SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Bra miljöval

Kategori:

I tider när man bör tänka på miljöpåverkan även i vardagen har jag inspirerats av Syserine (via Geckos sida) att sticka mig en disktrasa.

Egentligen har jag ju redan ett stickprojekt igång (retrotröja), men det drar ut på tiden så för att motivera mig själv lite valde jag att sticka emellan med denna lilla skapelse. En stickad disktrasa är ett superbra nybörjarprojekt - snabbt och enkelt stickas den på högst en kväll även om du är nybörjare. Dessutom ställer det inte så höga krav på stickfastheten - skulle disktrasan bli lite sned och vind gör det ju inget ;-) Den torkar lika bra ändå. Och inte heller krävs särskilt mycket garn så man kan använda restgarner som ligger hemma och tar upp plats. I garnkorgen låg ett par nystan melerat bomullsgarn, för lite för att bli till något vettigt, och i ärlighetens namn är ju färgen inte den roligaste heller, men som disktrasa blir det utmärkt.

Som sagt var har jag helt följt Syserines anvisningar - varannat varv räta maskor och varannat varv 1 rät, 1 avig. Jag la upp 40 maskor, men det får man ju anpassa efter garnet och hur stor man vill ha sin disktrasa. När man är klar med trasan virkar man runt för att få en fast kant. Kräftmaskorna gav mig först lite grubblerier, men sen kom jag på att det är vanliga fastmaskor som virkas "baklänges", från vänster till höger. Jag råkade få till en vridning när jag gjorde mina men tyckte att det blev snyggt så jag fortsatte likadant.

Idag har jag och son nummer två varit hemma, de turas om att vara sjuka. Jag hade planer på att börja på Ina och Carinas hemliga paket och H var med på noterna, men väl nere i syrummet började jag känna mig yr, få huvudvärk och frysa. Jag har så klart fått deras förkylning och feber! Nåja, har legat i soffan och myst istället. H har legat på min mage precis som han gjorde när han var mindre. Får ta nya tag när jag känner mig bättre.

Blandad kompott

Kategori:

I helgen har vi firat killarna trefaldigt och så stod jag på loppis i Brunnshallarna i Ronneby och sålde lite gamla kläder och leksaker i söndags. Ingen sömnad i helgen alltså, men väl lite gamla alster som ännu är obloggade, så jag bjuder på en blandad kompott idag.Två glada och trötta pirater vilar i soffan mellan lördagens två kalas. På sig har de varsin pirattröja som "piratmamman" sytt. H fick den röda denna gången med tanke på ett tidigare missöde med tandtröjan(han fick fläckar som inte gick bort i tvätten efter två timmars användning). Han har vägrat att ta av den på hela helgen och jag fick lova att tvätta den kvickt när jag tog av den i söndags kväll. Det är ett gott betyg för mamman =) L råkade få lite chokladsås på sin så den åkte i tvätten efter detta foto. Mera bilder och detaljer kring sömnaden när tröjorna är tillbaka från tvätten.Här är en bild på lite näsduksfodral. De två längst ned till höger sydde killarna(med hjälp av mamma) när de var sjuka. Det översta till höger är ett "provfodral" som jag sydde för att se hur det blev när man syr av hörnen. Det har mannen tagit som sitt nu. De båda fodralen till vänster är fodral som jag sydde till sysidans swap.Så här ser killarnas fodral ut på baksidan. H valde spidermantyg till utsida och rött bomullstyg som foder. L valde zootyget från Åhléns som utsida och lime bomullstyg som foder. Fodralen har använts en hel del sedan de syddes och H har till och med haft med sitt till dagis.En närmare titt på swapfodralen. Ett i kategorin romantiskt och ett tufft. Det romantiska med Tildatyget som utsida och blått tyg med vita prickar som foder. Ett satinband som stängning/dekor. Bägge tygerna från Panduro. Till det tuffa fodralet ett kraftigare tyg som utsida, samma som till morsdagsväskorna, som foder gult bomullstyg. Knäppning/dekor i form av knapp och satinband. Tygerna kommer från Ikea.

