SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Grymt besviken

Kategori: svammel

Att jag och killarna var hemma under gårdagen berodde på att H dragit på sig en rejäl förkylning med hosta och feber. Lagom tills barnens pappa kom hem  vid 18.30-tiden efter en hel dags arbete och möte, åkte jag iväg för att handla. Då hade även jag börjat känna av förkylningen, men mat måste vi ju ha även om vi är sjuka så jag bet ihop. När jag handlat det som fanns på listan denna gång, kände jag mig väldigt duktig och det var ju synd om mig som höll på att bli sjuk...Helt klart var jag VÄRD något litet till bara mig. Scannar av tidningshyllan och ser att det kommit ut en ny Kreativa Kvinnor. Den tillhör visserligen inte mina största favoriter bland sömnadsmagasin, men det brukar ju vara helt okej mönster från Stoff & Stil i. En snabb bläddring (ja, jag vet att man inte får titta i tidningen innan man köper den, men man vill ju inte köpa grisen i säcken heller) visar en lite längre jacka/kappa i regntyg, ett par chinos, en väska och en jacka/kofta - så jag bestämmer mig för att den trots allt kanske är värd 60 spänn. Väl hemma efter att ha packat upp matvarorna sätter jag mig i soffan för att njuta av tidningen, men... de har tagit ur mönsterarken ur tidningen! Ja, alltså det ingen som har norpat åt sig mönsterarket från min tidning utan det har ALDRIG funnits något i den! Eh??? Nej, i instruktionerna står att man behöver ett mönster från Stoff & Stil. Jag som trodde att jag betalt för att få mönstret, inte för att se HUR man kan sy. Behöver jag tillägga att jag ALDRIG kommer att köpa Kreativa Kvinnor igen?
 





















































































Blått är flott

Kategori: barnkläder





Jag har fortsatt att fylla på med lite fler byxor i garderoben och samtidigt gjort ett försök att tömma av lite från tyglagret (så att jag kan handla nya tyger, vad annars? ;-) Båda paren är sydda efter samma mönster som Ls randiga byxor. Det översta paret har varit färdiga i någon vecka nu, men jag har velat invänta par nummer två innan jag bloggade. Dessa blev klara först idag efter att ha legat med bara kanalen för midjeresåren kvar att sy sen tio dagar tillbaka. Jag har helt enkelt inte haft ork eller lust att sy om kvällarna - idag tog det mig ungefär 10 minuter att frädigställa dem. L har tålmodigt väntat på sina byxor. Ja, för de första gick så klart till H. Han dissade ju de randiga, men i princip samma byxa med ett litet symärke med spindelmannen på gjorde susen. L älskar sina båda par, de nya skulle på så fort jag tagit ett kort och de randiga lånas INTE ut till brorsan, annars är han rätt generös med både leksaker och kläder.

Velouren i Hs byxor kommer från Stoff & Stils billighetshörna - det enda jag fick med mig från hörnan sist jag var där - och är riktigt mörkt blå, och alltså inte svart. När jag satt och sydde dem irriterade jag mig över att velouren ville glida runt. Men så gick ett liljeholmens upp: hade jag inte läst någonstans att om man syr velourplagg tvärtom så glider tyget inte. Efter lite konsultation med mina böcker konstaterade jag att så var fallet, luggen gör att plaggdelarna glider om man syr som vanligt, och hädanefter kommer jag alltså att sy velourplagg nedifrån och upp. Till Ls byxor skarvade jag samma mörkblå velour med randiga revärer i sidorna. Här är alltså den randiga velouren lagd i rätt luggriktning med ränderna diagonalt. Ser när jag tittar på fotot av byxorna att ränderna inte är lika i bägge sidor, det hade ju varit snyggare om jag fått det rätt också, men, men...L hann inte invänta namnlappen i baken - så den får jag sy dit senare. På bilden ser det ut som om det ena byxbenet är längre än det andra, vilket naturligtvis inte är fallet, det är bara jag som tagit fotot från en konstig vinkel ståendes på en stol vid sidan av bordet som byxorna ligger på.

Lite irl-bilder bjuder jag också på, så att ni kan se hur byxorna ser ut på. Ganska smala upptill och med mycket pös nedtill i benen så att de kan ha byxorna riktigt länge. H matchar med Spindelmanströja medan L väljer en tuff HD t-shirt.

 
    

Vårkänslor

Kategori: svammel

Tro´t eller ej, men i fredags när solen sken utanför fönstren fick jag vårkänslor, lite tidigt kanske, men både Ottobre och Panduros vårkatalog låg i brevlådan i torsdags. När jag tittar i Ottobre slås jag av de härliga färg- och mönstermixerna som känns härligt vårliga - turkos, äppelgrön, rosa och rött.



Kjolen påminner mig väldigt mycket om en färgrik skapelse jag funnit när jag surfat lite och så småningom hamnat på en tysk syblogg med det passande namnet  farbenmix . Eller vad tycker ni?



