SKAPARLUST

Jag skapar av hjärtats lust, allt mellan himmel och jord.

Man tar en gammal duk...

Kategori: barnkläder

Mormors gamla finduk hade fått ett par kaffefläckar och en och annan oidentifierbar fläck och skulle knappast användas mer - som duk - men tillsammans med lite annat smått och gott i mina gömmor förvandlades den till två nya plagg.



Först en topp till mig själv. Mönster till livdelen kommer från Ottobre woman vårnumret. Jag hade inget passande tyg att kanta med, men lite färdig  blå snedslå som blivit över  från något tidigare projekt fick duga. Tyvärr  hade jag inte kantband nog så det räckte att kanta nederdelen, utan den fick vara som den var med rullsömmen från duken. Under bysten tänkte jag smock - som klänningsversionen- valde blå tråd på översidan. Här började det krångla REJÄLT. Inte själva sömnaden, onej, det gick som smort, men resårtråden ville inte dra ihop sig. Provade att ånga som det står i beskrivningen att man ska göra för att smocken ska dra ihop sig, men nej det funkade inte. Provade med svärmors strykjärn också för säkerhets skull eftersom mitt är ganska kasst. Det hela slutade med att jag fick sprätta knutarna jag gjort och för hand dra resåren till rätt rynk, tråd för tråd. Ganska irriterande... När överdel och kjoldel var sammanfogade var det enda som fattades den dolda dragkedjan, men någon sådan hade jag inte hemma i rätt längd eller färg heller för den delen. Det blev till att göra ett frånsteg från den tänkta ta-vad-du-har-grejen och köpa en i sybehörsaffären, men tekniskt sett är det ju inte augusti ännu... Inte förrän jag provade den färdiga toppen insåg jag mitt misstag - omlottdelen var lite väl djup och vidden i den korta nederdelen fick mig närmast att se ut som en gravid Dolly Parton under åttiotalets glansdagar. Provade att vika bort en del av vidden fram, men tyckte inte att det heller blev bra. Hade ju tänkt ha toppen på kräftskivan i helgen, men nu får vi se..

Raskt satte jag igång att rita och klippa ett nytt mönster till en annan topp i en stuv trikå, men när jag klippt till tyget kom jag på att jag nog måste vara världens sämsta faster som ännu inte sytt en enda klänning till lilla H. Sagt och gjort, lite rester från duken, de små bitarna snedslå som ännu fanns kvar och lite smal resår - voilá- en sval klänning till lilltjejen!



Mönstret kommer från en gammal handarbetstidning. Började med att kanta nederkanten på fram- och bakstycke  med snedslå. Därefter vek jag in sömsmånen i armhålet på framstycket och sydde med blå tråd en dekorsöm där. Vek ned dubbelt och gjorde en kanal för knytbandet runt halsen. Lite smal resår i en tunnel upptill på bakstycket gör att det sitter uppe. Slutligen sydde jag sidosömmarna, vek den allra sista biten snedslå i den blå nyansen fyrdubbel och sydde en stickning i ytterkanten. Trädde bandet genom tunneln framtill och knöt en knut i varje ände för att förhindra att knytbandet åker genom tunneln så lätt. Nu till det svåraste momentet - väntan och nervositeten för att se om den passar.

Man tager vad man haver, sa Kajsa Warg.

Kategori: barnkläder

(fast vissa hävdar att det inte alls var så hon sa, utan att det hela är en efterkonstruktion)
Jag har  i vilket fall som helst bestämt att augusti ska bli min tag-vad-du-har-månad, eftersom jag helt enkelt inte har plats till mer tyg i mitt syrum. (ja, jag har flyttat ner symaskinen från vardagsrummet, till mannens stora glädje - och min också : ). Jag har tjuvstartat temat lite redan nu.

