SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Litet babyset

Kategori: barnkläder

image100

Idag har jag sytt färdigt ett litet babyset till lilla H. Omlottjackan har väntat på knappar ett tag och har nu fått sällskap av ett par matchande babyskor. Knapparna kommer från den lokala sybehörsaffären. Mönstret till skorna har jag hittat här. Skorna är sydda i brun polarfleece från Stoff & Stil och kanintyget. Fotat ute i det fina vädret, som jag dock inte har sett särskilt mycket utav idag eftersom L är magsjuk.

En liten ask

Kategori:

image98

image99

Idén till den här asken kom i lördags på jobbet då jag skulle ta upp mina ob från väskan och papperasken gick sönder och alla tamponger föll ut över golvet till min käre medassistents stora nöje :-) Nåja, det får jag väl bjuda på...

Mönstret är eget och väldigt enkelt så asken går fort att virka. Beroende på garntjocklek och önskad storlek på asken ändras mönstret. Börja med askens botten och virka 6 luftmaskor som du sluter till en ring med en smygmaska i första luftmaskan. Fortsättningsvis virkas stolpar. Varje varv börjar med 3 luftmaskor och sluts med en smygmaska i 3:e luftmaskan. De första två varven virkar du 2 stolpar i varje stolpe. Nästa varv virkar du 2 stolpar i varannan stolpe och en i varannan. På följande varv virkar du så dubbelstolpe i var tredje stolpe och resten enkla. Fortsätt tills du tycker att du har en lagom stor botten. Nu virkar du en stolpe i varje stolpe och askens sidor "reser" sig uppåt. För hålmönster virkar du först 3 luftmaskor som vanlig start på varvet och sedan en extra luftmaska och hoppar över en stolpe, en stolpe+ en luftmaska, hoppar över en maska, en stolpe+ en luftmaska osv. Nästa varv virkas likadant med nedtag i luftmaskorna för stolparna. När asken är lagom hög tar du av garnet och fäster det. Locket virkas likadant som askens botten men görs ett varv större. När du har 8 stolpar kvar på sista varvet virkar du ihop locket med asken. Fortsätt ett varv med en stolpe i varje stolpe för nedviket på locket. När du är på mitten av locket virkar du några luftmaskor på rad för en hank till knäppning av asken, fortsätt sedan med stolpar varvet ut. Sy fast en pärla eller liten knapp så att asken går att stänga.

Mobilfodral

Kategori:

I måndags var jag införbi Karlssons i Hoby och hittade två böcker om lappteknik. Inspirationen flödade och igår kväll beslöt jag mig för att prova på att sy en snabb liten present till en tjej som fyller år imorgon(till 99,9 % läser hon inte det här). Fodralet består av 4+ 4 rutor med vadd emellan. Jeanstyget är från ett par av mina gamla avlagda och fodret är samma som till vårväskan. Kviltade en stjärna för att hålla samman alla lager och sydde sedan ihop rutorna aviga mot aviga. Därefter klippte jag jack i sömsmånen med ungefär en centimeters mellanrum för att få tyget att fransa sig. Sydde fast en hank från jeansen längs ena öppningen och en knapp i mitten av fodralet så att man kan stänga det om man vill. Idag har fodralet gått i tvättmaskinen(tvättpåse rekommenderas) och därefter en tur i torktumlaren för att fransa sig lite till.

image94

Fodralet passar även finfint till trosskydd och tamponger som man inte vill ska ligga löst i handväskan. Om man struntar i knapp och hank får man ett glasögonfodral.

image95

H & L ville också göra presenter till "sin" K och skapade med vattenfärg varsitt litet konstverk. Alltsammans stoppades ned i ett stort kuvert och är nu lagt på postlådan eftersom vi tyvärr inte hinner besöka K.

image97

image96

En liten vårjacka

Kategori: barnkläder

Till påsk sydde jag en hätta till lilla H i kanintyget. Den här omlottjackan har jag tänkt att hon kan ha att matcha med. Pratade med mamma M om fodrat respektive ofodrat och hon tyckte liksom jag att ofodrat var bäst.

image93

Mönstret är taget ur Sy kläder till babyn av Susanne Wehlitz och i storlek 62-68 (3 månader). Är lite nervös för att jackan ska vara för liten för H växer så det knakar och använder redan stl 68 i köpekläder. Tyvärr hade jag redan klippt till jackan när jag pratade med H:s mamma. Symönster brukar dock vara väldigt stora i storlekarna och min förhoppning är att även Wehlitz mönster är så. Boken innehåller grundmönster till tröja, byxor, jacka m.m. i storlek 62-68. För att sy större storlekar klipper man isär mönstret (enligt markering) och lägger mönsterdelarna med ½ eller 1 cm mellanrum. Enkla mönster som varieras i fråga om materialval och dekoration. Enkla steg för steg beskrivningar gör boken till en "nybörjarbok".

