SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Det blir aldrig riktigt som man planerat...

Kategori:

Igår hade jag en sån där dag när ingenting tycktes gå min väg. På förmiddagen hade jag tänkt kombinera ett besök på biblioteket för boklån till nya kursen (högsta betyg på förra. Jippi!) med en träff med min lärare. Men det visade sig att han var upptagen under förmiddagen  vilket resulterade i att jag var tvungen att åka in till skolan två gånger samma dag :-( Boken jag hade tänkt låna var givetvis försvunnen och inte ens bibliotekarien kunde hitta den och inte fanns där fler exemplar någon annanstans heller. När jag kommer ner till bilen upptäcker jag att min bilnyckel är försvunnen :-( Hittade den på biblioteket jämte datorn = TUR!

Hämtade barnen och kanintyget på eftermiddagen. Väl hemma springer L upp med paketet och börjar öppna det med hjälp av stora kökssaxen...gissa en mamma som satte hjärtat i halsgropen när hon kom upp och fick se detta! Som tur väl var skadade han varken sig eller tyget. H & L börjar genast dra ut tygerna ur paketet - mamma detta BLÅ tycker jag om säger H (det turkosa med brunt tryck) kan du sy något till mig i det? Sen tar han tyget under armen och bär iväg på det. Maken tittar undrande på tyghögen och oss - han har glömt bort att jag beställt mer kaniner och förstår definitivt inte min och barnens entusiasm över lite tyg.

Sen skulle jag ju sy...det gick inte riktigt som jag ville och hade tänkt. Medan maken grillade hann jag med en lagning. Sen skulle jag färda ett par superenkla byxor till mig som blivit liggandes hur länge som helst. Det gick bra tills jag skulle sy knapphål för knytbanden. Maskinen tycktes inte mata tyget som den skulle. Jag sprättade- givetvis provsydde jag inte på en lapp utan tänkte att det här är inga problem. Ändrade trådspänning och pressarfotstryck men inget tycktes hjälpa. Fler sprättningar. Efter matpausen tycktes huvudet ha klarnat lite - strök mellanlägg på baksidan och nu gick knapphålen som en dans. Blev avbruten av maken som hade tänkt betala räkningar och inte hittade den ena - fick leta gemensamt. Avbrott för barnens läggning. Maken hittade en båt på nätet som jag tvunget måste se...Det hela slutade med att jag av ren frustration struntade i att sy färdigt byxorna och gav mig ut på en cykeltur istället.  När jag är MITT ute i skogen börjar min nya cykel att låta väldigt mycket - skulle kedjan hoppa av nu? Som tur väl var klarade jag mig hela vägen hem, men kedjan behöver nog lite olja innan nästa cykeltur. Ibland blir inget som man tänkt...

Väntan är över

Kategori:

Jag har liksom många andra sybloggare en längre tid gått och väntat på kanintyget i nya färger. Ett efter ett har det ploppat upp alster i olika bloggar - utom här. Jag tyckte jag var tidigt ute med betalningen så jag har börjat fundera lite, har posten slarvat bort mitt tyg? Det har hänt mig förr att paket försvunnit på posten: ( Men så idag kom den- avin som talar om att jag har ett paket att hämta ut uppe i byns affär. Jippi! Imorgon ska jag hämta ut paketet och sen planerar jag(man vet ju aldrig om något oförutsett händer när man har barn) att sy hela kvällen. Vi får väl se om det blir något i kanintyget.

Ikväll efter jobbet har jag kortat tomtebyxorna så pojkarna kan ha dem med sig till dagis imorgon. De ska ha Alice Tegner-kväll nästa vecka och ska vara klädda som små pojkar från förr med kortbyxor, skjortor och skärp(?). Vi får se om jag kan få till en bild på kortisarna imorgon bitti.

Äntligen klar!

Kategori:

Jag har jobbat i helgen och således inte haft så mycket sytid. Fast symaskinen fick följa med till jobbet i söndags. H - som jag är personlig assistent till - hade en lång reva på favoritpyjamasbyxorna. Hans mamma kom in och undrade över varför jag släpade med symaskinen, men erkände sen att hon själv förmodligen inte kommit sig för att laga dem än på ett tag.

