SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Älska FBA

Kategori: vuxenkläder

 
 
I våras sydde jag en tunika efter ett mönster ur Ottobre woman.  Den har jag använt en hel del sen dess ,men riktigt nöjd har jag inte varit då jag upplevt det som att avskärningen under bysten sitter för högt upp. Jag gjorde ett försök att rita om det övre framstycket, men eftersom jag inte hade någon koll alls på hur jag skulle gå till väga så stannade det vid en omritad mönsterdel. Men så hörde jag talas om FBA - full bust adjustment och hoppet väcktes, men ingen berättade hur man skulle göra riktigt. Inte förrän jag hittade bloggen Sew, sew, sew your boat förstod jag. Där beskriver Alexandra alla steg till att justera ett vanligt mönster så att det passar just dig. Helt fantastiskt!
 
Enkelt beskrivet kan man säga att man klipper sönder mönstret och drar isär delarna innan man ritar en ny mönsterdel.  Det skiljde en hel del på originalet och "min" slutgiltiga mönsterdel.  För att visa det la jag dem ovanpå varandra. Det är inte en jättebra bild, men man ser ändå skillnaden. 
 
 
Detta är mitt första försök till FBA och jag är lyrisk över resultatet. Eftersom det var ett test vågade jag inte sy i något av mina fintyger utan jag rotade fram en gammal stuv från SoS,  en supermjuk och stretchig trikå, jag som ursprungligen var tänkt till något plagg till lillebror. Förutom FBA gjorde jag två ändringar: förlängde ärmarna 15 cm till hellånga med puff och förlängde fålldelarna 5 cm. Fållen gjorde jag 4 cm bred mot 2 cm som det skulle vara så i slutändan blev den inte så mycket längre. Nu ska jag bara bestämma mig för vilket av mina fintyger som jag ska använda till nästa tunika. 

Tårtkalas

Kategori: mat & bak

 
Så har lillebror hunnit fylla hela fyra år och vi har firat honom hela helgen med släktkalas i lördags och barnkalas i söndags. Tre tårtor har jag bakat till alla söta gäster. Efter fjolårets Jake och piraterna tårta var lillebrors förväntningar höga. I ärlighetens namn var det nära att jag fått göra en repris på Jake, men så lyckades jag övertyga lillebror om att de där fotbollsfigurerna vi köpte redan i september skulle bli jättefina på tårta.  Och det blev de ju. En given succé i fotbollstokiga familjen! 
 
Bottnarna bakade vi tillsammans jag och lillebror: en glutenfri chokladtårta är basen. På detta ett lager Nutella,  skivad banan och grädde.  Gräsplanen är marsipan som jag färgat in med gelefärg. Linjerna är vanlig kristyr på tub; supersmidigt att rita med. Tårtorna var verkligen uppskattade både goda och fina. Själv uppskattade jag nog mest att slippa lägga alla dessa timmar på tårtdekor i sockermassa, även om mannen i huset tyckte att årets tårtor minsann också tog tid att göra. 

Kruka i ny skrud

Kategori: snabbt & enkelt

 
Jag skulle slänga en växt som dött här hemma och när jag tog ut den ur krukan upptäckte jag att den fått en skärva i kanten.  Först var det nära att jag kastat den, men så kom jag på att jag ju kunde göra decoupage på den. Det passade extra bra eftersom jag redan hade en likadan innan och nu fick ett par till mina pelargoner i köksfönstret. 

Tunika i rött

Kategori: vuxenkläder

 
Jag älskar tunikor,  de är så sköna att bära, passar perfekt både till jeans och min andra favorit leggings.  De går att variera med accessoarer så de passar till vardags och till fest.  Aldrig att det glipar mellan byxa och tröja så du blir kall eller att du oavsiktligt råkar visa mer än du önskar. Därför blev jag extra glad när den senaste Ottobre woman innehöll både en tunika och en klänning i trikå. Först ut är tunikan med isydd ärm.  Eftersom modellen verkade bra vågade jag mig på att sy i ett av mina fintyger, det härligt röda Saikura, som jag haft liggande ända sedan i somras. Fickor och halsringning i härligt rödrutig jersey inköpt samtidigt med avsikt att kunna matchas. 
 