Efter att ha hämtat mig från chocken som det innebar, när jag i godan ro satt och läste ute på altanen(på baksidan av huset) i nattlinne och det plötsligt dök upp en okänd man i full "stridsmundering" utanför med fullt av ilskna getingar runt sig, ägnade jag resten av förmiddagen åt sömnad. (karln kom från anticimex för att utrota två getingbon, men man tycker ju att han hade kunnat ringa på först innan han kom stövlandes)



Först ut är två dregelhaklappar till brorsans lilla H. Dessa syddes egentligen under festivalveckan när de var här på besök, men har legat och väntat på knäppning. Fram- och baksidan är i två olika trikåbitar jag hade hemma, den vänstra var en aldrig använd halsduk och den högra kommer från Stoff & Stils billighetshörna. Enligt beskrivningen skulle det vara tunn qviltvadd mellan, men någon sådan hade jag inte hemma, så istället använde jag bitar av överbliven fleece från killarnas fleecejackor. Sydde med symaskinens fuskoverlock runtom, tyvärr blev det rätt bubbligt trots att jag minskade trådspänningen till minsta möjliga, kanske var det för tjockt med två lager trikå och fleece. Eftersom jag inte hade några passande tryckknappar fick det istället bli vanliga knappar med knapphål. Ett tag funderade jag på kardborreband, men jag tror inte att H skulle uppskatta ljudet när man knäpper och öppnar, så det fick alltså bli röda knappar på båda. Knapparna är för övrigt ett loppisfynd från i våras - jag tror jag gav 3 eller 4 kronor för en påse med röda och lika lite för en påse med lite ljusbeiga knappar. H ska få haklapparna på lördag när vi träffas- de kommer nog till användning trots sina små skavanker(hur många liter om dagen kan en bebis dregla? : )



Som nr 2 ut i tag-vad-du-har temat är två solhattar till busungarna(vi hoppas på sol och värme ett tag till). De är sydda enligt samma mönster som flodishattarna stl 4 år, men jag ville ha dem lite större  eftersom killarna snart blir fem(vart tog de åren vägen?) och så de räcker även till nästa sommar. Istället för att förstora mönstret tog jag till lite extra sömsmån vid tillklippningen. De passar mig i storlek, så förhoppningsvis ska de även passa killarna (även om de ärvt sin pappas tjockskallighet : ) Spindelmantyget är inköpt på Sundbybergs textilcentrum i slutet på maj, som förresten var en riktig flopp i mitt tycke, inte  ett dugg bättre än den lokala tygbutiken i stan, men så är jag ju bortskämd med Stoff & Stil :) Egentligen hade jag tänkt sy hattarna så fort vi kom hem från Stockholm, men så upptäckte jag att tyget var helt skevt : ( Därför har det legat på hyllan ett tag tills jag kom mig för att klippa ut alla delar i enkelt tyg. Som foder har jag använt röd lakansväv från favvobutiken, samma som jag använt till vinhuset, tomtevästarna och hjärtevärmaren. Jag hade ingen tråd hemma som matchade den blå färgen på hattarna (är i verkligheten ännu "skrikigare" än på bilden) så jag tog helt enkelt en röd tråd  som matchar fodret och spindelmannens dräkt istället. Blev riktigt snyggt med stickningar i avvikande färg.

Bokköp

Kategori:

Att det råder en retrotrend när det gäller barnkläder kan väl ingen ha missat vid det här laget. Om man syr själv är den populäraste boken antagligen Sy barnens kläder själv av Elsebeth Gynther. Den säljs på tradera för skyhöga summor. Jag har tur -mitt filialbibliotek (det heter faktiskt så) innehar en kopia av boken. Jag lånade den för ett ganska så bra tag sen, men jag var inte imponerad av innehållet - kanske hade jag för höga förväntningar eftersom "alla" prisar boken, jag vet inte, kanske borde jag göra ett nytt försök framåt hösten.

En bok som jag däremot gillar är Sy barnkläder av mjuka tyger av Åsa Lennartsson (shortsen i förra inlägget kommer från den). Boken är utgiven av Ica bokförlag och modellerna  är tidstypiska- enkla baskläder-  i stl 70-130. Till varje grundmodell ges flera olika förslag på variation av modellen. Mitt bibliotek har även denna bok, men då är det någon egoistisk typ som snott det ena mönsterarket -grrr. Givetvis arket med raglantröjan också : (

Jag har via ett köp tradera lyckats lägga vantarna på föregångaren till Sy barnkläder av mjuka tyger - Sy kläder av mjuka tyger från 1982. Boken är i mycket gott skick och samtilga mönsterark medföljde samt lite mönsterpapper. I denna bok sträcker sig  storleken på modellerna från 3 månader och upp till vuxenstorlekar. Babykläder ges ett eget avsnitt. Boken har inte lika många förslag på variationer som uppföljaren och vissa modeller, bl.a. shortsen och en babyklänning, saknas. Jag skulle gärna vilja ha uppföljaren också som komplement. Hittade den igår i en av stans två antikvariat, men de skulle ha 80 :- utan mönsterarken så den fick snällt stanna kvar på hyllan.



