SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Färgbad

Kategori: shopping/tyger



Jag har inspirerats av Älsklingsfrö att färga mina kaniner. Passade på att färga lite av det otryckta naturfärgade kanintyget och lite muddväv samtidigt för att ha något att matcha med. Färgningen gick fint, men det blev lite ljusare än vad jag trodde - tänkte först att jag kanske skulle kunna matcha det enfärgade med de gröna elefanterna men, men.... Färgen på bilden är inte riktigt rättvisande heller, den är något varmare i verkligheten tycker jag. Så en ny kamera skulle inte sitta fel i jul tomten *blink, blink*


Ingen sömnad att visa upp, lite julklappar på g, men jag har varit så trött på kvällarna den senaste tiden att jag helt enkelt inte orkat sy något vidare. Igår somnade jag innan nio!!! Usch, detta mörker vilken påverkan det har på oss. Nåja, hoppas på lite mera sömnad de kommande dagarna när jag och barnen är lediga.

Gott och blandat

Kategori: stickat och virkat

Lördagen innebar en tur till Malmö med min vän E och shopping, bl.a. Panduro outlet och Stoff & Stil avverkades, men även mycket annat roligt. Ett och annat i pyssel- och sömnadsväg fick följa med hem, men jag har inte fotat något. Väl hemma sent på lördagskvällen var jag fortfarande upprymd efter en fantastisk dag, så jag pysslade ihop ett varsitt nyckelband till killarna.



Banden kommer från Panduro outlet och karbinhake och D-ring till rockstarbandet från Stoff & Stil. Karbinhaken till döskallebandet kommer från secondhand och sen hittade jag en lämplig nyckelring i lådan med reflexer. Banden var redan förklistrade så det hela gick extremt smidigt, klippa valfri längd och vika ihop med ring och karbinhake emellan. Fler snabba pyssel till lördagskvällarna tack!



Idag på förmiddagen när jag vaknade ensam hemma (stora och små killar sov hos makens bror med familj i natt =sovmorgon) passade jag på att sy ihop delarna till en väst/kofta jag stickat. Hela koftan är stickad i rätstickning med ett varmt och gosigt merinoullgarn. Det ursprungliga mönstret är från Järbogarn, men eftersom jag valde ett annat garn har jag anpassat mönstret därefter. Koftan har djup v-ringning och korta pingvinärmar och jag funderar på att förstärka pingvineffekten genom att låta sidosömmen fortsätta rakt upp en bit till. Några knappar har jag ännu inte fått i, men man får ju passa på att bli fotad medan fotografen ännu är vaken ;-)

Jag vill vinna!

Kategori: svammel



Naíma´s design kan du just nu vinna en klänning och det får jag ju inte missa. Även om ingen i familjen kan ha den så vet jag en annan liten tjej som skulle bli så söt...

Lisa Larsson månne? och bokfynd

Kategori: shopping/tyger






Idag fyndade jag: i en av stadens secondhand butiker hittade jag dessa två muggar som förmodligen är Lisa Larssons, känd svensk keramiker, och fem stycken böcker till ett riktigt fyndpris. Eller vad sägs om allt detta för priset av en glasstrut eller mindre än en kopp kaffe på ett vanligt café?

Liten lila luva

Kategori: barnkläder



Eller luva är det kanske egentligen inte utan mera en varm mössa( fast då hade det ju titeln inte låtit så bra). Detta är andra vinsten i min bloggtävling som gick till Ina och bilden är hennes som hon varit snäll att mejla mig. Mössan ser ut att passa på busfröet( lite att växa i men då räcker den hela vintern) och på bilden ser jag också att hon lärt sig krypa på knäna sen sist.

Mönstret till den här mössan har jag ritat av några mössor som mina killar hade när de var riktigt små och som de var så söta i. Den är vändsydd i lila fleece, något tunnare än den tjocka polarfleecen med pirater, och det naturvita kanintyget med lila tryck från Jny Design. Som knäppning kardborreband. Inte mycket att orda om sömnaden, men jag måste ha varit rejält trött när jag klippte till mössan. Annars hade jag nog kommit på att klippa nederdelen i ett stycke och sluppit en söm mitt fram. Fast orginalen var faktiskt med två nederdelar :-) Jag är jättenöjd med mössan! Det enda som jag skulle ändra på till nästa gång är att klippa till fodret med något lite mindre sömsmåner.

Nu är jag alltså skuldfri vad gäller tävlingsfronten, men jag har ju lite julklappar att sy och en beställning på kattgrytlappar, så sy(sslo)lös är jag inte. Idag när jag och killarna var i secondhand-butiken, var där en dam som jobbade där, som verkligen gillade killarnas "heinolamössor".  Hon trodde mig  knappt när jag sa att de var hemsydda och när jag visade henne börsen jag sytt med material från deras butik blev hon eld och lågor och hämtadesin kollega och bägge tittade och lovordade - kändes skumt, fast bra!

En liten börs

Kategori: återbruk



Jag har hittat en ny inspirationskälla: oknytt och kunde inte låta bli att planka rakt av. På sidan finns mycket fint av återbrukat material. Jag föll direkt för en liten rosa och vit börs gjord av virkade grytlappar. Detta är alltså mitt plagiat av oknytts börs.

