SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Något stort på gång...

Kategori:

...eller har jag månne tagit mig vatten över huvudet denna gång? De som känner mig irl vet att jag för ungefär fyra veckor sen fick en av mina  önskningar uppfylld - en större båt. Det har blivit en hel del snack om båten sen dess, men jag är så glad över att slippa stuva och stuva om igen! Vilket var ett tvång i den gamla mindre båten. Båtfolk, ni vet vad jag menar! Den nya båten passar oss mycket bättre. I vilket fall så har vi fortfarande kvar den mindre båten och jag hade tänkt sy nya dynor till den i år - det var innan vi skaffade den andra. Nu när vi ska sälja båten känns det än viktigare med nya dynor eftersom de gamla, orginaldynornas klädsel spruckit på ett par ställen - men de är lika gamla som mig - bra årgång - och man kan ju inte begära att de ska hålla i alla evighet.

Tyg till dynorna införskaffades på Stoff & Stil i början av månaden och planen var från början att dynorna skulle vara klara till semestern. Men som vanligt kommer det något annat emellan... Nu har jag emellertid fått lite tidspress eftersom semestern börjar på måndag (jippi!) och mannen vill fira sin födelsedag ute i skärgården i helgen. Om alla kommer blir vi nästan 20 personer med barn (och karlar) inräknat och då hade det varit bra om vi kunnat använda båda båtarna.

Igår hann jag klart med första dynan och börja på nr 2. Totalt fem dynor är det tänkt att jag ska hinna sy. Jag har börjat med de minsta för jag visste inte hur mycket det skulle krabba. Men än så länge har jag bara behövt använda sprätten en gång till dragkedjan.

   
Framsida                                     Undersida

Så här ser första dynan ut, fast det ska nog dit två knappar senare. Varje gammalt dynfodral sprättas och sen använder jag delarna som mönster till den nya dynan. Tyget på ovansidan är möbelull med chenilleeffekt och jag tog nästan allt på sista rullen så jag hoppas verkligen att jag beräknat tygåtgången rätt och att det räcker. Tyget till baksidan/undersidan är ytbehandlad polyester som ska klara lite fukt (som ju tyvärr alltid kommer i båtar). Dragkedjan även den från Stoff & Stil.

Hopp och tilltro

Kategori:Det här kortet "hittade" jag på kylskåpet på jobbet en dag. Jag tycker om den lilla versen på kortet och jag tror att H, som jag är assistent hos, fått kortet en gång.

Den gång du viskade ditt Bliv
Du ville mening i mitt liv
Din mening i mitt väsen skriv,
min Fader och min Gud

Tankvärda ord som inger hopp och tilltro. Kan behövas de dagar allt känns tungt och meningslöst.

Par i pirater

Kategori: barnkläderIbland behöver jag lite motivation för att färda något som blivit liggande av en eller annan anledning. De här piratlinnena har varit tillklippta sen i april(!) men andra projekt har kommit före hela tiden. När jag väl tog tag i dem så fick jag inte till kantningen med muddväv - ibland tycker jag att jag "glömmer" hur jag ska sy i trikå när jag bara sytt i stumma tyger ett tag. Så kvällen före midsommarafton tittar H på linnena som hänger ofärdiga framme och säger: "Mamma, imorgon hos A och E vill jag ha döskallelinne på mig." Jag lovade förstås att försöka få linnena klara, men sa samtidigt att de annars kunde ha sina andra (köpta) piratlinnen. Jaha, sa L, då blir det väl de piratlinnena då...Mer behövde han inte säga för att få mig att sitta uppe och sy tills linnena var färdiga. De hade förstås sina nya linnen på sig på midsommarfesten.

Egentligen är det ju inte så svårt, utan mer min ovana som gjorde att jag tyckte kantningarna var knepiga. Efter ett litet tag kom jag fram till att jag tyckte att det blev bäst med muddväven vikt fyrdubbel. På så vis blir även insidan snygg. Delade muddväv och hals-/armhål i fyra delar och markerade med nålar. Nålade sedan muddväven med rätsidan mot linnets aviga och sydde fast. Vek sedan över muddväven på rätsidan och vek in sömsmånen. Avslutade det hela med en stickning. Blev ganska nöjd med resultatet, ser antydningar till rynk när tröjorna ligger plant men det är inget som syns när de är på. Med lite övning så ska jag nog få till dem bättre till nästa gång . Övrig sömnad är inget att nämna, jo, lite trixade jag med att få trådspänningen rätt till det tunna tyget när jag skulle fålla  nertill på linnena med tvillingnål.

