SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Virkade tårtor

Kategori: leksakerBarnen har haft höstlov den här veckan och trots att vi inte hittat på något utöver det vanliga utan bara "varit" har orken/lusten inte varit på topp för bloggande och sömnad om kvällarna. Det beror väl delvis på att jag sover fruktansvärt dåligt för tillfället och delvis på att jag ofta  får kramp och värk i ryggen när jag sitter för länge framför symaskinerna. Sitta och virka i fåtöljen däremot går fint ;-)

De här två princesstårtorna blev klara för ett bra tag sen, men sen har jag inte kommit mig för att fota eller blogga om dem. De är virkade efter eget huvud i akryl-/akrylblandat garn och stoppade med syntetfiber så de ska tåla små barns lekar. Den större har en pappskiva i botten för den ska stå plant, men det behövdes inte i den mindre så den ska tåla vanlig vattentvätt. Nu väntar tårtorna på något litet barns lekar( mina egna killar är inte intresserad av dem), ingen mottagare är dock bestämd än. Så om någon är intresserad så är det bara att hojta till.  

Mera mössor

Kategori: barnkläderPå sistone har det blivit en del mössor, men det hör ju till säsongen. De två översta mössorna har mannens arbetskamrats flickor fått. Vi fick en grind till trappan och som tack sydde jag mössor. Det är min egna "Heinolamössa" - samma som dessa. Den översta i storlek 5-6 år och den undre 3-4 år. De är sydda i gammalrosa polarfleece från Stoff & Stil och den här gången valde jag att även använda fleece som foder till öronlapparna. Påsydda märken från H&M. Mannen överlämnade dem idag så jag har ännu inte fått någon respons, men rosa och Hello Kitty brukar ju gå hem hos små tjejer. Bildkvaliteten är inte den bästa, men jag var tyvärr tvungen att fota kvällstid för att mössorna överhuvud taget skulle komma med på bild.

Även den lilla babymössan har jag sytt tidigare, fast då ofodrad. Nu vändsydde jag den i fleece och molntyget för att matcha overallen jag sen tidigare sytt. Eftersom den är tänkt att passa en nyfödd uteslöt jag sömsmånen. Det var lite knepigt att få till svängarna så jag fick lov att köra väldigt sakta och försiktigt på overlocken. Jämförde storleken på den färdigsydda mössan med en köpt mössa och det verkar som om den stämmer rätt bra, det verkliga testet kommer inom kort, då bebisen beräknas anlända inom de närmaste veckorna.

Mera spindelmannen

Kategori: barnkläderDet har blivit lite kyligare nu och då behövs ju lite varmare mössor. Det blev två stycken som matchar fleecejackorna. Provade ett mönster ur samma nummer av Allt om Handarbete som jackmönstret. Valde den minsta storleken men var ändå rädd att mössorna skulle bli för stora, men det visade sig vara obefogat. Mössorna sitter som en smäck. Tyvärr räckte tygbiten jag hade över från jack- och overallsömnad inte till två dubbla mössor utan det fick bli ofodrat istället. Men med tanke på hur varma mina killar är så lär enkel fleece räcka långt på de här breddgraderna. Således vek jag bara in mösskanten nertill och stickade den med "fuskflatlocken" på Emeralden. Även dessa spindelmannenmärkena kommer från H&M; det var tre i paketet så nu återstår varsitt märke till grabbarna.

Också mössorna uppskattades av killarna. Det visade sig dessutom att en av killarnas kompisar hade en nästan likadan köpemössa - fast svart...

Spiderman x2 - förra veckans ufon

Kategori: barnkläder

När de gamla fleecejackorna provades inför hösten visade det sig inte oväntat att de var urvuxna. De var välanvända, riktiga favoriter i garderoben hos såväl föräldrar som barn. Perfekta som enda jacka när det inte är så kallt och sedan som extra värmande lager under en annan jacka. L lade omgående in en beställning för bägge brödernas räkning: nya fleecejackor, precis som de gamla i grå fleece och med märken. Liksom de gamla jackorna är det bara färgen på dragkedja och stickningar som skiljer jackorna åt - de är åter inne i en "rättviseperiod" när ALLT måste vara exakt lika annars är det orättvist...

Dubbelsidig grå fleece inskaffades strax från Allt om Handarbete. Vid en snabb koll visade det sig att rätt storlek inte fanns i samma modell som de förra jackorna så det blev till att leta. Helst ville jag ha en enkel jacka med dragkedja och krage och gärna utanpåliggande fickor. Efter en hel del sökande hittade jag en modell i Allt om Handarbete 12/2008. Modellen har infodringar vid dragkedja, nederkanter och ärmkanter och passpoalerade fickor. Fickorna valde jag bort och ersatte med utanpåliggande. Tyget klipptes till och sedan blev delarna liggande... Lämpliga dragkedjor fattades också här hemma.

