SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Favvotröjornas räddning

Kategori: återbruk

Ni har säkert, liksom jag själv har, en favvotröja. En speciell tröja, särskilt snygg eller skön, som aldrig riktigt kommer in på tröjhyllan för den används så flitigt att den går direkt från klädstrecket och på igen. En varsin sådan tröja hade H & L som de tyvärr vuxit ur, men som de ogärna ville skiljas från vid garderobsrensningen. Jag la undan dem i säkert förvar utan att säkert veta vad jag skulle göra med dem. Häromdagen slog det mig - mössor! Så med utgångspunkt från mössmönstret jag konstruerat med hjälp av Kokalals mössbeskrivning sydde jag varsin mössa. Inte särskilt avancerat eller tidskrävande, men väldigt uppskattat! Så räddade man dagen och ökade inte på sopberget.

Egosyvecka - oordning i bloggandet

Kategori: vuxenkläder

Under höstlovet, även kallat potatislovet, kände jag att med tre (intensiva men härliga) barn hemma hela dagarna, och emellanåt även någon kompis till de stora barnen, behövde jag extra andningshål för att orka med att vara en bra mamma . Egentligen hade jag flera ofärdigheter och "symåsten", men dem valde jag bort och bestämde mig för att allt sytt och pysslat bara skulle vara till mig och döpte om lovet till mammas egosyvecka. Resultatet av veckan blev två halvfärdiga trikåöverdelar - en vardagströja och en tunika - och en halvfärdig virkad vante. Överdelarna saknade båda två fållar, men det har jag sytt nu efteråt. Vanten har jag däremot inte kommit i mål med.

När jag syr och bloggar har jag märkt att det lätt blir så att plagg blir obloggade om jag inte gör allt i rätt ordning. För att vara kronologiskt så borde jag alltså ha bloggat överdelarna före byxorna i förra inlägget, således oordningen i bloggen. Men den ska jag försöka att komma tillrätta med nu.

Båda överdelarna har provanvänts och tunikan har fått med beröm godkänt av den annars alltid kritiske maken. Vardagströjan blev även den godkänd, fast med utlåtandet att "tyget påminner som vanligt om en gardin". Ja, som ni märker är det inte lätt att imponera på min man. Emellanåt lyckas jag för han tyckte att A kunde ha sin drakdräkt/pyjamas från Halloween på sig på 1-årskalaset i helgen som kommer... Nja, kanske inte.Först ut av överdelarna kommer mitt test av Windtunikan från Ottobre 2/2009. En vardagstunika med trekvartärm och lagom längd till jeans. Modellen kan även kortas och funka som topp eller förlängas och bli leggingstunika. Egentligen ska tunikan sys i viskosjersey, men till testet valde jag vanlig bomullsjersey fyndad på rea från Stoff & Stil. På tunikans halsringning och axelsöm ska enligt beskrivningen framilonband sys fast före ihopsömnaden. Innan hade jag mina funderingar på om det verkligen behövdes i halsringningen, men valde ändå att följa beskrivningen. Nu efteråt kan jag tycka att jag borde ha vetat bättre. När halsringningen skulle fållas blev det VÄLDIGT knöligt vid axelsömmarna eftersom där möttes inte mindre än tre lager framilonband. Resultatet blev att nålar bröts, att trådar gick av och att maskinen lyckades tugga ett litet hål i tyget. INTE alls kul, men jag intalade mig själv att det hela var ett test och att jag nu lärt mig läxan och lyckades på så vis övertala mig själv att färda tunikan. Väl färdig syns hålet i halsringningen bara om man studerar tunikan på nära håll, men jag vet ju att det finns, och nu även ni. Annars måste jag säga att jag är mer än nöjd med modellen och hur den sitter på. Den lite snäva A-linjeformen döljer mina "problemområden" utan att tunikan känns som ett tält. Jag kommer definitivt att sy fler Windtunikor.

Restbyxor till A

Kategori: barnkläder

När jag klippte till de stora killarnas Halloweenbyxor var tanken att A också skulle få ett par på samma gång. Egentligen hade jag inte tyg så det räckte, men så kom jag ihåg att i Ottobres höstnummer, samma tidning som de stora killarnas byxmönster hittades, fanns också Majava, byxor med knäbesparingar och besparing bak på baken. På så vis lyckades jag trolla så att resterna räckte till.  De yttepyttebitarna som var kvar när även As byxor var utklippta räckte till baksida på två trekantsdreglisar som jag klippte på frihand. Sen fanns där inget tyg mer...