Den här tjejen syr helt galet snygga och färgrika kläder. Dessa tröjorna är några andra favoriter:

 
                   

                                

Små presenter

Kategori: pyssel

Killarna var på femårs kalas igår. Tjejen som fyllde år och killarna har känt varann sen de var riktigt små, bara några månader gamla låg de på samma filt...känns som igår, fast ändå inte. Iaf tyckte jag att det skulle vara roligt att ge E något pysslat/sytt och när jag bytte ut Ls läderrem till hans torshammarsmycke mot en liknande men mindre "suttkänslig" rem så fick jag idén till ett halsband med samma princip. "Pärlorna" är egentligen knappar för min sybehöraffär för inte så mycket av Gütermanns smyckesortiment men däremot har hon ett enormt knapputbud. När jag höll på blev jag så ivrig att de blev två små armband också. Egentligen är det inte så mycket att orda om dem, lite knappar i olika form med stort hål att trä snodden genom och sedan knyter man två knutar så att längden går att justera.



Halsband och armband överräcktes i varsin lite påse/väska. Tanken bakom var att väskorna i sig skulle vara en liten present att leka med och fylla med roliga saker. Liknande har jag sett i någon blogg för ett bra tag sen typ i somras, kanske  var det Kokalal,men jag minns tyvärr inte. Till första väskan klippte jag två bitar tyg med hjärtan (Stoff & Stil) i storlek 18*22 cm. Eftersom jag ville att väskorna skulle ha liknande form som de söta små påsar man får i en del butiker klippte jag bort en triangel var sida av botten, ca 4,5 cm tror jag det var. Jag sydde ihop väskdelarna först aviga mot aviga, pressade och klippte ned sömsmånerna innan jag vände påsen ut och in och sydde en söm räta mot räta för att innesluta sömsmånen. Lite mer jobb men så mycket snyggare resultat om någon skulle titta inuti väskan. Upptill vek jag ned dubbelt och pressade fållen(fortfarande med avigan utåt). Innan jag sydde fållsömmen så petade jag försiktigt in handtagen och höll dem på plats med en knappnål. Sen var det bara att vända väskan rätt (utsidan utåt) och sy sömmen. Slutligen vek jag upp handtagen och fäste dem med en söm i sömmen. Väska nummer två klippte jag på frihand, men den blev ungefär lika stor.



Material: Hjärttyg- stuvbit från Stoff & Stil, limefärgat tyg med vita prickar från Panduro. Band: Rödrutigt band från den lokala sybehörsaffären inköpt innan jul avsett till juldekorationer som jag aldrig hann sy, men jag tyckte de bröt av bra mot hjärttyget. Vit spets från gömmorna, om jag inte minns helt fel så är det en bit från ett örngott jag räddade från garaget, det hade använts som torktrasa....

1-års presenter

Kategori: barnkläder

Idag har vi firat barnens kusin, min brorsdotter. Naturligtvis var jag "tvungen" att sy och pyssla något till henne.



Någon på sysidan hade själv gjort en blöjtårta för ett bra tag sen och jag minns att den var superfin(minns tyvärr inte vem som gjort den, sorry...) och nu tyckte jag att det vore en rolig och annorlunda 1-års present. Jag googlade diaper cake och fick upp ett antal träffar, men den här tyckte jag var bäst. Införskaffade mig ett paket Huggies byxblöjor och lite fint band från sybehörsaffären och skred till verket. När jag tillverkade tårtan använde jag en pizzatallrik som botten och i mitten hade jag en pet-flaska att lägga blöjorna runt till det understa lagret och ett drickglas till det översta. Istället för att limma  ihop dekorationsbanden med limpistol(som i länken) använde jag mig av vanligt textillim som funkade utmärkt. I bottenlagret stoppade jag inga blöjor i hålet, utan där stoppade jag presenterna. Överst dekorerade jag med ett fleecehjärta som jag sydde i sista stund. Slutligen nöp jag av några blommor från en azalea som stått sig över julen och stack i(tyvärr slokar blommorna en del och fatet är borttaget på bilden som är tagen flera timmar senare,  men jag tyckte det var så fint med den lila väggen som bakgrund i lilltjejens rum). 

Tårtan var superrolig att göra! Och den blev bra! Så nu hoppas jag att jag får göra flera snart :-)


Inuti tårtbotten hade jag tryckt ned en tröja och ett par byxor.



(någon som anar ett färgtema??? ;-)

Mönstret till tröjan kommer från Ottobre 1/2007(min första Ottobretidning) i stl 80, men jag förlängde ärmarna eftersom jag vill att hon ska kunna använda tröjan redan nu. Vid jämförelse med en köpt 86:a så var tröjan något kortare i livet, ett par cm och hade bredare ärmar - kanske är läge för resår nedtill nästa gång. Annars stämde de väl överens storleksmässigt. Till tröjan valde jag det naturfärgade kanintyget med lila tryck och lila muddväv från Stoff & Stil. Sömnaden gick väl men när jag skulle fästa trådarna i fållen nedtill lyckades jag klippa av en tråd innan jag var helt färdig så det var bara till att sprätta och sy om.

