SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Jag fick ett mejl...

Kategori: till bebis

Inspiration och idéer till sömnadsprojekt kan komma från lite allt möjligt, t.ex. från ett mejl. Förra veckan fick jag ett mejl från en gammal klasskamrat som bor på annan ort. Vi försöker hålla kontakten genom mejl, telefonsamtal, sms och så träffas vi någon gång emellanåt. Hon skrev att något hon saknat när hon ammade sin dotter var en riktig amningskudde och när jag tänkte efter så mindes jag hur knöligt det var att amma med vanliga kuddar som bara gled iväg eller sjönk ihop. Det fick mig såklart att fundera på om det inte gick att sy en amningskudde och så bläddrade jag i mina Ottobretidningar och hittade mycket riktigt ett mönster i en av de äldre tidningarna (2/2002).

Sagt och gjort: under fredagskvällen skred jag till verket och ritade mönster, klippte till innerkudde i vit tätvävd lakansväv - ännu ett loppisfyndat gammalt lakan fick sätta livet till - och sydde ihop delarna. Enligt Ottobres mönster skulle både inner- och ytterkudde förses med ett långt blixtlås på undersidan, något som jag tyckte verkade onödigt ända tills jag kom till fyllnadsmomentet... Jag hade bara lämnat ett litet vändhål att fylla på kulorna genom och det visade sig vara väldigt svårt att ensam hålla i en tratt samtidigt som man häller i kulorna i lite lagom takt. Hjälp från mannen kunde jag inte förvänta mig förrän nästa morgon eftersom han påpassligt somnat i tvsoffan...
Men skam den som ger sig eller envis som synden kanske man ska säga att jag är för till slut lyckades jag fylla kudden med kulor och därefter sy igen vändhålet för hand. Det tog sin lilla tid kan jag säga, men när jag väl hade börjat kunde jag ju liksom inte sluta och bara lämna en halvfull kudde med tanke på risken för att morgonen efter få kulor spridda över hela vardagsrummet om någon av grabbarna bus fått för sig att testa den nya kudden...

Eftersom amningskudden förmodligen kommer att användas dagligen under en längre tid är tvättbara överdrag ett måste. Reklampauserna under lördagens Körslaget användes till att klippa ut och sy ihop ett färgglatt överdrag med knytband och "örngottsöppning". Knytbandet är tänkt att användas om man vill ha bebisen sittande/liggande på kudden (nedre bilden) - ganska smart idé tyckte jag. Tyget räckte till ännu ett likadant överdrag att ha att byta med, detta utan knytband.

 

Inte min grej...

Kategori: stickat och virkatNär babyskorna var virkade hade jag ännu en del naturvitt garn kvar. På garnstudio.se hade jag sett dessa söta byxor som jag var väldigt sugen på att göra. Stickfastheten garnen emellan stämde perfekt. Problemet var bara att stickning inte riktigt är min grej, jag är rätt usel på det faktiskt. Jag får aldrig ett jämt resultat utan maskorna brukar bli olika stora vilket ju inte är så snyggt.

 Efter lite velande beslöt jag mig ändå för att göra ett försök och så här blev resultatet. Inte helt perfekt kanske, men ändå långt över förväntan - jag lyckades faktiskt sticka hela byxan utan att tappa en enda maska. Byxan är stickad i ett enda stycke och enda sömmen är i grenen. Minsta storleken är enligt beskrivningen 1-3 månader eller 50-56, men modellen är ganska smal och lång och eftersom muddarna går att använda även nedvikta så kan användningstiden säkert vara lite längre.

PS. Om det är någon som börjar ana ett mönster nu så kan jag bara bekräfta, det finns en anledning till att jag på senaste tiden snöat in på babygrejs...:-D

Minimini

Kategori: stickat och virkatHos Crochetra hittade jag en översättning av den engelska beskrivningen på virkade babyconverse. Grymt söta så jag kunde förstås inte låta bli att virka ett par av lite restgarn från den virkade filten. Den engelska beskrivningen har jag haft  sedan länge, men ändå inte kommit mig för att virka skorna förrän nu. Det var väligt mycket enklare att istället för att behöva sitta och översätta allt själv bara följa Crochetras översättning. Trots det tog det mig nästan en hel kväll att virka skorna. Inga hastighetsrekord satta här alltså :-) H har önskat sig ett par likadana, fast större! Vi får väl se om jag lyckas göra om mönstret i stl 32...

Till mannen

Kategori: svammelEller kanske ett farsdagstips för den som inte vet vad far ska få på söndag är denna "handlovskorv" till datorn. Min man har redan fått sin så jag får "hitt-på-nått" annat. Snodde idén från yngsta brorsan som har en liknande. Sydd i baddräktstyg. Jag måttade bara på ett ungefär lika lång som tangentbordet och ca 15-16 cm bred. Vek den dubbel på bredden, sydde ihop räta mot räta och fyllde med vanligt grötris. Superenkelt och mannen är mycket nöjd!

Rutor

Kategori: stickat och virkatTidigt i våras hade garnshoppen utförsäljning, Agneta som hade butiken skulle gå tillbaka till sitt gamla jobb inom vården. Jag passade på att köpa på mig en hel del garn bl.a. ett härligt mjukt garn i tre nyanser, Merino mix från Schoeller Stahl. Jag hade då inga direkta planer för vad jag skulle göra av garnet utan det var ett impulsköp. I början av semestern kom jag mig för att bläddra i en av moderns gamla Sömnad och handarbete från tidigt åttiotal och hittade en beskrivning på  en filt av virkade rutor som jag genast blev sugen på att prova. Nu åkte merinogarnet fram och ganska raskt virkade jag ett trettiotal rutor men så tog det svarta garnet slut... Jag försökte få tag på garnet i stans andra garnbutik och via nätet, men garnet fanns inte att få tag på någonstans. Rutorna förvandlades till ett ufo och blev liggandes i lådan här hemma. Jag hade givit upp och var beredd på att sy ihop rutorna till en kudde när jag tidigt en söndagsmorgon i september av en slump stötte på Agneta på loppis i brunnshallarna i Ronneby där hon stod och sålde garn hon fått över från Garnshoppen. Merinomixen hade hon dock inte med sig, men lovade att kolla upp om hon ännu hade några nystan i rött, svart och vitt  hemma. Jag hade tur, 15 nystan återstod och jag kunde via sms och förmedlande via sybehörsbutiken lägga vantarna på samtliga.

Under några kvällar  i september virkades övriga rutor, men sen kom det till det oerhört tråkiga ihopvirkandet och då tappade jag lusten totalt. Men eftersom oktober skulle vara månaden när jag tog tag i alla ufon här hemma så blev även denna lilla filt färdig till slut.