Fem år!

Kategori:Idag fyller mina killar fem. Stort grattis till busarna! Vi firar på fredag och lördag, idag är det fotboll som gäller. (kortet är gammalt, men jag gillar det för det visar hur nära tvillingar är)

Ett till

Kategori:Idag fanns ett brev till mig med detta söta näsduksfodral.

Glad!

Kategori:

Ibland är det de små, små tingen som gör en glad: att slippa få barnens förkylning och behöva stanna hemma från jobbet ännu längre, att få hålla barnens händer på väg till dagis. Igår såg jag att mataffären sålde ut diverse sybehör, bl.a. Prymknappar och -öljetter för ynka 20 spänn- då blev jag glad! Och idag kom posten med ett litet kuvert till mig, jag har deltagit i Sysidans näsduksfodralswap. Jag blev så GLAD när jag såg fodralet i kuvertet:Det ska komma ett till näsduksfodral till denna veckan. Bild på de två fodral som jag sytt till swapen kommer senare.

Bokälskare

Kategori:

Jag är nästan alltid på jakt efter ny inspiration och nya mönster och är "storkund" hos biblioteket. Ibland händer det dock att inget av kommunens bibliotek har den bok som jag är ute efter.  Men mitt bibliotek har en tjänst som innebär att man kan tipsa biblioteket om nya böcker som man vill att de köper in. Det har jag gjort två gånger nu- och bägge böckerna har köpts in av biblioteket och sen har jag fått hem en lapp i brevlådan om att jag har en reserverad bok att hämta. För reservationskostnaden, ynka 5 kronor, har jag varit först att läsa boken - det kallar jag service!!!!Väskor, väskor av Dorothy Woods innehåller mönster på  väskor(flera av dem riktigt snygga) och utförliga steg-för-steg beskrivningar. Vad sägs om den färgglada vaxduksväskan uppe i högra hörnet? Jag känner att jag måste ta mig tid att sy åtminstone en utav modellerna när jag avverkat det som ligger och väntar på mig redan.

Som ni säkert lagt märke till har bloggens utseende förändrats en del, än är jag inte riktigt färdig, men just nu har jag inte tid att pyssla med det. Jag har 3(!) kalas att förbereda inför nästa helg+ att jag ska stå på loppis och sälja av våra gamla grejor på söndag, så Ina och Carina, sorry men ni får vänta på era hemliga gåvor ett tag till. Jag "måste" sy pirattröjor+ lite annat som ligger och väntar före.

Idag har jag dessutom fått mejl från tjejen som var min brudtärna om att de (troligen) ska förlösa hennes första barn idag. Spännande!!! (Jag ryser, är mer nervös när andra ska ha än när jag själv var där). Får se vad det blir för något och hoppas att allt går bra!Den här sjalen gjorde jag till förra helgens kräftskiva. Ett enkelt och snabbt sätt att göra en sjal med hjälp utav Panduros sjalnät som man "väver" garn genom.Presenter, presenter, presenter...

Kategori:

Jag har sytt grytlappar med kattbroderi i födelsedagspresent till min svägerska (åh, så vuxet det låter), brorsans fru. Eftersom de var en present och att det drog ut på tiden innan hon kunde få sin present, var det nästan en månad sen jag sydde dessa. Jag vet ju att M läser bloggen emellanåt och kunde inte blogga om det och förstöra överrasknigen ;-)

Mönster till grytlapparna kommer från en  av Kreativa Kvinnors gamla tidningar, kommer inte ihåg vilken just nu. Storlek ca 20*20 cm. Jag valde naturfärgat och svart lintyg  från Stoff & Stil till dessa(dels för att det är snyggt men också för att matcha brorsans present ((nedan))) och gjorde egen snedslå i det svarta tyget. Att göra egen snedslå var inte så svårt, fast man ska kanske börja med ett något mera medgörligt och tunnare tyg än just lin. Aluminiummellanlägg(tror jag att det heter) från Panduro för att isolera värmen. Solvy till broderierna som jag fått en "provpåse"  med lite olika mellanlägg av den underbara damen i vår lokala sybehörsaffär.