Till omlottjackan har jag valt brun polarfleece från Stoff & Stil. Arbetsordning enligt följande: axelsömmar, sy i ärmarna, ärm- och sidosöm och slutligen sy fast sjalkragen. Jackan kantades sedan runt om med zigzag för en fint böljande effekt. Det enda som återstår är knäppning av något slag (är bara ihopnålad på bilden), tror att det blir till att besöka den lokala sybehörsaffären under veckan.

Vårkänslor

Kategori:

Jag har fått vårkänslor nu när solen och värmen så smått har börjat sitt återtåg. I miljömedvetenhetens anda har jag sytt en kasse så nu kan jag bära hem mina matvaror både miljvänligt och snyggt! Kassen är sydd i lin med grov struktur och fodrad med randig tunn bomull som jag också använt till blomapplikationerna. Som stjälkar använde jag zigzagband och bladen är små olikformade knappar. Handtagen har jag köpt färdigkapade från Panduro just med tanke på en väska som den här. För stadga botten har jag lagt i en bit kartong med plastväv runt. Den skulle egentligen vara mellan yttertyg och foder, men eftersom jag vill kunna tvätta kassen enkelt är  den bara löst lagd inuti. Av samma anledning har jag inte heller fäst tyget med nubb i handtagen.

image91

H och L har börjat sy en del på sin symaskin och H har sytt sina första byxor. Han har ritat mönster, klippt tyg och sytt nästan helt själv *stolt mamma*. Från början skulle de vara till kusin H men de blev lite små så de kanske kan passa hennes docka.

image92

Snuttisar

Kategori: leksaker

Lilla H har kommit i "snutteåldern" och mamma M undrade om jag inte kunde sy snuttefiltar till henne. Klart jag kunde!

image89

I fredags sydde jag denna av lite olika trikåtygbitar och band som jag hade liggandes. Idé och mönster från Ottobre. Bakstycket är kanintyg - bara älskar kanintyget och snart kommer det mera i andra färgkombinationer. Banden är först fastsatta med en hjälpstickning och sedan har jag sytt över dem tre gånger för att lilltjejen inte ska lyckas få loss dem.Mannen höll på att få ett nervöst sammanbrott på kombinationen med så många olika färger, men lilla H verkade inte ta illa vid sig i söndags utan suttade ordentligt på bandbitarna. För att vara på den säkra sidan sydde jag även denna:

image90

Denna färgkombination är lite lugnare. Denna snutte klippte jag bara på frihand och sydde fast med banden mellan. När jag sen jämförde med den första jag sydde visade det sig att de var nästan exakt lika stora - börjar få bättre ögonmått nu.

Kanintröjor

Kategori: barnkläder

image88


Jag har tre namnsdagar att fira imorgon (fyra om man räknar brorsan). Två av namnsdagsbarnen får t-shirts med kanintryck (undrar just hur U skulle klä i kanintryck? ;-), den tredje får en tidning om flugfiske.

Mönstret till t-shirtsen är taget ur Ottobre 2-2204 (samma nummer som sommarskjortorna) och väldigt enkelt. Om inte allt som kan krabba gör det förstås... Nåja, nu är de äntligen klara identiska sånär som på stickningen i halsringningen. Lite svårt att se på bilden kanske. På den ena körde jag en nål i mudden och den andra båda nålarna i tröjtyget. Jag vet inte riktigt vilket jag gillar bäst, får se när de kommer på sen. Till mudden har jag tagit till lite extra för att tröjorna ska vara lätta att ta av och på, ser bra ut nu, hoppas att den inte töjer sig för mycket och blir sladdrig.

