SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Fingerdockor i filt till lillebror

Kategori: leksaker

 
Även lillebror i huset måste ju få en handgjord julklapp, så sent lillejulaftons kväll sydde jag ihop två små fingerdockor i filt. Grundmallen är ca 4,5 * 7,5 cm med en rundad topp. Utifrån den är det bara att använda fantasin och man kan skapa allsköns djur och figurer med mer eller mindre detaljer. Mina två djur är ganska enkla och naiva i sitt utförande och skapar utrymme för barnets egna fantasi och lekar. Lillebror diggar dem skarpt och jag gillar att göra dem, så risken finns för massproduktion av fingerdockor framöver.  
 

Ett till fodral

Kategori: återbruk

Ja, jag hann med att sy det andra kamerafodralet också innan julafton. Principen är densamma som för det förra fodralet. Förrutom det visuellt uppenbara har jag bara ändrat på några få detaljer som att ha dubbla lager ljusgrön filt att applicera den mörka remsan på för att slippa sömmen på insidan av fodralet. Över- och underdelen rundade jag även av lite i kanterna så att sömmen skulle bli jämnare. Det var riktigt roligt att sy för hand i filt så det är något jag kommer att göra mer framöver. Faktiskt är det något jag redan har gjort mer - lillebror fick även han en handsydd julklapp i filt. Idag har jag mest försökt ta det lugnt och slappa. Sytt en klänning till mig själv att ha till nyår och fantiserat om allt jag fint jag ska sy nästa år. Om vi inte hörs innan så: Gott Nytt År till Er Alla!
 

Pärlörhängen

Kategori: pyssel

 
Lagom vid läggdags i torsdags kväll kom jag helt plötsligt på att jag inte hade några örhängen att matcha min nya julkjol med. Ja, då var det ju bara till att göra sig ett par liksom. Fram med pärlburken, strykjärn, bakplåtspapper och lite smyckestillbehör. Sen var det nästan klart innan jag hunnit börja - det som tog längst tid var att leta fram de stora o-ringarna som jag råkat förlägga. Av bara farten blev det två par pärlörhängen som jag inte behöver gråta blod över om jag skulle råka tappa bort eller förlägga någonstans.

Julkjol. Eller klänning.

Kategori: vuxenkläder

Sista arbetsdagen innan jul idag, eller iaf sista på dagcenter och då har jag haft som tradition att klä mig lite juligt. Förra året hade jag en spelande tomteluva som var väldigt underhållande, men i år blev det en julkjol/ klänning sydd av en julduk och en stor bit muddväv. Mudden är så lång att jag om jag vill kan ha kjolen som en kort klänning, men det passar inte riktigt på jobbet så idag är det en julkjol. En bild med den på bjuds också, tagen av ena av storebrorsorna i all hast nu på morgonen. Örhängena är också nya tillverkade igår kväll, men en närmare bild på dem bjuder jag på lite senare, eller kanske imorgon då jag ska på julkoncert ikväll.
 
 

Kamerafodral i filt

Kategori: återbruk

Om man bildgooglar "camera bag+felt" får man upp en massa inspirerande bilder på kreativa kamerafodral i filt, bl.a. från superduktiga Hiné, som säljer kamerafodral och annat fint i sin etsyshop. Nu är ju jag sån att när jag ser något som jag gillar med ett pris som jag inte gillar tänker jag att det där fixar jag enkelt själv. Easy peasy!
 
Sagt och gjort; lite filt inhandlades second hand, kameran mättes, mönster konstruerades och så satte sömnaden igång. Jag hade turen att få tag på tre olika nyanser blått; den ljusaste använde jag som foder och detaljer på utsidan, medan de mörkare nyanserna användes till fodralets utsida. Utsida och foder fästes i varandra med vlisofix. Alla sömmar är sedan sydda för hand. Eftersom jag inte är särskilt van eller duktig på handsömnad tog det väldigt lång tid - två misslyckade försök behövdes t.ex. innan jag fick till langettsömmen. Fodralet stängs med kardborrband - om jag hade varit säkrare på placeringen av dem och övriga detaljer på fodralet hade jag sytt fast dem först INNAN jag sydde ihop fodralets delar, men det var jag ju inte...så det tog ganska lång tid och mycket tålamod att sy dem efteråt. Nåja, jag har lärt mig ett och annat och sömnaden av kamerafodral nummer två går mycket enklare och snabbare. Bra för jag hade tänkt att de skulle bli julklappar åt de stora killarna - så snälla skvallra nu inte!
 
Eftersom fodralet är gjort i filt inhandlad på second hand och en del av knapparna är återbruk så tänkte jag att det här inlägget skulle kunna kvala in på Klockarbarns sista återbruksutmaning.
 

Julblomma # 4

Kategori: pyssel

Idag satte jag ihop julgrupper till tvillingarnas lärare som överräcktes vid luciafirandet. Gjorde det för jag ansåg inte att det var värt pengarna att köpa färdiga grupper. Tyckte resultatet blev riktigt bra, men inte så bra som en av de andra barnens pappa. Han tyckte jag kunde ställa mig på torget och sälja. Nej, huu så kallt! Jag tror jag behåller mitt vanliga jobb även om det naturligtvis är skoj när andra uppskattar det man gör. Nu hade allt varit perfekt om jag bara kommit ihåg att köpa en extra kruka och blommor så att vi själva också fått lite julfint.
 

Kalenderljus

Kategori: pyssel

Hos flera andra bloggare har jag sett alternativa kalenderljus: blockljus i glasburk med ett pappersark där barnen kan kryssa för dagarna fram till jul. Kul idé som jag bara var tvungen att göra på mitt egna sätt!
 
Julrött ljus som jag gjutit i en gammal bakpulverburk occh väntat en stund mellan påfyllningarna så stearinet skiktat sig och fina ränder bildats. Ljuset har jag ställt i en urdiskad honungsburk. Pappret, som jag skrivit datumen på är en restbit som egentligen skulle slängas, av ett papper vi själva tillverkar på jobbet genom återvinning. Hjärtat är också det en "skräpprodukt" från ett ark med julklappsettiketter, den lilla biten mellan två ettiketter. Ja, det finns mycket skräp man kan pyssla med istället för att kasta.