I går kväll hann jag färda ett projekt som dragit ut lite på tiden. Det påbörjdes innan jul och var egentligen menat att bli en present, men under sömnadens gång har jag kommit på andra tankar. Jag har i ett tidigare inlägg visat en förhandstitt - några hade gissningar - förvaring för fula bag-in-box blev det.

     

Mönstret har jag knåpat ihop själv efter att ha mätt på lite olika boxar och med inspiration från en tehätta ur en av mammas gamla handarbetstidningar. Tygerna är restbitar: det röda och det randiga är det som blev över från killarnas tomtevästar, lintyget från vårväskan och sen lite annat från lapplådan. Den rutiga snedslån är från Stoff&Stil och den vita minns jag faktiskt inte.

Foder och yttertyg har först kviltats ihop med diskunderlägg emellan (damen i sybehörsaffären kom med denna geniala och billiga idé) innan mönsterdelarna klippts ut. Därefter har väggarna fått sina dekorationer i form av fönster och dörr. Mycket applikationer blev det : ) Bra träning att sy satängsöm och jag har även provat några dekorsömmar. Dörren kantades med vit snedslå efter att framsidan sytts ihop med botten. Jag valde att göra det enkelt för mig och utgick ifrån att dörren bestod av två sprund, nederkanterna kantades således för sig. Fortsatte därefter att sy fast övriga väggar runtom botten. Sidosömmarna kantades på insidan/gavelsidorna med rutigt kantband för att ge stadga och dölja traskanterna. Därefter syddes de två taken( som är olika stora) fast och kantades. Knäppningen består utav kardborreband på två ställen. Som kronan på verket broderade jag "Vinhus"-skylten och sydde fast den på framsidan. Skylten är lite Tilda-inspirerad.

Blev väldigt nöjd med detta vinhus, trots allt bara en prototyp som slog väl ut, men det var ganska många timmars sömnad, så det lär nog dröja innan jag syr fler....Har dock en annan slags bag-in-box-förvaring i skallen - en som man kan ha med sig ut i båten. Får se när jag har tid att förverkliga det : ) Imorgon kväll är iaf lite sömnad inplanerat och ikväll hade jag tänkt hinna korta tomtebyxorna.

Väskor

Kategori:

Vissa tyger vet vad de vill bli och talar om det. Tyget från IKEA med bananerna låg på loppisen som den lokala fotbollsklubben driver och skrek ut : VÄSKOR! Inte kunde jag lämna kvar det där och riskera att det skulle hamna hos någon som inte hörde vad det ville bli? ;-) Nästan 3,5 meter nytt tyg som räcker till många väskor/kassar.

image112

image113

Dessa två är morsdagpresenter: den övre har svärmor fått idag och den nedre ska min mamma få imorgon.  Att ha som inköpskassar eller att ha till stranden i sommar kanske. De är sydda utan mönster efter eget huvud. Kassen består av två lagom stora rektanglar, klippta på frihand och som jag klippt bort en kvadrat ur bägge de nedre hörnen. Sedan sydde jag ihop sidosömmarna och bottensömmen. Därefeter vek jag kassen så att bottensömmen och sidosömmen hamnade ovanpå varandra och sydde en söm där.  Vek in kassen 2 ggr upptill och fållade. Handtagen är 10 cm breda och ungefär 40 cm långa - det tyckte jag var lagom. Pressade dem fyrdubbla och sydde en stickning utmed kanten och sydde slutligen fast dem på väskan. Voila!

Dessa kassar gick snabbt och enkelt att sy. Det kommer definitivt att bli fler! Så kan vi byta ut alla gamla tråkiga tygkassar med reklamtryck på som ligger här hemma och skräpar.

Utmanad

Kategori:

Anne/ mammanpysslar har utmanat mig att svara på några frågor om mig själv.