Så efter att ha färdat babyoverallen tog jag mig i kragen och påbörjade sömnaden av jackorna. Dragkedjor införskaffades från Bibbis textil. Spindelmannenmärkena köptes i våras på H&M. Sömnaden flöt på bra, jag börjar äntligen känna att Singern är min maskin nu. När jag kom fram till momentet där dragkedjorna skulle sys i, skulle man enligt beskrivningen först sy fast dragkedjorna aviga mot räta på jackan. Först därefter sy fast infodringarna, men det tyckte jag verkade som om det var onödigt många moment så jag sydde samman infodringar och jacka med dragkedjan emellan direkt. Det krävdes lite tankearbete från min sida att få dragkedjan på rätt håll, men resten var inga problem. Passade på att sy reflexband i ärmarnas nederkanter - kanske lite onödigt nu, men min förhoppning är att jackorna även ska passa till våren. När det var dags för ärminfodringarna visade det sig att dessa var onödiga eftersom ärmarna var på tok för långa....Istället blev det till att vika in och sy en fåll med "fuskflatlocken" på den vanliga maskinen. Blev irriterad på mig själv för att jag inte provmätt ärmlängden innan, nu blev sömmen över själva "skarvarna", där ärmsömmen är, inte perfekta. Samma söm användes till att sticka fast fickorna med, sedan klippte jag rent så fickkanterna är råa.

Behöver jag säga att de nya fleecejackorna blev lika uppskattade som de gamla? De har använts flitigt under hela helgen, främst under de vanliga höstjackorna och jag har inte kommit till med kameran för foto. Kul att "mammas" kläder fortfarande duger emellanåt ;-)

Lite roligt och lite lite mindre roligt...

Kategori: barnkläder

Ibland kan vissa saker, även små petitesser, som händer helt förstöra en dag och ibland kan vissa små, små händelser förgylla en annars urkass dag. En sådan dag hade jag i måndags. Jag hade ryggvärk hela dagen, förmodligen orsakad av söndagens bullbak, och var sur och krängd. När jag hämtade killarna efter förskoleklassen visade det sig att H klättrat i träd och fått hål på såväl tröja och byxor som kallingar. Byxorna går nog att laga hjälpligt, resten är skräp. Till saken hör att det är fjärde eller femte paret byxor som går sönder sedan skolan började :-( Kan säga att jag var surare än en citron. Men så, på väg till byns affär, möter jag en tjej, som jag känner lite sen skoltiden. Hon stannar mig och frågar om det är jag som gör de där fina bakverken och väskorna. Ja... svarar jag tveksamt för jag fattar inte hur hon kan veta detta. Det visar sig att hon hittat min blogg och sett dem där och nu undrar hon om jag inte kan tänka mig att göra några fler? Jo, det är klart att jag kan! Tack J, samtalet med dig förgyllde min urkassa dag!

En annan mindre rolig sak är att det nog tyvärr inte blir någon syfestival i helgen för min del... Jag bloggade ju om sysidans tävling när jag hade sytt mobilfodralet och under måndagen fick jag mejl om att jag var en av de lyckliga som vunnit två biljetter. Det borde ju ha varit glädjande, men nu med min ryggvärk så tror jag inte att jag kan åka. Det är ju trots allt en bra bit mellan Blekinge och Stockholm och att köra hela den sträckan kommer inte funka. Att ta tåget visade sig bli lite väl dyrt :-(

Sen sist har jag faktiskt, trots ryggvärken, lyckats med min förutsats att färda ett UFO.Denna lilla overall har funnits i mina tankar väldigt, väldigt länge. Beställde den dubbelsidiga fleecen från Allt om Handarbete för ungefär en månad sen och klippte ganska omgående till två jackor och denna overall. Fodret däremot klippte jag till under måndagen. Efter en hel del velande och lite ångest blev det turkost molntyg som foder. Velandet och ångesten kom sig av att jag när jag beställde från Jny Design var så snål att jag bara beställde en liten bit turkosa moln och en än mindre bit rosa moln och nu gick större delen av det turkosa tyget åt.

Mönstret kommer så klart från Ottobre, nr 3/2003, och overallen är sydd i minsta storleken 56 cl. Tycker trots det att den ser jättestor ut. Men det förlänger användningstiden så det är bara positivt. Det var första gången som jag sydde ett plagg med foder så jag hade mina tvivel på om jag skulle ro iland projektet, men det gick förvånansvärt enkelt. Enda svårigheten var hur själva ärmarna skulle sys ihop - detta problem har många andra sybloggare beskrivit så jag var rätt nervös. Efter en del funderande testade jag att nåla och sedan vända innan jag sydde för att se att det blev rätt. "Tvångsjacka" på avigan gav rätt resultat på rätan. Mer problem stötte jag på när jag skulle sy fast kardborrebandet som används för att stänga overallens flikar. Min maskin klarade inte av att sy genom kardborreband, tjock fleece och foder. Som tur väl är så var kardborrebandet klistrigt så det sitter ändå, frågan är bara hur länge och om det klarar tvätt?