SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Rosa dröm

Kategori: pyssel

Ett pyssel i miniatyrformat som jag hållt på med ett tag blev klart igår kväll.Själva tavelramen hade jag hemma sedan innan - en gammal tavla med franskinspirerat köksmotiv som jag tröttnat på. Det gamla innehållet demonterades och ramen och lådan målades sedan vita. Tapeten och väggmotiven kommer från Tildas Fruit Garden paper pad från Panduro och därifrån kommer även provdockan, stolen och symaskinen.

Provdockan har dekorerats med en liten bit spets i nederkant och över axlarna hänger ett måttband tillverkat av en bit vitt ripsband som jag klippt på längden för att få rätt bredd. Stolen har fått en sittdyna i form av en liten bomullspad klädd med grönrutigt tyg. Själva bordet var lite klurigt, men så kom jag på att tavlan tidigare hade haft en liten hylla invändigt. Den sågades av lagom lång och vitmålades. Fyra svartmålade glasspinnar fick bli bordsstativ. De små klädnyporna med hjärtan på hade jag sparat från en gammal växt. Hjärtanen hade en röd nyans som inte riktigt stämde överens färgmässsigt med tapeten så de fick två lager rosa färg innan de limmades fast på väggen. Vimplarna är små, små trekanter tyg fastlimmade på en bit natursnöre.
På grund av glasskivan var det väldigt svårt ta foton utan reflexer i bilden. Roligt att för ovanlighetens skull pyssla i rosa och något som bara var till mig. Redan idag fick jag U att hänga upp tavlan. Arken från Paper Paden är grymt snygga och inspirerar till alla möjliga sorters pyssel; jag har ett par papperpyssel till i huvudet redan nu.

Täck en fläck

Kategori: lappa och laga

Jag vet inte hur ni andra har det, men hemma hos oss brukar det av en eller annan orsak dyka upp fläckar på barnens kläder som vägrar försvinna efter tvätt. Vad ska man göra när fläckarna inte försvinner trots tvätt och diverse olika fläckbehandlingar? Kasta kläderna? Ja, jag kan erkänna att jag slängt flertalet plagg med envisa fläckar tills det slog mig att jag ju kunde trolla bort fläckarna genom att täcka över dem med applikationer. Således min version av täck en fläck på en högst ordinär Lindexbody. Min inspiration kom från As mönstret på vaxduken jag köpte för ett tag sen och som omvandlats till både haklappar och matmatta.

Den "nya" bodyn hade A på till dagis idag och i eftermiddags när jag hämtade honom prydde nya fläckar bodyn...Hopplöst fall eller ska jag se det hela som en kreativ utmaning och fortsätta att fylla bodyn?

Ordning och reda

Kategori: pyssel

Bibbis textil har tagit in trådlådor i sitt sortiment och jag bestämde mig för att beställa en på studs. Igår fick jag hämta den på posten då paketet var för stort för brevlådan. Så fort tid fanns hjälptes jag, H och A åt att plocka om mina trådrullar från glasburkar till lådan. Ja, A stjälpte förstås mest eftersom han hela tiden ville ta upp rullarna ur lådan ;-) Inte riktigt alla trådrullar fick plats, men en hel del och det känns så skönt att ha dem lättöverskådligt och enkelt att ta upp rätt rulle.Som packmaterial hade Bibbi använt två frigolitskivor och meddetsamma jag såg dem tänkte jag - anslagstavlor! Så nu när A sov på förmiddagen har jag gjort en varsin liten anslagtavla åt H och L. Tygerna är restbitar från gardinsömnaden åt grabbarna. Jag strök tyget noggrant och tänkte först att jag skulle limma fast det på baksidan, men limmet smälte in i frigoliten. Jag fick lov att använda häftpistolen istället och häfta fast tyget på baksidan av plattan. Sedan tog en bit tunn ståltråd och gjorde en ögla innan jag tvinnade ändarna. Upphängningsöglan häftades fast den också. Nu har äntligen H och L någonstans att sätta upp små teckningar, pins och annat skoj! Tavlorna har jag gömt på ovanvåningen så när de stora killarna kommer hem om en liten stund ska de få gå skattjakt.Något av ingenting

Kategori: barnkläder

Jag har mer och mer börjat fascineras av återbruk - att skapa något av saker som egentligen skulle förpassas till soporna. Ingenting  blir någonting, någonting användbart och unikt. Med en begränsad materialtillgång får man ibland klura lite extra för att få till det som man vill och ofta kan det göra att slutresultatet blir annorlunda och extra skojigt. Den här gången har jag sytt ett par muddjeans till min lillkille av bitar från en gammal lång jeanskjol, några små, små bitar bomullstyg från lapplådan och lite mudd som låg här hemma.Mönstret till jeansen kommer från Ottobre 4/2010 men de är något smalare eftersom tygtillgången inte tillät någon vidare sömsmån på bredden. Just det här mönstret är för övrigt ypperligt att använda om man vill bli av med spillbitar; jag har sedan innan sytt dessa byxorna. Först var tanken att det skulle bli ett par enkla, lättmatchade byxor med turkos mudd eftersom A har många överdelar i just den färgen. Stickningarna skulle även de vara turkosa. Sen kom jag på att jag hade några små,små bitar av det härliga zootyget kvar som jag inte kunnat slänga, men som inte räckte till något vettigt. Skulle de räcka till fickor? Ja, tyget räckte precis till framfickor med snedslå av samma tyg i ficköppningarna och till en bakficka. Nu har jag ett par ännu mindre bitar kvar som jag fortfarande inte kan få mig själv att slänga...

Närbilder på fuskgylfen och ena fickan med stickningar och tränsar. Stickningarna sydde jag med raksöm på den vanliga maskinen den här gången eftersom jag bara hade en enda rulle tråd i rätt turkos nyans :) Tränsarna är sydda med den smalaste satängsömmen jag har på maskinen - lättare att sprätta än tränssömmen om något skulle gå fel.

Slutresultatet är ett par färgglada, men ändå lättmatchade jeans, som är helt unika och härligt mjuka. Återkommer med bilder av A med dem på.

Guldkant på tillvaron

Kategori: fyndatKaffe på maten kakan smakar än godare på nyfyndade, blommiga assietter med guldkant. Inhandlade förra veckan i en av stadens secondhandbutiker 6 assietter för en femma styck med tanke att använda en av dem i ett pyssel. När jag kom hem och diskade dem upptäckte jag att allihop var felfria och då kändes det inte längre rätt att inte använda dem att äta på. Jag får helt enkelt leta vidare efter en udda assiett till mitt pyssel.