Som dekoration ville jag ha kattbroderier eftersom M gillar katter. Satt och knåpade på mönster med inspiration från ett tyg jag sett för lite sen med svarta avlånga katter tryckta på lintyg. Men det gick ganska trögt, jag lyckades inte få till någon enda bra katt, men det fick däremot H. Så det är två av hans katter som pryder grytlapparna. När jag sydde katterna sydde jag genom ett lager tyg och mellanlägg med Solvy ovanpå som guide för sömmarna. Använde vanlig förstärkt raksöm och eftersom katterna är ganska detaljerade med många krumelurer fick jag sy ganska sakta för att få det rätt. På baksidan kviltade jag bara ihop tyg och mellanlägg med raksömmar med tråd i samma färg som tyget. Baksidan fick också en "ficka" i svart lintyg som man kan sticka in handen i när man ska ta i något varmt. Den gjordes genom att klippa bort ena hörnet på en lika stor tygbit som grytlapparna och sedan fålla den sneda sidan. La alla lager rätt(aviga mot aviga) och sydde en söm runt om grytlappen i sömsmånen. Stroppar att hänga upp grytlapparna i av snedslån stickades fast en bit från ena hörnet(lyckades komma ihåg att katterna skulle vara uppåt när de hängde!). Slutligen kantades grytlapparna med snedslå.

Dessa var roliga att sy även om de tog lite tid att färdigställa så var de värda det! Och de uppskattades av mottagaren. Hennes mamma har faktiskt redan frågat  M om hon inte kunde fråga mig om jag kunde sy ett par till henne också. Och det är klart att jag kan! Vi får bara komma överens om tyg och motiv på dessa.
Brorsan fyller år veckan efter sin fru (väldigt praktiskt!) så till honom sydde jag ett grillförkläde i svart lintyg. Mönstret fick jag från Förklädesboken av Kerstin Lokrantz (bibliotekslån) och det svarta lintyget är från Stoff & Stil. Svart bomullsband och svart knapp (till nackbandet) ur mina gömmor. Även här använde jag mig av egentillverkad svart snedslå i lin. Inte så mycket att säga om sömnaden: förklädet är fållat runt om förutom i svängarna där jag sydde fast snedslå. Nackbandet har ett knapphål och fästs med en knapp på baksidan av förklädet - tanken är att man kan göra flera knapphål för att kunna justera bandets längd, men jag mätte på mig själv och sydde bara ett och det passade på brorsan också. Mannen i huset noterade att förklädet var riktigt stilrent och manligt och tillade att jag GÄRNA fick sy ett till honom också. Fast då får jag justera längden på förkläde och band - det får nog vänta till nästa grillsäsong.
Sist ut bland presenterna denna gång är ett hårband och en liten korg/påse som del av en present till en av killarnas kompis som fyllde fem år i helgen. Här såg jag chansen att få sy något "tjejigt" för en gångs skull- och det får man ju inte missa! Vaxduk med prinsessor från Jysk och Tildatyg från Panduro - en liten stuv som fanns med i en packe tyg jag köpte för ett tag sen. Mönster till hårbandet från Allt om Handarbete- ett av förra årets nummer - som jag anpassat till barnstorlek eftersom det var avsett för vuxna. Mönstret till påsen kommer från förra årets julnummer av Kreativa Kvinnor, men liknande mönster har jag sett i Allt om Handarbete.

