SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Julledigt

Kategori:

Vi har varit lediga(nåja, jag har ju jobbat ett par pass mellan varven) och firat jul. Inte mycket sytt, har ett projekt på G som egentligen skulle blivit julklappar men vad gör man när tiden inte räcker till? (köper presentkort i ren desperation) Har dessutom extremt ont i nacke och axlar och har fått knapra piller av och till. Då har man inte mycket ork att sitta och sy, däremot massor av tid att drömma om en ny symaskin. Hade egentligen bestämt mig för en Easy Jeans, gillar att den är stark och robust, men det finns ingen återförsäljare på nära håll. Nu går istället funderingarna på en Husqvarna Emerald 183. Husqvarna har kampanj på den just nu så den är bara ca 700 kr dyrare än Easy Jeansen, den har betydligt fler sömmar än EJ och återförsäljare finns i vår stad. Ska åka in och provsy imorgon tänkte jag, denna gång utan två spralliga fyraåringar i sällskap. Fortsättning följer...

Kvällspyssel

Kategori: pyssel

Har varit hemma med busfröna idag, egentligen skulle vi varit på dagis respektive jobb men eftersom de varit sjuka (igen!) i helgen ville vi vara hemma en dag för att vara på säkra sidan. Hade tänkt att jag skulle hinna pyssla lite medan H&L satt och ritade men det gick inte riktigt som planerat. De ville skriva till tomten och behövde så klart mammas hjälp för att få till "TILL TOMTEN FRÅN L.../H..." så jag skrev två mallar som de själva kunde skriva av men sen var mamma bara tvungen att se på när de skrev och sen hämta tejpen, sen saxen...Ja, så mycket eget pyssel blev det ju inte, men det är helt underbart att se på när de båda anstränger sig för att skriva rätt. Jag som trodde att de kanske var lite trötta på att skriva efter helgens julkortskrivande(de skrev sina namn på julkorten till släkten), men istället tycks det ha väckt deras iver att bemästra skrivandets konst än mera. Bokstävernas namn har de lärt från dagis och det är så roligt att höra när de pratar om dem. H: Mamma, jag skriver ett E - som i Emil efter T:et. L: Det är två L där som mitt namn börjar på.

Nu ikväll när barnen somnat satte jag igång med pysslandet till Äntligen hemma (sjukt beroende av det programmet, utan att riktigt veta varför - gillar allt som oftast inte det de gör). Hann med två Tilda-hjärtan fyllda med lite julkryddor- stjärnanis, kanel och kryddpeppar- och vadd. Är egentligen för trött på kvällarna för att pyssla effektivt, allt går VÄLDIGT långsamt, till och med för att vara mig.

image20

Bilden blev inget vidare men jag ville ta ett foto med en neutral bakgrund och då är tyvärr det enda som står till buds den något dåligt upplysta hallen nere.



Kanintyg!

Kategori:

Nu ska kanintyget äntligen var på väg,dvs. det är i Åre just nu och "packas om". Stackars Jenny har nog att göra med att klippa och paketera allas tyg. Jenny har lagt ut en bild på tyget för alla oss tygtokiga och H&L godkände tyget med detsamma. H ville ha "sånna byxor mamma".  Byxor vet jag inte om det blir men jag hade tänkt några tröjor och eventuellt en bebiströja om mamma M godkänner tyget. Här kommer en bild på tyget (tagen från Jenny). Är det någon som inte beställt tyget som är intresserad så går det bra att höra av sig till Jenny för beställning - räkna dock inte med att få tyget innan nyåret hon lär ha fullt upp med att leverera till alla som förhandsbeställt.


image19

Nattens alster

Kategori:

Har jobbat i natt också. För att hålla mig vaken sysselsatte jag mig med virknål och garn. Fick en galen idé till ett lite annorlunda virkprojekt häromdagen och det är det jag har påbörjat nu. Så här långt hann jag inatt (virkar extremt sakta):

image18

Någon som kan gissa vad det ska bli? Nej, trodde väl det... Ingen duk så mycket kan jag avslöja. Vi får väl se om jag kommer i mål eller om detta också hamnar på UFOlistan. Nu ska jag inte jobba natten förrän 23-24 så det är stor risk att det blir liggandes någonstans här hemma.