3 namn jag går under: Mia, Mikaela och mamma (Mia).
3 saker som skrämmer mig: att det ska hända mina barn något, småkryp och allehanda insekter och nålar (en paradox jag vet).
3 saker som jag har på mig: tunikor, leggings och jeans.
3 sanningar: Jag är kvällsmänniska, jag tycker att det är roligt att läsa sömnadsbeskrivningar och jag älskar min familj.
3 saker jag verkligen vill ha: en ny större båt, semester och mer (sy)tid.
3 söta pyssslare som jag skickar vidare dessa frågor till: Victoria, áYeliqa och ett tu tre.

Jag skulle egentligen inte...

Kategori:

...men tror ni att jag har kunnat hålla mig helt ifrån symaskinen i en hel vecka? Nej, får abstinens då och blir arg och retlig (undrar hur det ska gå på semestern?). Har därför sytt lite smått - inget klart ännu men en liten tjuvtitt på vad som komma skall kan jag bjuda på. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det ska bli en present.

image110


Måste bara visa er en blid på L och hans lillkusin. De är bara så söta.

image111

Solhattar i sommar(!)paradiset

Kategori: barnkläder

I helgen har det varit extremt varmt och soligt här men jag är inte den som klagar på sommarvärmen efter förra årets trista sommar. Men sol och värme kräver att små huvuden och öron skyddas lite extra. H & L hade ju visserligen sina "apotekshattar" från förra året som fortfarande passade men det kan vara bra att ha flera att byta med.

I Ottobre fanns inget bra mönster på killhattar att uppbringa- stor besvikelse. Men så hittade jag ett mönster ur Allt om Handarbete från förra sommaren. Hatten består av en rund kulle och så flera rundlar runt om som byggs på. Ett somrigt tyg valdes- Ikeaflodisarna i lime- älskar det! Som fodertyg ännu en liten bit av mormors underlakan (det var stort och jag har snålat så inga spillbitar har försvunnit). Sömnaden gick som på räls- ingen träff med herr Sprättare här inte! Det som drog ut lite på tiden var det fina vädret som gjorde att jag inte alls hade någon sylusta.  


image107

Här ligger hattarna mitt i bland smultron och jordgubbar i full blom. Bilden är dessutom tagen lite i nio på söndagskvällen och det är fortfarande ljust ute. Våren har verkligen gått raskt framåt, man hinner liksom inte med i svängarna. Den observanta ser mitt fatala misstag: två av "ringarna" runt kullen har flodisar som är upp-och-nedvända. Irriterande, men jag bestämde mig för att dessa hattar fick bli provexemplar- för det lär behövas fler om vädret håller i sig.

image109

Här poserar H i sin hatt före dagis igår morse. Jag tycker hatten blev bra storleksmässigt- den är inte för liten men sitter heller inte för löst på och riskerar att ramla av i lekens vilda framfart. Brättet skyddar öronen och lite av nästippen från stark sol.

H & L har bytt avdelning på dagis för en kort tid sen och personalen på den nya avdelningen är verkligen givmilda med sina vänliga kommentarer om killarnas nya kläder. Igår när jag hämtade frågade den ena var jag köpt de fina solhattarna, inte kunde jag väl ha sytt dem- de såg så proffsigt sydda ut! Kul med uppskattningen särskilt som jag fortfarande grämer mig för det upp-och-ned-vända.

Låg produktion = lite bloggat

Kategori: barnkläder

På sista tiden har jag haft dåligt med tid att sy. Först var barnen sjuka - L först och när han var på bättringsvägen så H - och sen blev jag smittad... Nu är vi dock friska och krya igen men jag har istället en omfattande skrivning i geriatrik på måndag - 50 sidor egenproducerat material att plöja och sen lite annat :-) Så ni som tittar in här ofta får lov att ha lite överseende med mig nu fram tills nästa vecka iaf.