Alltså, mönster 11, Majava fritidsbyxa, från Ottobre 4/2010, i en något avskalad version eftersom tyget inte räckte till fickor. Jag uteslöt även knytbandet i midjan och bälteshällorna. En bra basicbyxa med långa benmuddar som förlänger användningstiden. Jag ser redan flera olika versioner framför mig i tyg jag har liggandes här hemma.

Jag fodrade inte byxorna utan sydde ihop dem med förstärkt overlocksöm. De vita stickningarna och gylfsprundets tränsar sydde jag med min vanliga symaskin eftersom det krånglade när jag först försökte sticka ned sömsmånerna med overlockens täcksöm. Det hade varit snyggare och jämnare med täcksömmen men jag orkade bara inte krabba så det blev inte ens tvillingnål på den vanliga maskinen utan enklast möjliga; två rader raksöm brevid varandra. Sömnaden tog lite längre tid, men om man räknar den tid som jag eventuellt fått ägna åt sprättning så gick det snabbare så här ändå. Byxorna blev liggandes halvfärdiga pga tidsbristen som uppstod inför Halloweenfesten. Så igår fick jag ett ryck och bytte tråd i overlocken och färdade dem på ett kick. Samtidigt passade jag på att sy dregglisarna. Som framsida använde jag samma stretchjersey som till de stora killarnas tröjor. Framsidorna klipptes till med baksidorna som mall och samtidigt testade jag två olika idéer jag hade för att få till det rätta pöset på dregglisarna. Jag tror den större (vänstra på bilden) blev bäst. Kanske behövs det en knapp lite längre in för att den ska sitta på bra och inte vridas runt, men det återstår att se vid användandet.

Inte fullt så ryslig drakdräkt

Kategori: barnkläderLillebror skulle naturligtvis också vara utklädd på Halloween.  Men det fick ju inte vara alltför skräckinjagande så valet föll på en drakkostym. Inspirationen kommer från Ottobres hemsida, där jag tidigare sett ett helt underbart sött joggingset i velour med små draktaggar på ärmar och ben. 

I gömmorna fanns lite egenfärgad grön JNY designtrikå, som tyvärr inte hade blivit helt bra vid infärgningen utan fått lite fläckar med färgskiftningar - den passade perfekt nu. Där fanns också några bitar av det orangefärgade kanintyget utan tryck. En loppisfyndad grön dragkedja i benens innersöm förnenklar blöjbyten och gör mannen glad eftersom han med sina stora fingrar har svårt för alla små pytteknappar. I Baby Coolanda använde jag inget mönster utan klippte direkt efter en av As pyjamasar. Klippte även till en blöjkil för att den lilla rumpan skulle få plats. Nu passade det perfekt att ha sömmar även på ärmens ovansida så att draktaggarna hamnade rätt och det inte blev fladdermuskänsla på dräkten. Muddarna i ärm- och benslut och halsringingsremsan klipptes till av samma tyg. Jag var lite osäker på hur mycket jag skulle ringa halshålet så det varken blev för stort eller för lite eftersom jag ville hålla dräktsömnaden så enkel som möjligt och slippa knappar eller liknande i halshålet. Det blev till att klippa lite i sänder och jämföra med befintliga tröjor utan knappslå i halsen.

Mönstret till drakhuvan hittade jag i Sy barnkläder av mjuka tyger - bebishjälmmönstret. Draktaggarna ritades på frihand efter hjälmens form. Hade lite funderingar när jag sydde huvan på hur länge den skulle få sitta på, men A accepterade den. Den sluter tätt kring både hals och huvud så en varmare variant kanske kan fungera som kombinerad mössa och halsduk i vinter.

Drakens svans ritades också den på frihand - jag mätte dräktens rygglängd och utgick från det när jag ritade. Svansen fästes på ryggen med hjälp av kardborrband för att enkelt kunna tas av om lillebror tröttnade på sin svans. Den mjuka delen sydde jag fast för hand på dräktens rygg så att det senare enkelt skulle gå att sprätta bort den för att kunna använda drakdräkten som pyjamas.