Luciamorgon

Kategori:

Så var det Lucia och firande på dagis. För andra året i rad kom jag direkt från jobbet utan att hinna byta om. I år slapp jag iaf att komma inspringandes i sista sekund! Alla barnen sjöng luciasånger för föräldrar, syskon och mor-/farföräldrar. H&L var supersöta i sina unika(annat ord för hemmasydda) tomtedräkter och väldigt duktiga *stolt mamma*. Efteråt bjöds på kaffe och vetebröd och pepparkakor som barnen bakat själva. 


image15


image16       

Under gårdagkvällen hann jag med att sy ett juligt kuddfodral till kökssoffan. Tyget är en julduk från Jysk som jag sydde panellängder av förra året. Sydde även ett(!) likadant kuddfodral förra året, men av någon anledning blev jag aldrig färdig att sy det andra. Kuddfodralet är en simpel "maggördel", men för att få ihop rätt bredd och den lilla spetsen på kanten var jag tvungen att skarva med det rutiga tyget en gång till. Jag gillar denna enkla modell eftersom den underlättar byte av kuddfodral efter säsong och man slipper dragkedjor, tryckknappar eller kardborreband.      


                                                 

Jag hann!

Kategori: barnkläder

Sydde färdigt det sista på tomtebyxan nu på morgonen och nu hänger allt färdigstruket i pojkarnas garderob och inväntar morgondagen. Mer bilder på tomtarna  "in action" utlovas imorgon. Det jag är mest nöjd med nu är att jag hann sy klart allt i tid, typiskt mig annars att inte klara en deadline, och att H&L kommer att vara ensamma om sina tomtedräkter imorgon. Sen var det ju väldigt enkelt att sy och tog inte särskilt lång tid heller(borträknat skjortorna men själva kragarna gick ju snabbt). Ikväll har jag bara kvar att slå in julklappen(färdigköpt) till dagis julklappslotteri . Hoppas också hinna med att sy lite andra julinspirerade saker, kan tyvärr inte avslöja vad här för risken finns att det inte blir någon överraskning för dem det är till då... Har laddat kamerans batteri inför morgondagen och passade på att fota innetofflan som är på G utifall att någon skulle vara lite nyfiken på hur den ser ut (jag är ju alltid nyfiken i en strut och som man känner sig själv känner man andra). Mönstret till tofflan kommer från Sy barnens kläder själv(110-146 cl) av Elsebeth Gynther och är i storlek 31 och alltså ännu lite stora men kommer funka fint(är säkert lagom när de väl är klara). Boken har jag lånat på bibblan för den(och alla andra böcker med Gynther) är totalt omöjlig att få tag på annars. 

                                                                            image14

Fynd? och inget är som väntans tider...

Kategori:

Går liksom många andra sybloggare i väntans tider...Ja, alltså inte rent bokstavligt, NEJDÅ! Utan jag menar att jag väntar på kanintyget från Jenny på jnydesign och jag längtar riktigt efter det. För er som inte syr själva vet jag att det låter sjukt och det ÄR det förmodligen också, men bara att få se och känna på det och sen få sätta saxen i det och skapa något utav det är ....ja jag har inget bra ord för det. Det närmaste jag kan komma är klyschan "som balsam för själen" i terapeutisk mening. Jag blir helt enkelt GLAD av tyger.

Något annat som gör mig glad och som jag närmast är beroende av nu är alla dessa sybloggar(utan att nämna någon eller förglömma någon), så mycket kreativitet så mycket fantasi och skaparglädje! Kan i princip inte slå på datorn utan att kolla om mina favvisar uppdaterat sig. Börjar mer och mer låta som ett beroende... Jag borde kanske skaffa hjälp...eller nej istället har jag gått och fyndat(enligt mig själv) eller gått och gått. Jag var inne på sysidan och hittade en annons på gamla(för mig nya) Ottobre design tidningar för 25 :-/st . Annonsen var några dagar gammal och bra saker brukar ha en förmåga att gå åt snabbt, men jag kunde ju inte låta bli att mejla och fråga om de fanns kvar. Det fanns de! Så nu gå jag och väntar på 11 underbara nummer av Ottobre, massor av inspiration och mönster!

