SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Urgallrat

Kategori: återbruk

Gjorde en välbehövlig rensning i ena tvillingstorebrorsans igår förmiddag och förutom en del plagg som sorterades för lillebrors framtida bruk och en del som åkte direkt i soporna( ett par söndriga inomhusgympadojor och lite kallingar) hittade jag tre t-shirts som jag bestämde mig för att sy om.
 
Ingen mening att lägga in dem i redan överfyllda hyllor utan raskt klippte jag till två mössor och ett linne till lillebror. Till mössorna använde jag mig av mössmönstret från Ottobres höstnummer förra året stl. 56 cm. Den svarta på bild ska storebror få när han kommer hem från skolan idag och den andra tänkte jag eventuellt sno åt mig själv när jag sytt den.
 
Star Wars t-shirten hade fått flera tråkiga fläckar en bit under trycket, men jag såg genast potential att sy om den till en tröja till lillebror. Efter prövning på lillebror ändrade jag mig dock till ett linne. Lade ett befintligt köpelinne ovanpå och klippte efter. Behöll halslinning och axelsömmar, men klippte de senare mycket smalare. Sydde muddväv i ärmhålen, sidsömmar och fåll nedtill och så förvandlades t-shirt stl 146 till linne ca stl 110-116.
 

Vårig kruka

Kategori: återbruk

Jag har gjort en silvrig kruka jag fått i present lite vårigare. Fick en azalea i denna krukan vid nyår, men lyckades såklart ta död på blomman :-( Gillade krukans form, men tyckte inte att silver känns så vårigt så jag målade först krukan två gånger med vit hobbyfärg och gjorde sen decopage med en servett jag hittade i servettlådan. Det var inte helt enkelt att få till det snyggt eftersom krukan har en mindre omkrets nedtill, men väldigt roligt. Apropå svårt, hur svårt ska det egentligen vara att få till någorlunda hyffsade foton?

I rättvisans namn

Kategori: barnkläder

Dags för tvillingbrorsa nr. 2 att få sin önsketröja. Denna blev helt utan krusiduller, då jag o H inte kom överens om vad som skulle pryda tröjan. Jag tyckte å min sida att det var ytterst olämpligt med vapen av något slag och han gillade inte mitt textförslag. Nåja, rätt ok med limefärgad mudd och täcksömmar. I halsringningen testade jag ett ny sömordning: en axelsöm, sy fast mudden i ena kanten och sen sy andra axelsömmen ända ut i halskanten innan jag syr ner den andra kanten på mudden och därefter stickar med täcksöm. Funkar rätt ok, tror att det är ännu bättre om man bandkantar halsringningen eftersom det då tenderar att bli väldigt tjockt i axelsöm nr. två.
 
När jag skulle sy täcksömmarna höll jag först på att bli helt galen då maskinen sydde hoppstygn efter en bit in på sömmen. Gjorde flera försök, men med samma resultat, tills jag kom mig för att rengöra ol:en och byta ena nålen. Genast blev resultatet helt annat; note to self: snåla inte med nålarna!
 
Mission accomplished: två tröjor klara till de stora killarna! Kanske inte den roligaste sömnaden i det i mitt tycke finaste tyget, men de är nöjda. Så nu kan jag utan dåligt samvete sy till mig själv...så fort jag färdat några påbörjade småsaker...Och fixat Hs tröja...Ja, det är dagens typiskt! Igår kväll kom H in till mig i syrummet, med sin nya tröja. -"Mamma, den här sömmen har du inte sytt så bra..." Eh, va???? Grabben har lyckats fastna med ärmen i något och dra av en tråd på täcksömmen. Kul? Nej, men ganska typiskt H....

Grytvantar av jeans

Kategori: återbruk

 
Jag har länge retat mig på våra urtvättade smutsiga grytvantar, men varenda gång jag tittat på nya har de varit för små för mannens stora händer. Och de måste ju passa oss båda. Så häromdagen mellan lunch och mellanmål, när barnen lekte tillsammans utan bråk, fick jag ett ryck. Fram med ett par av tvillingarnas urvuxna, söndriga jeans, på med befintliga grytvantar och klipp, klipp. Jag behöll den yttre sidsömmen och använde mig av benets form som utgångspunkt. Likadant med ett blåmömstrat Tildatyg som foder och alumellanlägg. I min lilla låda hade jag lite jeanssnedslå kvar - perfekt att sy ihop alla lagren med i ovankant. Hankarna är gjorda av annat restband från lådan.
 
Hur nöjd som helst med mig själv! Nya oömma grytvantar, snabbt, enkelt och i princip gratis. Att jag vågade köra på känn för en gång skull.

Camotröja åt L

Kategori: barnkläder

Jag har ju sytt en del tröjor åt lillebror på sistone och nu har storebröderna sagt ifrån att nu vill de faktiskt också ha något sytt. Men de är ju hur svåra som helst att sy till. Det funkar ju inte med vilket tyg som helst, många mönstrade tyger tycker de är för barnsliga. Så sist jag var på Gittes med alla tre killarna med mig mutade jag dem med att de fick välja en meter tyg var att bli en tröja. Hade nog hoppats på att de skulle välja något lite roligare tyg, men L valde ett vanligt camotyg i grönt och brunt och H valde i denna färgskala. När vi kom till kassan visade det sig att det vanliga camotyget hade stora fel i trycket så det fick bli denna färgskala även för L.
 
Hade först tänkt att sy Formal or Fun tröjor till storebrorsorna också, men eftersom camotyget inte har så mycket stretch så fick det bli Rock-X ur Ottobre 4/2012 istället. L valde turkost till applikationen, som jag ändrade lite på efter hans önskemål. Han valde även turkosa muddar och täcksömmar. Täcksömmarna har gått så bra att sy på lillebrors tröjor på sistone, men givetvis skulle de krångla nu och halsringningen fick jag sy om ett antal gånger innan det i alla fall blev skapligt. Insidan ska dock inte granskas närmare. 
 
L är mycket nöjd med sin tröja och den skulle givetvis på till skolan idag. Jag gillar det turkosa inslaget som piggar upp den annars tråkiga färgen. Ja, nu återstår bara att sy en till, fast H vill helst ha grå mudd...hua!