Några virkade grytlappar finns ju här hemma, men dem har makens mormor virkat och det kändes fel att "offra" någon av dem, så det blev till att kolla in second hand istället. Grytlappar och dragkedja fyndades för 15:- ; märks att kvinnoarbete värderas lågt...

Först sydde jag fast dragkedjan räta mot grytlappens aviga och sen stickade jag ned blixtlåsbandet. Sydde därefter ihop grytlapparna aviga mot aviga. Ett litet handtag är bra att hålla i när man ska öppna/stänga börsen. Först hade jag tänkt mig en D-ring och något snyggt band, men de små D-ringarna jag hade hemma var i ett stycke, utan öppning, och gick inte att trä på utan att klippa sönder grytlappens upphängningsöglor. Det blev till att tänka om, en bit läderband och några träpärlor senare är börsen färdig. Perfekt till att ha min mobiltelefon i, så jag snabbt kan hitta den i handväskan. Börsen tilltalade även H, för när jag skulle fästa handtaget ikväll kunde jag först inte förstå vart jag gjort av börsen(med mobilen i). Letade runt lite på troliga ställen, innan jag kom på att H intresserat sig för den tidigare under kvällen. Blev till att ringa till mobilen och lyssna sig fram. Den fanns i myshörnan under deras sängar :-D

Gamla nya byxor

Kategori: barnkläder





De här byxorna måste ha legat tillklippta i minst 2 månader och under tiden har jag(barnen) bytt storlek och börjat sy stl 122 istället för 116 så jag var lite skeptisk till att sy ihop dessa - onödigt arbete om de inte passar sen. Men de använder fortfarande de bruna velourbyxorna som är i samma storlek så jag beslöt mig ändå för att sy dem. För att "piffa till" byxorna gjorde jag lite applikationer på benen. H fick tandapplikationer som matchar fint till hans tandtröja och L fick orange cirklar nedtill på benen. Vita stickningar på Hs byxor och orange på Ls. Denna gången klippte jag muddarna smalare -  jag gillar inte slappa benmuddar som åker upp när man stoppar fötterna i stövlar eller overall. Annars inte mycket att orda om sömnaden - snabbsydda byxor som passar bra under överdragsbyxorna nu och overallerna när det blir kallt.



Det armyfärgade joggingtyget är en stuv från Stoff & Stil. Brunt tandtyg och brun muddväv också från Stoff & Stil. De orange cirklarna kommer från en "ärvetröja" från kusinen som ratats pga hål på axeln,  bränd orange muddväv från???.
Till nästa gång får jag förlänga benen lite så de har mer att växa i, annars är de perfekta. Jag gillar särskilt att byxorna har besparing på bakstycket för då blir rumpan snyggare. Jag har ännu ett varsitt par mjuka byxor som legat tillklippta ett tag, men efter ett annat mönster med framfickor(skippar ju annars fickor eftersom de bara är grussamlare). Få se när jag hinner sy ihop dem.

Fler mössor

Kategori: barnkläder

Jag har sytt lite fler mössor efter mitt egna mössmönster.





De två översta har nu nått Rinos söner och värmer deras huvuden i höstrusket. På Rinos blogg kan du se bilder på mössorna på och läsa om det "varma"(hihi) mottagandet.

Rino vann för ett bra tag sen nu en tävling jag hade på bloggen där vinsten var något litet sytt. Men vad? Sjukt svårt att sy något till någon som syr så fantastiska kreationer som Rino. Grunnade länge och väl här hemma, men till slut föll valet på mössor - det behövs alltid mössor i massor här under vintern- tänkte att det nog kunde vara likadant hemma hos Rinofamiljen.

Provade ut mössmönstret när jag sydde mössorna till de egna sönerna, så Fabians mössa var ju inga problem : ) Han fick en likadan som mina grabbar - polarfleece med pirattryck och svart muddväv som foder. Till Ludvig var jag tvungen att förminska mönstret lite. Först hade jag tänkt att han skulle få en likadan mössa som brorsan men sen ångrade jag mig och valde brun polarfleece och orange kanintyg utan tryck som foder. Framsidan pryds av en liten applikation med kanintrycket (yttepytteliten bit ur lapplådan, resten är ju bortbytt mot gröna elefanter). När jag sydde Ludvigs mössa så sydde jag ner sömsmånen med en stickning sedan jag sytt ihop mössans överdel och den yttre öronvärmaren. På så vis gick det enklare att sy stickningen från rätsidan som fäster fodret. Fast det ska erkännas att jag fick sy om det för att få det som jag ville eftersom jag envisades med att använda brun tråd till stickningarna och varje felkörning syns mycket tydligt.

Den undre mössan är i samma storlek som Ludvigs, ca 3 år eller ca 50 cm , och fodrad med mjuk brun velour. Tyvärr var fleecen i stort sett slut så jag fick "skarva" lite och sömmarna på överdelen hamnade på sidorna iställe för mitt fram för att få till en någorlunda mönsterpassning. Toffsarna på de båda mindre mössorna är också något mindre för jag har bara använt mig av fem längder, istället för sex som jag har till toffsarna till de större mössorna. Den här mössan har ingen mottagare än, utan ligger här hemma och väntar på att någon ska vilja ha den ; )

Har även skickat mönstret i bägge storlekarna till en mamma som ville sy mössor till sina barn. Ska bli roligt att se resultatet - det är ju första gången som någon annan får ta del av ett av mig egenskapat mönster.