Håller för övrigt på med tomtebyxa nr 2 nu, bara lite kvar (borde väl sy istället för att blogga men även det tycks vara beroendeframkallande) så jag ska nog hinna färdigt i morgon på morgonen eller så får det vara tills framåt kvällen. Mamma ska ev. dyka upp för att sy lite då (på SIN maskin som hon vackert får komma hit och sy på...ha, ha). H&L har varit nere i syrummet idag och hittade en innetoffla som jag började sy till dem innan jag blev sjuk. Bägge blev mycket nöjda med tofflan, men tyckte att det var si sådär tre för lite(?), så jag får väl försöka färda dem också. Sen hade jag tänkt sy lite julgåvor, en julklänning till mig och kanske något nytt plagg till H&L också men det är väl kanske lite väl ambitiöst och tro att jag ska hinna med så här mitt i allt julstök.

Tomtekläder på G och julmys

Kategori: pyssel

Piggnat till och hunnit med lite pyssel sen sist. I torsdags och fredags var jag hemma med busfröna och förutom de vanliga göromålen hann vi även med lite julmys. Pepparkaksbak och att göra iordning ett julljusfat. I torsdags handlade vi och gjorde pepparkaksdegen. Fredagsförmiddagen ägnades åt städning eftersom det inte har blivit gjort innan när jag varit sjuk. På eftermiddagen bakade H & L pepparkakor - det tyckte de var roligt. I år klarar de av att kavla och ta ut figurer själva, mamma fick bara försiktigt lägga dem på plåten på nåder. Efter baket gjorde vi iordning ett fat med julljus att ha på köksbordet. Jag tycker det är så mysigt att ha tända ljus till måltiderna och så "julade" vi till ljusfatet med mossa från trädgården och kottar som barnen plockat när de haft skogsdag på dagis. Kottarna "återanvände" vi från det gamla ljusfatet och egentligen hade pojkarna velat gå till skogen och plocka nya men jag kände att jag tyvärr inte orkade det riktigt ännu. 


                                                 


Under de två lediga dagarna hann jag även med att färda tomteväst nummer 2 och att påbörja tomtebyxorna. Hittade en byxa i en av mammas gamla böcker, men mönstret var inte i fullstorlek utan man skulle förstora efter ett rutnät. När jag väl förstorat mönstret tyckte jag att det inte såg så bra ut, så jag började ändra lite. Mätte på H & L och justerade midjan och och stussvidden och benlängden. När den justeringen var klar var jag ändå inte riktigt nöjd utan jämförde med byxgrundmönstret från Gynther och ändrade mönstret än en gång. Det färdiga mönstret är en byxa utan sidsömmar och byxben som slutar något ovanför anklarna. Efter att ha sytt gren- och innerbenssömmen och provat på L insåg jag att byxan krävde en infodring för att inte bli för låg i midjan. Således infodring och resår i midjan. Resåren zigzagades fast på infodringens aviga och veks sedan mot avigan igen. Fållade byxbenen nedtill, har lämnat ett litet hål för utifall att jag ändrar mig och vill ha resår även i bensluten. Det sista på byxan syddes igår kväll när barnen lagt sig eftersom jag jobbat hela helgen. I lördags var jag så trött så jag somnade i soffan till Bolibompa, trots en lugn och fin dag på jobbet.  Att jag hade ork att färda byxan igår beror helt och hållet på att jag laddade energi under dagen m.h.a. helt underbara Helena Cura och hennes sinnesgym som vi besökte igår med jobbet. Underbar avkoppling under arbetstid och Helena själv är ett energiknippe som sprider glädje omkring sig!

Nu återstår alltså bara byxa nummer 2 och så är tomtarna klara. Det verkar t.o.m. som om jag ska hinna i tid. Här kommer en bild från i morse när L provade hela tomtemunderingen. Han har en färdigköpt luva sen innan men frågade ändå mamma om hon inte kunde sy en ny. Vilken sötnos han är!