Mönstret till byxorna kommer från "Sy kläder i mjuka tyger" av Åsa Lennartsson och det är samma mönster som jag använt till Ls randiga byxor(fast inte samma storlek ;-). Storlek 1 år och sen tog jag till en hel del extra både upptill för linning och blöja och nedtill i benlängd så jag tror att hon kan ha dessa byxorna länge. Tyget är samma fleece som i hennes lila mössa. Sydde byxorna på samma sätt som de randiga. Avslutningsvis skrev jag hennes namn med textilpenna på en bit bomullsband, fixerade och sydde fast med raksöm i både byxor och tröja, så nu behöver mamma inte tänka på att namna dem när lilltjejen ska till dagis. Jag borde bara börja göra så med det jag syr till H och L också...:-)

Barnen hann avverka ett till kalas tidigare under dagen - en tjejkompis som firade sin femårsdag. Jag tycker ju att det är så roligt att sy och pyssla till tjejer så jag kunde ju så klart inte låta tillfället gå förbi, men det får jag blogga om en annan gång för nu ska jag gå ner och rita mönster. Fick ju en prenumeration på Ottobre i julklapp av mannen och igår kom prenumerationsgåvan - nr 4-2004. Är riktigt sugen på att sy ett gäng kallingar efter att ha sett dem på Ett tu tre.

 

Mjuka byxor

Kategori: barnkläder

Killarna växer något rent otroligt just nu. Jag har hotat med att sätta tegelstenar på deras huvuden om de inte slutar, men det skrattar de bara åt och säger att mamma snart är du minst i familjen. DET hoppas jag dröjer lite till...inte enbart beroende på att det skulle kännas konstigt om ens barn var längre än en själv när de ännu inte börjat skolan( tänk er vilken syn första skoldagen- två stora killar med sin "pygmemamma"....hihi, det är ju ett par decimeter kvar så jag kanske klarar mig) utan också för att det i takt med att de växer blir allt svårare att hitta kläder till dem. Jag vill ju inte att de ska ha kläder för  stora barn för det mode som råder nu verkar vara helt utan rörelsevidd. Slutar barn att leka när de börjar skolan nu? Hemska tanke! Hursom helst gör detta att de växer så fort att garderoben behöver utökas igen. Så symaskinen fick lite motion i mellandagarna, men jag har inte haft tid till att blogga tidigare.

(ber om ursäkt för den urusla bildkvaliteten, men det är en av de sista bilderna med den gamla kameran)

Denna gång blev det ett par mjuka byxor i randig velour från tradera. Tyckte att det var ett kap ända tills jag fick hem velouren och insåg att ränderna inte var vågräta....och inte heller lodräta utan gick diagonalt över tyget. Således har tyget legat ett tag men nu tyckte att det kunde passa till enkla mjukbyxor. Jag utgick från byxmönstret i Lennartssons "Sy kläder av mjuka tyger" storlek 7 år som jag breddade lite. Fördelen med detta mönster är att byxorna bara består av två delar och således var det enkelt att passa ränderna även på diagonalen(ja, jag struntade i luggriktningen denna gång). Tyvärr räckte tyget bara till ett par byxor med mönsterdelarna utlagda så här, men jag har en hel del restbitar över som det kan bli något annat av framöver. Sydde resårkanaler i midjan och benslut efter geckos beskrivning - funkar bra även om man inte har overlock tycker jag.

Här hemma har jag ingen riktig ordning på vems "tur" det är att få nya byxor och eftersom killarna kör samma storlek blir det oftast den som är villig att prova som får de nya byxorna och denna gången vara det L som provade. Han tyckte genast om dem för de var så mjuka och sköna, men att ställa upp på någon fotografering hade han inte tid med. Den här bilden var allt jag kunde få:



Så här gör vi när pappa pratar i telefon. Funkar mindre bra med mamma kan tilläggas....;-)

Tack för året som var!

Kategori: barnkläder

Min ledighet försvann som pengarna i fickan på löningsdagen och jag har börjat jobba igen. Man och barn är dock lediga veckan ut. Tyvärr hann jag inte sy så mycket som planerat under ledigheten, men familjen och tid tillsammans har prioriterats högre.

Vill tacka alla som tittar in här emellanåt för året som gått, tack särskilt till dem som kommit med välkomna kommentarer och tips och alla ni andra sybloggare som tillsammans ger mig inspiration och fyller mitt energiförråd när det sinar. TACK!

Mitt enda nyårslöfte i år blir att försöka kommentera mera i de bloggar jag läser - vet ju själv hur glad jag blir för en liten kommentar eller en hälsning.

Lite har jag emellertid hunnit med att sy under lugna stunder. Här kommer de första av flera obloggade alster från julledigheten:



Två trötta och ovilliga modeller i sina nya kanintröjor. Samma mönster på raglantröja ur Ottobres höstnummer som tidigare har använts, jag har bara kortat ärmarna något och avslutat med muddar nedtill istället. Fläckarna på tröjorna är kamerans förtjänst(hoppas jag....) men det lär ni nog slippa framöver för vi har just blivit med ny kamera. Få se om jag kan lära mig den bara ;-)