Ärmarna förlängde jag ca. 10 cm för att få dem hellånga. Jag fattar verkligen inte vitsen med kortare ärmar under denna kalla årstid. Fickor är bra på jobbet, särskilt om man har leggings till tunikan,  eftersom man annars får svårt att ha med sig jobbtelefonen. Men jag gillade inte att fickorna var så kantiga,  de ger ett så hårt intryck, så jag ritade om dem och rundade till dem. För att få till perfekta runda fickor finns det ett knep som i korthet går ut på att sy rynktrådar i rundningarna och sedan pressa fickan runt en mall av kartong.  Mina blev inte helt perfekta, men tillräckligt för att jag ska vara nöjd.  Jag ville inte ha fickorna på magen och få onödig uppmärksamhet där så jag sänkte ned dem ungefär en decimeter.  Det blev mycket bättre.  Idén om att sy en bit spets under namnlappen fick jag från en tjej som gjort så i fb-gruppen Vi Sytokiga.  Jag tycker det ser mer feminint ut och så syns lappen bättre också. 
 
På det hela så är jag nöjd med tunikan.  Lite sladdrig upplever jag att halsmudden är, så nästa kanske jag bandkantar eller att jag bara gör mudden smalare och lite kortare.  
 
Ja, en sak till innan jag slutar.  Det är livsfarligt att vara sjukskriven och inte orka göra annat än att surfa på mobilen.  Då kan man ju hitta nya appar, som gör att man måste göra fotokollage av alla bilder man har i telefonen och sen dessutom göra inbjudningskort till lillebrors kalas med samma app. Helt galet roligt! Bara så ni vet. 
 
 

Ljuskrona

Kategori: pyssel

 
 
Under förra veckan,  när jag ännu var förvisad till en tillvaro sittande i fåtöljen,  roade jag mig en stund med att göra en prydnad till ljusfatet av metalltråd. En ljuskrona. En rejäl bit tvinnade jag och formade sedan en cirkel,  kronans bas genom att snurra den tvinnade tråden runt en skål i lämplig storlek.  Själva krondelen formades av sex lika långa bitar tråd, som efter att de tvinnats veks på mitten och böjdes. Det kan vara lite knepigt att få dem exakt lika, men jag tycker att det bara ser charmigt ut med lite olika form på böjarna. Ändarna vek jag runt basen på lagom avstånd från varandra.  För att hålla ihop kronans mitt surrade jag tunnare metalltråd runt alla sex böjarna där de möts. Klart! 

Angry bird - happy boy

Kategori: mössor

 
 
 
Lillebror har fått en ny varm mössa. Den är virkad av garn repat från denna mössa som jag tidigare virkat åt mig, men som jag inte gillade så mycket.  Jag använde mig av grundmönstret på Ugglemössa från Kungen och Majkis, men virkade med dubbelt garn och virknål 4,5 så mössan blev lagom stor för lillebror. Näbben är samma som orginalmönstret, men jag virkade ett par varv till så den blev lite större och fyllde den med lite vadd för att den ska kunna stå ut. Ögonbrynen är eget hittepå,  inte så svårt bara lite olika maskor på en luftmasksrad och sen ett varv fastmaskor runt om. Till flätorna använde jag också dubbelt garn mot beskrivningen för att få tjocka härliga flätor.
 
Enkelt, snabbt och med ett roligt resultat. Nu kommer lillebror att vara varm om huvud och öron i vinter. Mössan invigdes till dagis idag och fick flera beundrande blickar från kompisarna. Kanske något att virka och ge bort i present när lillebror ska på kalas framöver?