktigt nöjd med!
 
 
 

Av en knapp

Kategori: återbruk

 
För rätt länge sedan, innan min faster flyttade till Kroatien, gav hon mig en del tyger och annat syrelaterat, som hon inte kunde ta med sig. Bland allt fanns en ensam knapp, som jag tror är i porslin. Den var väldigt vacker, men vad gör man med en enda knapp? Länge låg den orörd i knappburken tills jag rotade efter knappar till lillebrors linnebyxor och hittade den igen. Nu såg jag genast att den måste få bli en ring. Sagt och gjort - ringstomme och smyckestråd inhandlades i den lokala pysselbutiken och så satte jag igång. Eftersom knappen är undersydd, blev den lite rickig med bara smycketråden så jag fäste den med lite superlim också. Voíla - en unik ring som inte tog mer än 10 minuter att göra! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag hann! (nästan)

Kategori: barnkläder


Lillebror fick nya linnebyxor till storebrorsornas skolavslutning. Min vana trogen var jag ute i sista stund; byxorna fållades samma morgon och de sista detaljerna fick vänta till efter avslutningen... Jag nästade bara fast knäpptamparna på benen med några stygn. Det höll tills jag sydde fast knapparna på eftermiddagen. Sen hann lillebror använda sina byxor ytterligare två tillfällen under helgen, med en snabb tur i tvättmaskinen emellan.  

Jag hade ett par gamla linnebyxor liggandes i redohögen som en gång varit mina, men som krympt i garderoben. Dessutom hade de en konstig fläck (blod?) på ena benet som var totalt omöjlig att få bort. Den lyckades jag klippa runt.

Mönstret jag utgick från kommer från Ottobre 1/2009 och finns som tre varianter av samma enkla basbyxa. Jag gjorde min egna variant med bara bakfickor och knäpptamp så att byxan går att använda både som långshorts och som vanlig långbyxa. Tamparna fästs upp med metallknappar både på in- och utsidan så att lillebror slipper att ha dem hängandes löst när byxan är nedvikt. Först funderade jag på att sy stickningar med tråd i avvikande färg, men jag är glad att jag valde att hålla mig till vitt. Byxan blev otroligt stilren och lättmatchad nu. Fördelen med vitt är ju också att svåra fläckar kan blekas.


Sommarlov

Kategori: svammelVisst är det en helt underbar tid just nu! Alla vackra blommor som naturen bjuder oss på. Inte bara de vi själva odlar i våra trädgårdar utan även de vilda blommorna är helt fantastiska. Kände igår att jag var tvungen att plocka in en bukett också. Den står nu på köksbordet och sprider sin väldoft.

Och ja, de två stora killarna har precis gått på sommarlov efter att traditionsenligt sjungit i kyrkan igår. För mig hade det inte känts som sommarlov utan skolavslutning i kyrkan. Inte för att jag är särskilt religiös, men det hör liksom till. Vad tycker ni?

Vardagslyx

Kategori: snabbt & enkeltDetta pyssel hade jag sånär som glömt bort om jag inte i fredags blivit tillfrågad om varifrån min snygga lunchpåse kom. Känns lyxigt att kunna packa lunchlådan till jobbet i denna lilla påse. I orginalutförande var den dock inte lika tilltalande; bibliotekets slogan "Låna dig rik" prydde dess utsida.Inget ont om biblioteket, tvärtom, men trycket var helt grått. Lite färgglatt "Tildapapper" och lim senare och påsen ser genast mycket roligare ut. Olika utseende på de båda sidorna, men tyvärr kan jag inte visa "baksidan" av påsen för den blev kvar på jobbet...

Fikadags

Kategori: leksaker

Kanske minns någon att jag tidigare virkat kanelbullar, muffins och prinsesstårtor till storkusin? Nu är lillebrors tur att fika på hemvirkade bakverk.

Det finns en uppsjö av virkmönster till kanelbullar på nätet, men alla jag sett använder tjockare garn. Nu hade jag ett tunnt beige bomullsgarn inköpt på loppis liggande hemma, jag fick lov att göra på mitt egna sätt - precis som med storkusins kanelbullar. Jag virkade helt enkelt en tub som jag fyllde med vadd, "bredde" på fyllning och sydde ihop till en snurra. Som garnering strösslade jag med franska knutar istället för det sedvanliga pärlsockret.

Bakverken togs emot mycket väl av lillebror, det smaskades en hel del bullar här hos oss ikväll. Alla tre fick dessutom följa med i bilen när vi åkte på storebrorsornas fotbollsträning. Vid läggdags skulle kanelbullarna ligga i sängen brevid honom. Väl godkänt betyg med andra ord.


Ordning bland tidningarna

Kategori: snabbt & enkelt
 

De stora killarna hade en massa tidningar som inte hade någon egen plats utan bara flöt omkring här hemma. En gammal bag-in-box, lite lim och några servetter överblivna från något kalas och det problemet var löst.