                                                                                               


                                     image12

Ett UFO gör entre...

Kategori: barnkläder

...känner mig bättre nu(tack alla, både irl och här på nätet, för all omtanke) och igår orkade jag hålla mig vaken hela dagen i ett streck. Helgen har annars gått i lathetens tecken, sova-äta-se på tv är vad jag har fördrivit tiden med. Väl på bättringsvägen insåg jag att luciafirandet närmar sig med stormsteg och jag som lovat H&L tomtekläder till firandet på dagis. Vad göra?
 
Med inspiration från Stoff & Stils julkatalog började jag fundera på nissar med lite gammaldags stuk. Skjortor med kineskrage, västar och "äppelknäckarbyxor". I garderoben låg två UFO - skjortor i cremefärgad bomullsgabardin som jag påbörjat i januari någon gång. Skjortorna var i princip mitt första försök till beklädnadssömnad sedan skoltiden och jag blev aldrig nöjd med kragarna  och således har skjortorna blivit liggandes. Så här i efterhand kan man ju tycka att jag måste ha drabbats av hybris som tog skjortor som förstaprojekt, men riktigt så tänkte jag ju uppenbarligen inte då...:-)

Nåväl, sprättade bort de gamla kragarna och gav mig på att konstruera en kineskrage själv. Mätte halva halsvidden, bestämde mig för att 5 cm var lagom höjd på kragen, ritade ut ½ halsvidden* 5 cm och "rundade" av kragen genom att förskjuta den i höjdled 1½ cm, rundade till sist av ovankanten av kragen. Vändsydde kragen i två stycken med vsliselin på ytterkragen och stickade därefter runt kragens ovankant. Sydde fast kragen räta mot räta mot skjortan, pressade sömsmånen in i kragen och sydde med smygstygn för hand fast innerkragen.

Resultatet är två skjortor som är fullt användbara om än inte helt perfekta, men det ligger många timmars arbete bakom dem, och de duger utmärkt till lucia. Nu hänger de nytvättade(hade ju legat ett tag och blivit rejält skrynkliga) och nystrukna i pojkarnas garderob och inväntar den 13:e. Det var roligt att se att sömnaden utvecklats sedan årets början, jag trodde inte skillnaden var så stor. Glädjande är också att jag till slut färdade skjortorna.

image5


Av bara farten satte jag igång med tomtevästarna. Hade först tänkt ta mönstret från Allt om Handarbete nr 10, men tyckte vid närmare eftertanke att den västen inte var särskilt "julig" eller "tomtig". Hittade istället ett mer passande mönster i en av min mammas gamla Sömnad & Handarbete. Just den västen sydde mamma till mig och min äldsta lillebror när vi var små, så det är särskilt roligt att använda samma mönster. Jag skippade dock fickan och knapparna, men förlängde fram och bakstycket 2 cm nedtill. 

Tyget är mörkröd bomullväv från Stoff & Stil samt en röd- och linrandig gardinlängd från Panduro outlet. Allt inhandlat vid mitt senaste Malmöbesök - ibland lyckas även jag ha lite framförhållning (men oftast inte ;-)Jag hade först tänkt mig en(läs två) julröd väst med randigt foder, men nu vet jag inte längre vilket tyg jag tycker är snyggast utåt. Västen är ju vändsydd så man kan ju variera sig och välja vilken man känner för. Hann inte riktigt färdigt med första västen igår, sidsömmarna återstår ännu, men det var ett attans pressande av sömsmåner:-) Tycker det är så tradigt, men resultatet blir faktiskt bättre. Här kommer iaf bilder på det pågående projektet.

   

Det roliga var att mamma kom på besök under kvällen och fick syn på västen där den hängde. Hon tyckte den var väldigt fin men kände inte riktigt igen mönstret eftersom det egentligen är tänkt att sys i manchester eller sammet.

Idag ska jag alltså färda den påbörjade västen och gärna även väst nr 2. Jag tvivlar på att jag kommer att hinna börja sy på knäbyxorna till tomtedräkten men vi får väl se.