Tyget med döskallarna är tryckt viskosjersey från Stoff & Stil som jag köpte i våras med tanken just att sy linnen till H & L. Muddväven kommer även den från Stoff & Stil och jag valde turkos istället för svart för jag tycker det ser somrigare ut. Mönstret till linnena kommer från en av Ottobres äldre tidningar (finns även gratismönster här)och är i stl 122, men jag tycker att storleken var ganska liten. För det kan väl inte vara så att pojkarna har vuxit? :o) Nåja, linnena passar iaf för stunden och snart gillar de väl ändå inte döskallar längre. Vitt är förresten en extremt dålig färg att ha på aktiva 4-åringar upptäckte jag - när jag skulle fota linnena så hade bägge(!) fått fläckar som inte gått bort i tvätten. De syns inte så mycket på bilden men jag vet att de är där. Men vad är väl en bal på slottet? :o)

Sommartid = tid för saftning

Kategori: pyssel

Nu blommar flädern för fullt här hos oss i Blekinge och matkällaren är fylld med hinkar och bunkar. Tänkte dela med mig av mitt eget recept på smaskig flädersaft som är superenkel att göra och blir helt underbart god!

Min flädersaft:

  • ca 70 blomklasar
  • 4 citroner 

Skölj blomklasarna i ett durkslag. Skrubba citronerna och skär dem i skivor. Lägg fläder och citron i en stor bunke eller en hink(en 8-10 liter behöver den rymma).

  • 3 liter vatten
  • 4 kg socker
  • 3 påsar citronsyra (á 30 g)

 Koka upp vattnet, häll i sockret och låt det smälta riktigt. Tänk på att ha en stor gryta så att även det smälta sockret ryms. Ta upp lite av sockerlösningen och blanda den med citronsyran innan du häller tillbaka den i grytan igen. Häll den heta sockerlösningen över fläder och citron. Täck med plastfilm och ställ att dra på en sval plats. Rör varje dag och låt dra 3-6 dagar eller så länge som du kan vänta :o) Sila saften och tillsätt natriumbensoat innan du häller upp saften på rengjorda flaskor.

Blir ungefär 5-6 liter färdig saft. Du kan förstås halvera satsen om du inte dricker så mycket saft... eller använda saften som groggvirke.

Superenkla och supersköna sommarbyxor

Kategori: vuxenkläderDessa enkla byxor har varit ett UFO länge, länge. De låg tillklippta och zigzagade(med min husqvarna från 70-talet) men inget hände. Så strax efter jul tänkte jag sy samman dem lite kvickt en kväll men så gjorde jag ett fatalt misstag och sydde ihop det ena benet på avigan så jag fick två vänsterben. Sprättade det hela efter någon kväll men sen fick de ändå ligga i UFO-högen ända tills i slutet av maj. Då skulle maken och jag åka en helg till Stockholm ensamma och jag kände att dessa byxor skulle komma väl till pass i värmen.

Att sy samman det kvarvarande benet var knappast svårt, men sen hade jag lite problem när jag skulle sy knapphålen för knytbandet. Detta har jag redan bloggat om här. Enligt mönstret skulle det vara resår i midjan men jag hade inte rätt bredd hemma och eftersom jag inte ville riskera att byxorna åter skulle bli liggandes i UFO-högen körde jag enbart med knytband och det har funkat bra hittills.

Mönster från Stoff & Stil. Tyg från Furulunds som legat på hyllan något år(beställt på "den tiden" de hade postorderförsäljning). På bilden är byxorna något skrynkliga efter användning - tyvärr måste man stryka dem, annars hade de varit de ultimata sommarbyxorna. Sköna, svala och med reglerbar vidd i midjan så att all god semestermat får plats : ) 

Något försenat: Pay it forward

Kategori:

Jag anmälde mig för ganska så länge sedan hos á Yeliqa till PIF-utbytet. Nu skickar jag vidare:

Jag kommer att sända en handgjord gåva till de första tre personerna som lämnar en kommentar på detta inlägg om att delta i PIF-utbytet. Jag vet inte vad presenten kommer att bli och jag kommer kanske inte att skicka dem i morgon eller nästa vecka, men jag lovar att sända den inom 365 dagar. Det enda du behöver göra i gengäld är att "PIF", genom att lova samma sak på din blogg

Upptagen

Kategori:De senaste veckorna har jag knappt haft någon tid alls till sömnad och när jag väl haft så har orken trutit. Familjen, jobbet och studierna har prioriterats, men nu har tempot lugnat sig något och denna vecka hoppas jag åter på lite tid med symaskinen.