För övrigt hann jag under gårdagen inte med riktigt så mycket sömnad som jag tänkt - lite ärenden på stan: optiker, bibliotek, vattna hos svärmor, antikvariatsbesök och ett stopp i sybehörsaffären för ett blixtlås- samt lite målning utomhus tog längre tid än tänkt. Idag hade jag tänkt färda lite projekt som är på g och kanske, kanske (om sygudarna är med mig och inget krånglar) hinna börja sy lite överdelar till mig själv.

Lite uppdatering

Kategori:

Tänkte uppdatera med lite bilder.


De färdiga båtdynorna som hann bli klara i tid. Blev mycket nöjd med resultatet med tanke på att det är första gången som jag klär om dynor. Ganska tidskrävande men definitivt inte så svårt som jag först trodde.



Jag sydde även nya gardiner till båten eftersom de gamla var solblekta. Garnfärgat rutigt bomullstyg från min vanliga tygbutik (Stoff & Stil). Gardinerna hann tyvärr inte bli klara till de nya ägarnas första titt, men väl till leveransen. Bilden är inte den bästa men allt blev så stressigt eftersom vi var iväg en vecka med husvagn och jag fick sy  alla gardiner på i princip en kväll för leverans dagen efter. Jag gillar tyget väldigt mycket - det ger en lite gammaldags känsla - och jag funderar faktiskt på att sy likadana gardiner till den nya båten så småningom.



En bild på ppapsen i sin solhatt som jag ju sydde i juni någon gång men som jag inte lyckats fånga på bild tidigare. Perfekt storlek för honom, täcker öron men lämnar synfältet fritt.



Slutligen en bild på L i sina retroshorts(har sytt likadana till H). Mönster från Lennartssons bok "Sy barnkläder i mjuka tyger". Väldigt enkel och bra modell, kanske att jag hade velat haft dem något lite längre i benen, men de funkar. Turkos jersey från Jny Design (kanintyg utan tryck) och brun muddväv från Stoff & Stil. Först kantade jag shortsens nederkant med muddväven - muddens räta mot shortsens aviga med en stickning och sen vek jag över kantbandet och vek in sömsmånen och fäste med en stickning genom alla tyglager. Här kom jag på att om jag syr den första stickningen med tråd i samma färg som shortsen så syns det inte så tydligt om sömmen skulle kika fram lite under kantbandet. Den avslutande stickningen sydde jag med brun tråd och vanlig nål istället för tvillingnål, det funkar om man har kantbandet fyrdubbelt. Därefter syddes ben- och grensömmen. Så slutligen midjan. Här gjorde jag olika på de båda shortsen. På Hs sydde jag först ihop resåren till en ring -  jag sätter de båda resårändarna lite omlott och syr samman med den mellanbreda satängsömmen (samma som till applikationer) men ökar stygnlängden lite. Sedan vände jag shortsen ut och in och vek ned midjan  runt resåren först ca en centimeter och sedan hela resårens bredd så en kanal bildas. Sydde genom tyglagren och resåren från avigan medan jag sträckte resåren. Till Ls byxa hade jag hunnit läsa Geckos tips(egentligen för overlock men funkar med vanliga symaskinens fuskoverlocksöm också) om hur man syr enkla linningar. Måste säga att det var superenkelt - tack gecko! Jag sydde linningen utan resåren i, men lämnade en liten bit att trä genom resåren. Sydde samman resåren på samma sätt som på Hs shorts och sydde sedan igen linningen.

Fler uppdateringar är att vänta inom kort - resten av familjen är på Öland två dagar - så jag har massor av sytid : )

Utmanad för länge, läänge sen...

