SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Ungar alltså

Kategori: lappa och laga

 
Jaha, tänker ni de här byxorna har vi redan sett, men då vill jag bara påpeka att byxorna INTE hade några bakfickor från första början.  Jag hade tänkt att lilleman skulle ha byxorna på pappans födelsedagsfirande i helgen, men ville gärna att han prövade dem innan.  I fredags morse kom så tillfället jag väntat på och jag lyckades locka på A byxorna, men tyvärr vägrade han sen att ta av sig dem innan dagis. Undrar varifrån hans envishet kommer?  I vart fall gick jag med på att han fick ha på sig dem och på kvällen när pappan grillar på baksidan av huset berättar jag om morgonens lilla episod. Tio minuter senare hör jag utifrån: Ajaj, nu får du gå in till mamma och visa vad du gjort.... Så här såg byxorna ut:
 
Jippi, eller inte.  Brorsan kom på idén att sätta en ficka över lagningen och det ser faktiskt ut som om fickan alltid suttit där.  Om man inte kollar lite mer noggrant vill säga för jag fick lov att skapa fickan i sprillans nytt tyg, medan resten av byxorna är sydda i återbrukat, mjuktvättat tyg.
 
En halvtimme senare har lillebror lyckats få hål på ärmen på en köpetröja. Den fixade jag på samma sätt.  Mellanlägg på avigsidan och zigzag över revan och sen dolde jag det hela med stryka-på märken. Ja, bilden är ju inte den bästa och ni får bortse från tröjans fläckar, men jag vill ändå visa hur man enkelt kan rädda en tröja från soptunnan. 
 
 

Färgterapi

Kategori: vuxenkläder

 
Jag hade ett par helt vanliga beige shorts, som jag inte gillade värst mycket.  Dessutom hade de en del fläckar som inte gått bort i tvätten.  Jag bestämde mig för att ge dem en ny chans genom att färga dem med Palett textil sprayfärg från Panduro. Den finns i många härliga färgnyanser. Jag valde att använda mig av fyra olika färger som gradvis övergår i varandra.  
 
Det är enkelt att använda sprayfärg, men det man behöver tänka på är att täcka ytan under plagget och runt om med plast. Om det går är det bra att vara utomhus. Jag var på altanen.  När jag sprayat framsidan av shortsen vände jag dem försiktigt om och lade baksidan uppåt. När jag kände mig nöjd med resultatet hängde jag ut shortsen på tork på tvättlinan.  Det jag inte tänkte på var att de lovat regn under natten och en del av färgen regnade bort medan annan färg rann ner i fel färgfält och skapade en sorts batikkänsla över shortsen.   Jag valde efter viss tvekan ändå att inte göra om färgningen utan fixerade färgen med strykjärn.  Nu när jag ser dem på bild såhär är jag glad över att jag inte började mixtra mer. De ser riktigt somriga ut nu. Ett satinband i en härlig lila nyans fullbordar sommarkänslan. Tänk er dessa med ett vitt linne en varm dag.