SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

M som i min

Kategori: inredning
Soffan såg plötsligt ut att sakna kuddar, nu när den fått nya vita överdrag. Det behövdes lite färg helt enkelt. 

Spillbitarna av överdragstyget fick bestämma storleken på lapparna. Monogrammets ena bokstav var så passande M. Olika "juliga" tyger från Panduro och Stoff och Stil. För första gången sydde jag lappteknik med overlocken. Jag sydde ihop bitarna utan att stanna upp och skära av trådkedjan, så det gick väldigt fort trots att bitarna var små. Det jag märkte var att bitarna lätt blev ojämna i storleken och då blev det lite snett och vint när raderna sedan skulle sys samman. Nåja, rätt hyffsat i alla fall för första försöket.

God Jul

Kategori: inredningKepsmössa

Kategori: mössorEn eftermiddag när jag kom för att hämta lillebror på dagis var hans mössa plötsligt borta. Hur vi än letade, mamma, personal och lillebror, så fanns den inte att hitta någonstans. Bara att ta extramössan hem. Det visade sig inte bättre än att lillebrors huvud vuxit och extramössan passade inte längre, den bara gled upp. Så lillebror frös om öronen - givetvis skulle jag hämta storebrorsorna på två olika ställen också - en på fritis och en hos en kompis- och hade beslutat att ta apostlahästarna och vagnen. Lillebror hann bli rejält kall om öronen innan vi var hemma. En ny mössa behövdes bums.

Samma kväll, när alla barnen sov, skred jag till verket. I vinternumret av Ottobre fanns en mössa, som jag redan vid första bläddringen visste att jag ville sy. Den påminde mycket om ett par manchestermössor tvillingarna hade när de var yngre och som var så otroligt fina och bra. Som yttertyg valde jag denim - slitstarkt och snyggt och så blir ju stickningarna grymt snygga. Som foder hade jag velat ha vit teddytyg, men i brist på detta fick det bli vit fleece. Det hade jag hemma. Passformen blev bra, men lite justeringar vill jag göra till nästa mössa: skärmen ska vara något lite större - det är egentligen mest av estetiska skäl. Själva knäppflärpen ska också var kortare, ca 5 cm för att få mössan att sitta alldeles tätt kring öronen. Men i det stora hela är jag nöjd med mössan och det är lillebror också för nästan jämt när vi ska ut ska han ha "kepsen". Och den gamla mössan då? Jodå, den kom fram redan nästa dag. Den hade legat inuti en av sovsäckarna som de använder i vagnarna när barnen sover... 

Julstämning

Kategori: pyssel

Vi har julpysslat lite här hemma. Jag har gjort minpaket inspirerad av Gall-Errys finfina tutorial i pysselstafetten. Mina paket är två stycken små russinpaket, en tom tändsticksask och en ask från nässpray. Sen har jag bara slagit in paket som vanligt och inte använt limstift. Det hade kanske underlättat en del när snörena skulle bindas, men inte hade jag tid att kolla upp exakt hur det skulle göras ;-) Paketen har jag sedan buntat ihop och fäst med häftmassa på utsidan av toalettdörren. För att dölja själva upphängningsytan som ju inte blev så snygg satte jag fast ett hjärta utklippt ur en gammal bok.De stora killarna roade sig en eftermiddag med att klippa snöstjärnor i papper. Man utgår från ett cirkelformat papper av valfri storlek, som man viker på mitten önskat antal gånger; jag tror de vek sina tre gånger. Sen är det bara att använda sig av en sax och sin fantasi och klippa ut mönster. De klippte jultomtar, stjärnor och julgranar och så ett och annat fantasimönster. Se så fint det blev i vårt köksfönster!( Man får lov att bortse från handavtrycken från minste medhjälparen och att fönstren är fruktansvärt skitiga på utsidan)Om man inte vill fästa stjärnorna på fönsterrutan kan man även hänga upp snöstjärnorna i sytråd på olika höjder det blir lika snyggt. Eller använda dem som paketdekoration.

Någon som vet mer?

Kategori: svammel

Jag har hittat en julduk second hand. Min första impuls var att sätta saxen i den direkt, men så såg jag att den var signerad Inger Å. Kanske vore det synd och skam att klippa i duken. Själv har jag ingen koll alls på vem designern kan vara och inte hittar jag något vid mina sökningar på nätet heller. Så därför hoppas jag nu att det finns någon annan där ute som vet mer än jag. Men skynda för guds skull för duken riktigt skriker efter att bli något annat fint ;-)

Soffans nya kläder

Kategori: inredningVår kökssoffa var i stort behov av en uppfräschning. Det prickiga vaxtyget som jag klätt sitsen med hade spruckit. Bara att klä om, men med vad? Vaxduk är ju rätt praktiskt när man har barn, men har inte så stor mysfaktor när man sitter med bar hud mot vid frukostbordet och klibbar fast. Jag kände att jag var sugen på ett överdrag i vitt tyg, men vitt har ju nackdelen att det blir smutsigt väldigt fort. Det måste alltså kunna tvättas i tvättmaskinen, gärna i 60 grader. På second hand hade fått tag på vad jag tror är/var ett riktigt gammalt handvävt underlakan med broderat monogram. Lakanet var ihopsytt för hand med små, små smygstygn. Jag sprättade sömmen och fick två tygstycken. Undersidan av soffsitsen såg redan ut som en schweizerost med hål från klamrar efter otaliga klädslar. Ingen större mening att fortsätta med det alltså. Istället valde jag att sätta förklistrad kardborre, den hårda delen, längs undersidan av sitsen.Den mjuka delen av kardborren sydde jag fast på baksidan av mina två tygstycken. Voíla! Soffan har fått tvättbar klädsel som enkelt kan tas av och på.