Kategori:

Vi har semester, vilket inte är ett givet likhetstecken med mera sytid; tvärtom verkar det som om all egentid är som bortblåst. Det har varit husvagnssemester, båtförsäljning, östersjöfestival och några dagar ute med den nya båten. Men lite har det blivit sytt. Båtdynorna är klara, likaså nya gardiner till samma båt. När lilla H var på besök sydde jag två dregellappar, som ligger och väntar på knäppning av något slag. Till min festivalkväll drabbades jag av klädångest och då slängde jag ihop ett par leggings till mig själv, bara benfållarna kvar men de passade perfekt till den bruna tunikan, som jag faktiskt använt mer än jag först trodde: )  Även ett par shorts till min egen H har det blivit, L:s ligger och väntar på mig ikväll. Mer bloggande om det med bilder vid ett senare tillfälle... Nu till utmaningen: Anne- Mamman pysslar har utmanat mig på sin blogg.

Först reglerna:
* Svara på alla frågor.
* Välj ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din.
* Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen!

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag?
Eftersom dagen i stort sett är över tänkte jag använda mig av morgondagens planer:
1. Tvätta (det slipper man ju aldrig ifrån :)
2. Sola
3. Bada i poolen med barnen
4. Njuta av semestern
5. Sy kanske?

Vad gjorde du för 10 år sedan?
Jag hade precis flyttat tillbaka till Karlshamn från en kort tids boende och pluggande i Eskilstuna. Pluggade tyska, levde livet och hade ett av/på förhållande med U1. Sommarjobbade på Orrefors glasbruk som guide. Midsommar tillbringades i tält på Föllsö iaf om O, som jag stötte på ute på festivalen, minns rätt.


Ställen du bott på?
Lägenhet i Karlshamn som nyfödd, därefter hus i Svängsta med föräldrar och två bröder. En kort tids boende i lägenhet i Eskilstuna och ytterligare en lägenhet i Karlshamn,i nnan jag flyttade in hos U i hans lägenhet i Karlshamn. Hus i Hällaryd.


Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
1. Göra oss helt skuldfria
2. Ge barnen ett rejält startkapital
3. Starta eget - något kreativt, kombinerat café och butik med egenproducerat kanske?
4. Resa
5. Spara mycket tror jag - jag är egentligen ganska snål ;-)

Jag utmanar:
Utmaningen har pågått ganska länge men efter lite sökande så kom jag fram till att följande bloggar ännu inte blivit utmanade:
Ina, á Yeliqa, Josefin, l.a. woman, florin och retroelephant

Solhatt i vuxenstorlek

Kategori: vuxenkläder





I Allt om Handarbetes aprilnummer fanns en hatt i vuxenstorlek. För ett tag sen sydde jag en solhatt till pappa som tack för att han följde med U och körde hem den nya båten. Jag följde mönstret ,men uteslöt hällor och band som dekor och sydde istället en liten skylt med "Navigatör" och ett ankare på för att få en marin känsla. Den uppmärksamme läsaren lägger märke till att det inte är pappas hatt på bilderna; den har tyvärr inte fastnat på bild ännu. Även "kapten" behöver ju en hatt som skydd mot den starka solen. Till U:s hatt förstorade jag mönstret eftersom han har ett större huvud än pappa. Jag tog i ganska rejält och hatten blev lite i största laget, men nu vet jag vad jag ska ändra på till nästa gång. Sidorna ska inte vara fullt så höga.

Tyget till bägge hattarna är en tunn diagonalvävd bomull  köpt från Furulunds när de fortfarande hade postorderförsäljning och jag har en ganska stor bit av liggandes på hyllan. Perfekt för tunna sommarkläder! Fodret är från Panduros outlet, tror det är ett "Tildatyg", som ingick i en packe stuvbitar. Skylten är en bit av mormors lakan igen, det är snart slut nu. Jag har googlat ankaret och sedan skrivit ut det och texten. Därefter har jag fört över text och ankare på tyget med hjälp av trickmarker( om man håller upp det mot fönstret så syns det bättre). Brodyren är enklast möjliga - efterstygn med två trådar moulinégarn. Sen vek jag skyltens sidor mot baksidan och strök vlisofix på baksidan och sedan skylten på hatten. Fäste det hela på symaskinen med förstärkt raksöm.

För övrigt går det sakta men säkert framåt med båtdynorna. Det har inte varit så svårt som jag trodde från början, men varje dyna kräver en rad moment och det krävs bra passform för att tyget ska ligga sträckt. Idag har jag fått ytterligare tidspress - en eventuell köpare som vill se båten på måndag och jag har fortfarande gardinsömnaden kvar när dynorna är klara :oS