Ibland tycker jag att det kan vara svårt att få fållarna helt raka och jämna, men nu tror jag att jag har kommit på ett bra sätt. Först vänder jag plagget ut och in och lägger det plant. Sen viker jag upp fållen runt om och kontrollerar att den ser rak ut innan jag stryker över alla  fyra tyglager samtidigt. Därefter viker jag upp fållen igen och klipper jack i sidosömsmånen ända ner till sömmen precis där vecket är. De bägge sömsmånerna viker jag nu åt olika håll och pressar på fållen en gång till. Sist vänder jag plagget till rätan igen och kontrollerar en sista gång att fållen ser rak ut.

Lite matematik...

Kategori: barnkläder

Jag har märkt att tygåtgången som står i ett mönster oftast inte stämmer, utan att man kan om man pusslar lite få ut mönsterdelarna på en mindre tygmängd än angivet. Sen gäller det förstås att om man syr två likadana plagg, vilket jag ju oftast gör, kan man oftast också räkna med något mindre tygåtgång än den dubbla.
Jag ville sy fleecejackor åt H & L att ha framåt våren. Enligt mönstret från Allt om Handarbete skulle det gå åt 90 cm fleece * 2 alltså 1,80 m. Jag hade en bit koksfärgad polarfleece liggandes inköpt på Stoff & Stil för knappa 40 kronor, men den var bara 155 cm. Dessutom var den mönstrad och det krävdes mönsterpassning för att det skulle bli snyggt. Jag ritade av mönsterdelarna och provlade ut dem på tyget. Det visade sig möjligt, men jag var tvungen att ha tyget enkelt, och dessutom pussla en hel del för att få mönsterpassningen att stämma. Jag tycker att jag lyckades rätt bra.

image86


Tyvärr hade jag inga blixtlås hemma när jag började sy, så jag kunde inte färda jackorna i ett svep, men införskaffade två på S&S för 25:-(!!!) stycket. Hur kan de sälja dem så billigt? I går kväll var mannen iväg i Örebro så jag fick vänta tills jag lagt barnen innan jag kunde sy i dragkedjor och fålla samt sy fast innerkragen för hand. Det hann bli rätt sent...*gäsp* Symärkena är återvunna från killarnas gamla byxor och passade bra på jackorna. Den sena timmen var värt det (som vanligt) när killarna blev så här fina och glada till dagis.


image87

Ja, just det för att återknyta till matematiktråden igen. Jackorna kostade alltså totalt 37+ 50 = 87 kronor + lite tråd och tid vid symaskinen. Det tycker jag är billigt för två jackor!

Symässan i Malmö

Kategori:

I söndags bar det av till metropolen Malmö för symässan och det obligatoriska besöket på Stoff & Stil. Egentligen skulle min vän E följt med, men hennes son hade ramlat av sin skateboard och skadat sig, så mamma var stand-in. Siktet var inställt på t-shirt-tyg eftersom pojkarna är i stort behov av nya tröjor till sommaren och även jag själv behöver fler överdelar. Ändå slank det med en del annat :-) Symässan var en trevlig tillställning, ganska lugnt på mässans sista dag och mycket att titta på och insupa inspiration till att plocka fram om kvällarna vid symaskinen. Tyvärr tyckte jag att det mesta var rätt dyrt :-( men det är väl bara snåljåpen i mig som talar....Men helt tomhänt kom jag inte ifrån mässan. Det slank ner lite randig trikå från e-slöjd och ett nallesymärke. Trikån är blårandig och turkos- och grönrandig - kan bli lite fina tröjor tror jag. Nallebjörnen har jag planer för också...På Stoff & Stil finns det ju alltid så mycket att man blir helt yr i huvudet, men som tur väl är har jag lärt mig att skriva inköpslistor så att man inte kommer hem utan det man tänkt sig. Denna gången stod några delbara blixtlås, lite mellanlägg och mönsterpapper på listan. Ner i vagnen slank också lite brun fleece, en vit- och hallonröd trikå och en viscosejersey med döskallar som var helt nyinkommet och inte finns med i katalogen.Sen hittade jag ett helt underbart möbeltyg med stora rosor på när jag kollade in tyger att klä om båtdynorna med. Det ska få bli nya stolsdynor i vardagsrummet. Tyvärr kom jag inte till skott med tyget till båten, men det var mest för att jag inte i förväg mätt hur mycket jag behövde. Det får bli nästa gång...Väl hemma hos mina föräldrar hade pappa på begäran från L varit uppe på vinden och hittat min allra första symaskin. Har torkat av den och kontrollerat att det inte går att få in fingret under nålen, men lyckades tyvärr bryta av trådrullehållaren (gummi) så jag får komma på något att ersätta den med. Men sen är det fritt fram för pojkarna att börja sy.