Under vår sjukdomsperiod började jag sy på långshorts med känguruficka fram att ha "bra-att-ha-grejor" i till killarna. Det gick långsamt framåt, en söm då och en då när tid och ork infann sig. Dessa shortsen är sydda efter mönster ur en av Kreativa Kvinnors allra första tidningar och jag ville egentligen sy dem genast när jag köpte tidningen för ca 1 år sen. Nu är jag glad att jag väntade för beskrivningen hade en del att önska - tur att man börjar få lite rutin på turordningen för den stämde inte alls. Jag sydde som vanligt alla detaljer först - fickor och ficklock och sydde på bakfickan och ficklocket innan jag påbörjade övrig ihopsömnad. Nertill på byxbenen är ingen vanlig byxfåll utan istället formade infodringar för att benavsluten ska få sin rätta runda form - ) på frambyxan och ( på bakbyxan. En ganska rolig detalj tycker jag!

image105


Det syns inte så väl på bilden men när jag kom till fastsättningen av kängurufickan nr 2 tog den limefärgade jeanstråden slut :-( Den var införskaffad på Stoff & Stil så jag kunde inte bara åka in till "stan" och införskaffa mer. Att vänta med att sy klart byxorna tills jag varit där nere är ett riskfyllt projekt eftersom de då riskerar att bli liggandes som UFO. Det blev till att avsluta byxorna med tråd i annan färg. Ena byxan fick klarorgange stickningar på känguruficka och linning, den andra byxan färdades med en beige stickning i linningen. Jag får väl köpa mera limefärgad jeanstråd när jag är där näst och sprätta och sy om.

image106

Här en bild på byxorna bakifrån och bakficka med ficklock. Jag har ännu inte satt någon knäppning på fickan och vet faktiskt inte om jag ska göra det heller. Jag tycker det är ganska snyggt utan. På bilden syns även infodringarna och nederkanternas runda former.

Tyget till byxorna är en kraftig denim med "räfflor" köpt från Allt om Handarbete och ett sånt där impulsköp "kan-vara-bra-att-ha-hemma"- tyg. Mannens (numera stående) kommentar om byxorna och tyget var " De är säkert jättebra sydda, men jag gillar inte tyget". Båda killarna gillar dock sina långshorts och då spelar mannens åsikt mindre roll.

Naturligt

Kategori:

image103

I söndags var jag på kurs och lärde mig göra egen hudkräm, schampoo och tvål. Mamma var den som "lurat" med mig och det var vi och några tanter till som kokade och rörde. När vi var (nästan) färdiga fick vi luktsätta våra produkter med eteriska oljor - alla satt och luktade för fullt! Det var riktigt roligt och produkterna verkar bra - det lilla jag hunnit prova dem. Krämen går in i huden och absorberas helt märkte jag när jag smörjde fötterna i söndags kväll och sen var tvungen att gå en vända ganska snart och till min stora förvåning slapp jag halka runt :-)

Fler skor

Kategori: barnkläder

image101

Jag har fått dille på tofflor eller som man skulle säga på dialekt: blivit tosig i tossor. Min H såg babyskorna till sin kusin H och ville så klart ha ett par egna. Självklart syr jag ett par till brorsan när jag ändå är i gång. H valde en camofleece som utsida och en klarblå tunn trikå som foder. Mönstret till tossorna hittade jag i Ottobre nr 2 2004, som för övrigt är ett utomordentligt nummer som jag sytt sommarskjortor och t-shirts till H & L från. Tofflorna ser rätt avlånga och smala ut och är också så men sitter bra på även på H som har breda fötter. Ottobre hade en smartare lösning än poopockets på hur man syr i fodret men annars är det samma tillvägagångssätt. Fodersulan vändsys på sist och sen vränger man ut hela skon till rätan och syr igen för hand. Jag tror det blir mjukare för små fötter än att sicksacka fast sulan (i enlighet med poopocketmönstret) så jag sydde om lilla H:s tossor likadant. Skorna måste vara sköna för H har i princip inte haft av sig sina sen igår, t.o.m. sovit i dem. Här är en bild på tofflorna på H liggandes i soffan, stackarn var helt utslagen igår (magsjuka).

image102