Hårbandet består av tre delar: två likadana , lite ovala "framstycken" och ett nackband. Mät på huvudet hur långt du vill att bandet ska vara. Nackbandet ska vara dubbelt så brett som resåren, glöm inte att lägga till sömsmån, och ungefär dubbelt så långt som resårbiten. Framstyckena rynkas i kortsidorna och sys därefter ihop räta mot räta längs långsidorna. Nackbandet sys ihop längs långsidorna, räta mot räta. Vänd bägge delarna rätt och stryk.  Fäst en lagom lång bit resår i bägge ändarna av nackbandet. Sy  ihop nackbandet med hårbandets utsida, vik in sömsmånen på baksidan och sy  in den för hand (eller sy  en söm genom alla tyglager).

Korgen sys som två påsar - en i vaxduk och en i tyg. Mina bottnar är ca 16,5 cm i diameter och sidorna är 23 cm höga och 47 cm breda. Sy först ihop kortsidorna på sidorna till ett rör, men lämna ett vändhål i tyget. Sy ihop botten och sida, varje påse för sig. Klipp hack i sömsmånen och stryk tygpåsen. Lägg ena påsen inuti den andra med rätsidorna mot varandra. Sy ihop överkanterna. Vänd ut påsen genom sidosömmen i tyget och sy för hand ihop vändhålet. Eventuellt kan man sticka en söm i överkanten för att hålla påsarna på plats, men det är inte nödvändigt. Vik ned en lagom bit och korgen är färdig. Man kan välja att ha vaxduken inuti om man vill, men jag tänkte att korgen skulle användas till förvaring av hårband så jag tyckte att det var snyggare med vaxduk på utsidan.

Lätta och roliga presenter att göra, tyvärr vet jag inte om J gillade dem eftersom jag inte var med på kalaset, men det hoppas jag. Jag har iaf kärat ner mig (om man nu kan säga så om tyg) totalt i Tildatyget, tyvärr har jag bara en ytte pytteliten bit kvar av det :-( Och en bit är redan "tingad" till en swap(byte), men sen hoppas jag att det finns en liten, liten bit kvar till mig. Annars har de väl mer kvar på Panduro:-)

Nya tröjor

Kategori: barnkläder

Egentligen behöver H & L inga nya tröjor, snarare är det så att garderoben tycks svämma över av framför allt tunna långärmade tröjor. Men i nyaste (barn) Ottobre fanns ett mönster på raglantröja som jag blev sugen på att testa. Killarna fick välja tyg själva utifrån de jag hade hemma och de valde riktigt bra tycker jag. Turkost och brunt är riktigt fint tillsammans - har faktiskt börjat tycka om framför allt turkost mer och mer, brunt har jag alltid gillat.H valde tandtyget från Stoff & Stil och L det turkosa kanintyget från Jny Design. Mamma(jag) valde färg på muddar och stickningar - brunt till den turkosa och turkost till den bruna. Jag uteslöt de dubbla ärmsluten och fållade med tvillingnål och tur var det för ärmarna är i längsta laget ändå. Ottobre har ändrat i sina mönster och nu ingår inte sömsmånen längre i de mindre delarna, något som jag uppmärksammade för sent på kanintröjan- därav den smala halsmudden. På tandtröjan la jag till sömsmånen och det blev mycket bättre! Tyvärr bubblar sig båda halsringningarna något, främst baktill, men det är helt och hållet mitt fel. Jag behöver sy lite mer muddar igen för att få upp snitsen. Blir definitivt fler raglantröjor framöver - snabbt och enkelt (om man bortser från halsringningen då) att sno ihop.Här är en bild på killarna med tröjorna och nya jeansen som U tog under kusinfotograferingen igår.