Sommardrömmar och blodprov

Kategori: barnkläder

image80

Många sybloggare har redan hunnit sy flera sommarplagg, men dessa sommarskjortor med kort ärm och sprund i sidorna är mina första i årets "sommarkollektion". Det limefärgade tyget med flodhästarna är  från Ikea. Jag tycker skjortorna ser härligt somriga ut och mannen, som annars alltid brukar tycka att mina tygval är förskräckliga, har faktiskt inte protesterat denna gången.

L har i princip sedan han lärde sig tala haft bestämda åsikter om vilka kläder han vill ha på sig respektive inte vill ha på sig. Till favoriterna, framför allt till fest, har skjortor av olika slag hört. Han har otåligt väntat på sin skjorta och ville egentligen haft den på sig till dopet förra veckan, men jag hann tyvärr inte sy klart den tills dess. I går kväll när han äntligen fick prova sin nya skjorta lös ögonen på honom- han var så fin så. Brorsan däremot var inte alls lika sugen på att prova sin men fick ändå en likadan.

Det var roligt att sy mer arbetade plagg än de barnplagg jag normalt syr. Mönster till skjortorna kommer från Ottobre nr 2 2004. Som vanligt valde jag bort en del detaljer. Mönstret var egentligen avsett för rutigt tyg och hade en skärning på framstycket där tyget låg på skrådden men det valde jag bort till flodhästtyget. Jag uteslöt också framfickan på skjortan, något som H saknade på sin.

Nytt för mig denna gången var ett annorlunda sätt att sy fast kragen. Jag sydde fast BÅDE över- och underkrage på samma gång och dolde sedan traskanten genom att sy fast en snedslåremsa över. Defintivt mycket enklare och snabbare att få till snyggt än att vika in sömsmånen på överkragen och sy fast den för hand. Det var även premiär för knapphål med den nya symaskinen, så jag fick lov att provsy några och justera inställningarna innan jag blev nöjd. Medan jag sedan sitter där och fäster trådarna från knapphålen upptäcker jag plötsligt att pekfinger och långfinger på vänsterhanden, som jag har på skjortans framsida, är täckta med blod och även skjortan har fått några fläckar. Snabbt ut på toa och skölja skjorta och fingrar i kallvatten. Jag hade lyckats sticka mig mitt i pekfingret och tagit ett perfekt blodprovsstick utan att märka det, klantigt eller j*gt skickligt???Som tur väl är gick allt blod bort från skjortan.  

Det var även premiär för mig att sy fast knapparna med maskinen- väldigt effektivt! På min maskin finns t.o.m. en särskild söm för att sy i knappar, men jag tror nog att 3 mm sicksack med stygnlängd 0 funkar lika bra. Man tar bort pressarfoten, lägger tyg, ev. avståndsbricka och knapp under nålen och fäller ned pressarfotsreglaget så att det håller fast knappen. Så syr maskinen snabbt och enkelt i knappen och fäster tråden. Innan du kör igång kan det vara bra att kontrollera att hålen i knappen stämmer överens med nålens nedslag, jag lyckades nämligen köra sönder en knapp och nål...Knapparna är  förresten det enda som skiljer skjortorna åt, L har gröna knappar och H har vita.

image81

Earth sun water and love- thats all you need to grow

Kategori:

image79

Sydde denna tavla, med den snirkliga och i mitt tycke något svårlästa texten, till lilla H:s dop. Jag sydde med en tråd bomullsgarn i efterstygn och franska knutar. Därefter målade jag med pensel som jag duttat på textilstämpeldynor. För att göra färgen tvättäkta stryks motivet på baksidan i 5 minuter och ska sen tåla 40 grader. Det var verkligen roligt att brodera igen, och jag har mönster till en tavla till ur samma serie så nu har jag något att göra om nätterna på jobbet igen ;-)