SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Grå vardagsbyxor

Kategori: barnkläder

Förra veckan började skolan igen för de två stora killarna och det innebar ett återtåg till vardagsrutinerna. Visst har det varit roligt att hela familjen varit lediga några veckor tillsammans (pappan har ju förstås jobbat en del) men jag måste erkänna att åtminstone jag tycker att det är skönt att den grå vardagen är här. Jag har svårt för att bara "vara"; alltså att göra ingenting. Det kliar i hela kroppen på mig och jag blir ofta frustrerad över att "ingenting" blir gjort. Men ledigheten har inneburit att jag kunnat sitta lite extra vid symaskinerna, bl.a. har jag sytt en toilé (eller hur det nu stavas) på lille As dopklänning. Sen har jag även sytt ett par mjukisar av mjuk och skön velour till H att ha till skolan under overall eller termobyxor.

 Jag ville prova om mitt eget byxmönster "Emilbyxa" skulle kunna fungera även till mjuka byxor så därför blev det inte dubbelt upp den här gången. Eftersom mönstret har väl tilltagen vidd valde jag att klippa utan extra sömsmåner. Jag uteslöt också alla fickor, men däremot behöll jag besparingen på bakbyxan. När jag sydde ihop midjemudden lämnade jag en öppning i mittbaksömmen på insidan av byxan så det är enkelt att trä i resåren. Öppningen kan man sedan sy igen för hand eller lämna öppen  så att om man vid senare tillfälle skulle behöva justera längden eller byta resår går det superenkelt.

Apropå mudden så innebar den en del avigheter för mig denna gång. Jag är van vid Stoff & Stils muddväv som ju är ganska medgörlig och stretchar bra, men denna gången kom muddväven från Gittes eftersom jag köpte matchande mudd samtidigt som jag köpte velouren. Denna muddväv var mycket stadigare och stretchade betydligt mindre vilket jag märkte när jag skulle sy benmudden. Jag klippte först två benmuddar som var på tok för smala för att kunna sträckas till benslutens vidd så de fick kasseras och nya bredare muddar klippas och sys. Nåja, det var ju ett misstag som var enkelt korrigerat, men L väntar än på sina och får fortsätta att göra så tills efter dopet nästa vecka. 

Lite nya tröjor

Kategori: barnkläder

En liten uppdatering sen sist, men med kameran på rymmen så blir det till att gräva ur gammalt sytt och sen har jag helt fräckt snott en bild av svägerskan som hon publicerat på sin blogg. Tror att hon är ok med det...

Oktober var ju min sy-färdigt-månad och då passade jag på att sy färdigt tre raglantröjor som blivit liggande. Två av dem tjänstgör nu som pyjamaströjor och den tredje - den som L har på bilden är tyvärr redan urvuxen, lite synd eftersom den är sydd i en så mjuk och go trikå. Så kan det vara ibland, men delarna till tröjorna har legat urklippta ända sen tidigt förra våren så jag får ju skylla mig själv att jag inte tagit itu med dem tidigare. Färgen på halsmudden var för övrigt Ls eget val, inget jag hade använt i vanliga fall men kombon fungerade över förväntan.Eftersom killarna uppenbarligen vuxit en del och behovet av nya tröjor var påtagligt så fick det bli några nya tröjor innan jul. Använde mig av samma raglanmönster som sist, Ottobre 4/2008, men större storlek såklart! Döskalletyget är köpt hos Gittes, en beställning från H. Jag köpte allt de hade kvar där då, men när jag väl skulle klippa så visade det sig såklart att det inte räckte till två hela döskalletröjor så ärmarna fick bli i avvikande färg - snyggare enligt min mening. Den turkosa trikån kommer från Jny design och den svarta är stretchjersey från Stoff & Stil. Killarna gillade också sina nya tröjor för när de skulle välja kläder julafton så åkte mammas hemmasydda tröjor på :-) På bilden är de väldigt bekväma med tomten - det var ju morfar i år. L har för övrigt inte trott på tomten sen han var tre och grannen tomtade på kyrkans barntimme. Då berättade han för mig att tomten hade grannens röst och ögon ;-)