SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Kärleksförklaring

Kategori: väskor och förvaringMin morsdagpresent var trådrulleförvaring som de stora killarna snickrat och målat tillsammans med sin pappa. Mycket hyssch, hyssch under gårdagens tillverkning. Snälla som de var lät de lillebror vara med på ett hörn också. Mycket bättre än blommor och choklad! Blommorna bara dör och choklad ger otrevliga biverkningar...Nu hänger den i syrummet så jag har mina trådrullar överskådligt och samtidigt alltid kan läsa deras kärleksförklaring.

Flitig som en myra

Kategori: svammel

Bloggande har det tyvärr inte blivit tid till på sistone - eller jag har inte prioriterat det. Det gör jag inte ikväll heller...ledsen, men ni får bara en liten tjuvkik på vad jag sysslat med ikväll.Japp, jag har strukit - i mängder. Min lilla egengjorda piffikus är perfekt när jag ska ha exakta mått. Eller den funkar bra när jag inte orkar leta upp den riktiga i metall som ligger någonstans i röran i mitt syrum. Ett plus med en i papp är att risken för att bränna sig på den minskar avsevärt. Imorgon är vi lediga hela familjen tillsammans och då är det tänkt att vi ska vara ute i trädgården och jobba, men jag hoppas också hinna med att färda detta pyssel. 

Färgglad krita

Kategori: leksakerHemma hos oss ritas det en hel del i perioder. Då får man med tiden kritstumpar eller om konstnären är lite hårdhänt en hög avbrutna kritor. Tidigare har jag kastat alla små kritbitar. men inte nu längre. Av alla bäckar små, kan bli en hel å. Eller en stor regnbågsfärgad puckkrita. Inspiration och tutorial på engelska finns här. Visst verkar det hur enkelt och roligt som helst? Lite tips på vägen:

  • sortera kritstumparna (vaxkritor) i plastmuggar. Olika nyanser av samma grundfärg tillsammans. Större bitar bryts för att smälta fortare.
  • använd plastmuggar av lite tjockare kvalitet. Mina smälte ihop och liknade petflaskbottnar efter några vändor i micron.
  • smält kritorna i vattenbad på full effekt i några minuter i taget och skaka/ blanda om kritblandningen mellan varven. Håll hela tiden koll på muggen för det kan gå rätt snabbt. 
  • använd en annan plastmugg, creme fraiche förpackning eller gammal muffinsform som gjutform. INTE en form som du tänker baka i igen för kritorna kan efterlämna oönskad överskottsfärg. Jag använde en muffinsform i silikon för den hade en så bra och lagom storlek och form. INTE bra! Trots flera diskningar finns en irriterande färgrand kvar. Även fast jag vet att formen är ren känns det inte som om jag vill baka i den igen. 
  • kritblandningen blir väldigt varm så det är inget som barnen bör handskas med. Låt kritan svalna ordentligt innan den tas ur formen. Ganska svårt med tre nyfikna små medhjälpare, men det gick. Klart att måla!

 


Cernitsmycken

Kategori: pysselL var fortfarande sjuk igår, men inte SÅ sjuk att han kunde ligga i soffan/sängen hela dagen. För att hålla honom och lillebror borta från dumburken en stund kom jag på att vi kunde göra morsdagshjärtan av cernitlera (så mamma om du är här inne så blunda ;-). Idén kommer från en amerikansk blogg jag precis hittat till NOT just another housewife, verkligen värd ett besök.

Killarna tyckte det var jättekul att skapa i lera och när vi ändå höll på gjorde vi även några runda pärlor. Hålen gjorde vi med tandpetare, lillebror insisterade på att göra sina själv så de hamnade precis där de skulle vara. Tanken är att hjärtanen ska få någon slags snodd/kedja så att de fungerar som halsband.

När H kom hem blev han lite sur att vi pysslat utan honom så jag fick snabbt komma på ett annat pyssel vi kunde göra allihop. Men det och färdiga halssmycken får ni se i ett annat inlägg.

Grön

Kategori: mat & bakDagens lunch var grön, både vad gäller färg och med tanke på miljön. L är sjuk idag; han har ont i halsen och äter ingen fast föda alls. Så när jag och lillebror var ute och hängde tvätten såg jag alla nässlor längs med trädgårdsgången och kom på att jag ju faktiskt kunde göra nässelsoppa. Både jag och L gillar den skarpt och det passade bra att göra när pappan och H inte var hemma eftersom de inte äter den. Enkelt och gott! Serverade den med ägghalvor och hembakat GI-knäcke med lite smör och god ost på. Lillebror åt tre portioner så även han gillade den. 

Velourjacka med kaninfickor

Kategori: barnkläderDen här jackan har verkligen varit en följetong. Jag klippte till tygerna ungefär samtidigt som jag sydde velourbyxorna med kaninfickor. Mönstret kommer från Ottobre och finns i samma nummer som byxorna, 4/2011. Det hade inga fickor från början, utan dem ritade jag eftersom jag tyckte att det vore roligt med matchningen. Jag sydde också fickorna färdigt ganska snart, men sen blev jackan liggande osydd ett bra tag.

Det är ju ofta så i livet att när det händer något så kommer allt på en gång, lite så har vi haft det ett tag nu. Det har inneburit att jag inte haft varken tid, ork eller lust att sy och pyssla. Jag har massor med ufon som blivit liggande senaste perioden. När jag väl kommit till skott har jag satsat på enkla ting; sådant som inte kan gå fel eller krångla och sådant som blir klart på en kort stund så att jag fått färdandets tillfredsställelse. Bloggandet har ju som märkts också fått stå tillbaka och jag har inte varit särskilt flitig med att följa andras bloggar heller så jag har en hel del inspiration att hämta från allla duktiga sy- och pysselbloggare när väl lusten finns.

Men så en dag under lillebrors sovstund gick jag in i min lilla skrubb där symaskiner och tyg bor, hittade jackan och beslöt mig för att nu var det hög tid att färda den, helst innan lillebror vuxit ur den. Så jag satte igång, men när jag skulle sy i ärmarna började Ove krångla. Jag prövade allt från att trä om, till att mixtra med trådspänning, men utan önskat resultat. Efter att ha sprättat ett antal gånger prövade jag att byta nål och minsann Ove blev som en helt ny människa (fastän han bara är en maskin). Nu flöt sömnaden på utan minsta besvär och jackan blev klar i ett huj.

Velour och muddtyget kommer från Stoff & Stil. Velouren är en liten stuv som blivit liggande efter att storebrorsorna fått mjukisar i tyget för något år sen. Nu är det bara en ytte pyttebit kvar, som jag hoppas räcker till shorts till lillebror också. Ficktyget med kaninerna kommer ju som bekant från Jny Design och där har jag en rätt trevlig liten bit kvar som säkert räcker till en tröja eller två. Dragkedja fick jag lov att lägga på beställning från Bibbis textil då ingen av dem jag hade här hemma passade. Egentligen var jag ju med i Beas använd det du har utmaning, men jag ansåg att blixtlås kunde räknas som nödvändigt tillbehör i det här fallet.

Tja, på hela taget är jag rätt nöjd ändå. Jackan blev klar innan A vuxit ur den. Jag fick till den precis som jag ville till slut och den är perfekt att ha både under den vanliga vårjackan kalla morgonar och utan något över varma, soliga försommareftermiddagar.