Samma - men olika

Kategori: barnkläder

Precis innan barnen blev sjuka hade vi en smärre byxkris, dvs. alla bra byxor som inte var urvuxna råkade befinna sig i smutstvätten samtidigt. Vilket resulterade i ett mindre världskrig en morgon innan dagis. Då bestämde jag mig för att nu var funderandet över och samma kväll klippte jag tyg till nya byxor med avsikt att färda dem snarast. Sen kom hostan och febern emellan och mitt syflyt försvann. Men även en söm i taget leder i slutändan till färdigt resultat - det tar bara lite längre tid.

Tyvärr var modellerna ytterst motvilliga till att prova sina nya byxor så jag har bara bilder på golvet. Från början hade jag tänkt göra byxorna likadana sånär på någon detalj, men det visade sig att jeanstyget jag hade liggandes hemma inte räckte till två par byxor så istället fick ena paret cammotyg nedtill på benen. Jag tycker att det blev bättre så här med två olika byxor men ändå samma. Bägge tygerna är stuvar från Stoff & Stil som jag haft liggandes hemma - allt enligt ta-vad-du-har-hemma temat. 
 
Mönstret till byxorna kommer från Ottobres höstnummer 2003 och är en superenkel modell med resår i midjan så att killarna klarar toabesöken helt själva (fast L önskade byxor med gylf till nästa gång). Det enda som vållade problem var detaljerna- fickorna och hällorna, där åkte sprätten fram ett par gånger. Fickorna har jag "snott" från Guitarrjeansen i nyaste barnnumret av Ottobre - jag gillade inte benfickorna enligt mönstret. Ena fickan på varje byxa fick  en dödskalle broderad med förstärkt raksöm. Dödskallen är även den från nyaste Ottobre men den har jag förminskat "by hand". Totally Stable på avigsidan och Papersolvy  med motivet ritat på rätsidan när jag broderade - tyvärr tycks Solvyn vara nästintill omöjlig att avlägsna utan att tvätta byxorna helt så det är lite rester kvar där. Sömmarna är stickade med extra bred tvillingnål (6 mm) - supersnyggt på jeans tycker jag. Hällorna i midjan är mest till dekoration- de blev lite korta tycker jag, men det är ju resår i midjan så skärp är ju onödigt. Nedtill på benen en kanal med resårsnodd och stoppers- resåren tog jag från ett par av mina shorts och stoppers hittade jag i sylådan, de kommer från några gamla byxor de också.Byxorna är i stl 122 och jag trodde att de skulle vara långa, men vid provning visade det sig att de var precis lagom. Midjemåttet passade det oxå :-) Det är rätt roligt med storlekar på kläder egentligen. Jag har som tidigare nämnts svårt att hitta byxor till mina grabbar som är stora för sin ålder och har lite mage. För skoj skull jämförde jag tre par byxor i stl 122: ett par nyinköpta och ett par ärvda (från kusinen) från samma klädkedja samt mina nysydda. Längden var densamma på alla tre- ja kanske att det skiljde någon liten centimeter om jag tagit fram måttbandet och mätt ordentligt. Midjemåttet däremot skiljde ungefär 10 ! cm mellan de nyinköpta och de sydda - och det var ju kanske väntat eftersom alla säger att Ottobres mönster är så breda, men byxorna med några år på nacken hade nästan exakt samma midjemått. Har barnens midjor krympt med tio centimeter på 7 år eller hur tänker klädtillverkarna???

PS. Om bloggen börjar se konstig ut framöver så är det bara jag som experimenterar. Jag har nämligen börjat läsa html på egen hand eftersom jag var så trött på bloggens utseende och ville förändra det. Egentligen kan jag inget om sådant och brukar be någon av brorsorna om hjälp med alla "datorproblem"  men jag tänkte göra ett försök iaf. :-)

Vinnare i tävlingen

Kategori:

"Mojängen" används av bilmekaniker när de tappat en skruv, mutter eller likande på ett svårtåtkomligt ställe. Jag använder den förstås till att plocka upp nålar med.

Carina och Ina har båda ett rätt svar och vinner en liten present från mig, som än så länge är hemlig. Grattis till er båda!